Εν μέσω θέρους, νέα απόπειρα τοποθέτησης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη Δεξαμενή

Δύο χρόνια μετά τις αρχικές αντιδράσεις, νέο ψήφισμα εξέδωσαν γονείς και εκπαιδευτικοί ζητώντας εκ νέου από τους αρμόδιους φορείς να μην επιτρέψουν τη συνέχιση των εργασιών που ήδη ξεκίνησαν

ΗΈνωση Γονέων Καβάλας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων δέκα (10) σχολείων της Καβάλας ζητούν από τους φορείς του Δήμου Καβάλας να μην τοποθετηθεί κεραία εταιρίας κινητής τηλεφωνίας σε ακατοίκητη οικοδομή στη συνοικία της Δεξαμενής, «κάτω» από τον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων.

Μετά από έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Αυγούστου 2019 οι φορείς εξέδωσαν ψήφισμα, επικαιροποιώντας αντίστοιχη ενέργεια που είχε γίνει και πριν από δύο χρόνια, όταν για πρώτη φορά εταιρία κινητής τηλεφωνίας είχε αποπειραθεί να τοποθετήσει την επίμαχη κεραία στο ακατοίκητο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιμιλιανού και Κωνσταντινουπόλεως.




Το ψήφισμα απευθύνεται στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου, τους βουλευτές της Καβάλας, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, τη δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Καβάλας, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος.

«Εμείς οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, για την κεραία κινητής τηλεφωνίας, της οποίας οι εργασίες τοποθέτησης έχουν ήδη ξεκινήσει σε ακατοίκητη οικοδομή επί της οδού Αιμιλιανού 14 και Κωνσταντινουπόλεως, εντός πυκνοδομημένης περιοχής και  σε απόσταση 40 μέτρων από το 25ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, στο οποίο συστεγάζεται και το 12ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, 55 μέτρων από το 25ο Νηπιαγωγείο, 190 μέτρων από το 13ο Δημοτικό Σχολείο/Νηπιαγωγείο και 220 μέτρων από το 3ο Γυμνάσιο. Ο χρόνος – λίγες μέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο – που επιλέχθηκε για να εκτελεστούν οι εργασίες αυτές δεν είναι διόλου τυχαίος και πρέπει να προβληματίσει όλους!

Όπως είναι γνωστό, είχαμε αρχικά αντιδράσει τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2017 με σχετικές παραστάσεις, ψηφίσματα και δράσεις προκειμένου να αποτραπεί η τοποθέτηση της κεραίας. Είχαμε ζητήσει επαγρύπνηση από τους αρμόδιους φορείς.

Με αφορμή τις εργασίες τοποθέτησης διαπιστώσαμε ότι η αρχική άδεια της ΕΕΤΤ αναθεωρήθηκε με νεώτερη τον Φεβρουάριο του 2019, με την οποίαν παρέχεται το δικαίωμα τοποθέτησης μέχρι 3 κεραιών σε δύο εταιρίες στις ζώνες των 800ΜΗz, 900MHz, 1800MHz, 2100MHz και ήδη 2600ΜΗz, και μέχρι 3 μικροκυματικών κεραιών,  με παράλληλη  αύξηση του μήκους της κεραίας από τα 4,95μ. στα 6,35μ.

Βάσει των παραπάνω νεώτερων δυσμενέστερων δεδομένων και του διπλασιασμού του μαθητικού πληθυσμού στο κτίριο του 25ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς ήδη από το προηγούμενο σχολικό έτος στεγάζει και τους μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου, οι οποίοι ενώ βρίσκονταν σε απόσταση 285 μέτρων από την κεραία, τώρα βρίσκονται και αυτοί στα 40 μέτρα (!):

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ το από 04.10.2017 ψήφισμα και την από 06.10.2017 Κοινή Ανακοίνωση.

Μαζί με τους κάτοικους της περιοχής ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να μην τοποθετηθεί η προαναφερόμενη κεραία κινητής τηλεφωνίας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες να παρέμβουν ΑΜΕΣΑ προς όφελος της υγείας των μαθητών και των κατοίκων.

Να μπει φρένο στην ασυδοσία των εταιριών τηλεφωνίας και να αλλάξει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, αδιαφορώντας για την λαϊκή υγεία.

Καβάλα, 8 Αυγούστου 2019

Οι υπογράφοντες Φορείς

  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΥ  ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 25ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 12ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 13ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 3ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 6ΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 10ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 16ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 7ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ