Άτυπη ομάδα νέων 4YOUTH: Πρωτοβουλίες με στόχο την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

35 νέοι από 6 χώρες έζησαν 5 ημέρες στις Κρηνίδες μέσω του προγράμματος Erasmus+ και ανέπτυξαν συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, ομάδες νέων, εκπαιδευτές και εθελοντές

Στο πλαίσιο δράσεων του Ευρωπαϊκού Erasmus+, Πρωτοβουλίες Νέων, η άτυπη ομάδα νέων 4Youth είχε την ευκαιρία και τη χαρά να συμμετέχει στο πρόγραμμα «Youth Media Clubs», με συντονιστή την Πολωνία και το σχολείο Społeczny Zespół Szkolno – Przedszkolny. Στο σχέδιο αυτό συμμετέχουν 6 χώρες: Πολωνία, Ελλάδα, Ρουμανία, Λιθουανία, Τουρκία, Βουλγαρία με εκπροσώπους σχολεία, άτυπες ομάδες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, με κύριο στόχο τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων από τους νέους συμμετέχοντες για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προβολή των χωρών αλλά και την προώθηση ιδεών για ανάπτυξη δεξιοτήτων, ευγενούς ψυχαγωγίας, δια βίου εκπαίδευσης. Το σχέδιο στηρίζεται στη συνεργασία των νέων και πρωτοβουλίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, έχει διάρκεια 14 μήνες και αφορά την κινητικότητα 35 νέων ηλικίας 13 ως 17 ετών και εκπαιδευτών, εθελοντών και εκπαιδευτικών.

Στόχος είναι η ενίσχυση δεξιοτήτων των νέων, όπως η γλωσσική καλλιέργεια, η ενσυναίσθηση, η συνεργασία, αλλά και  η καλλιέργεια πολιτιστικής και διαπολιτισμικής ευθύνης, δράσεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς,  του φυσικού περιβάλλοντος, της προβολής του τουριστικού αγαθού κατά τόπους. Μέσα στη διάρκεια του σχεδίου θα ολοκληρωθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα για την προβολή και προώθηση του έργου – προτάσεων των νέων.

Μέσα στο σχέδιο των δράσεων αυτών ήταν και τοπικές δράσεις, εργαστήρια και σεμινάρια στην Ελλάδα. Οι νέοι επισκέφθηκαν την περιοχή της Καβάλας, έζησαν 5 ημέρες στις Κρηνίδες από τις 25.08.2019 ως και 31.08.2019 και ανέπτυξαν συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, ομάδες νέων, εκπαιδευτές και εθελοντές.

Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις και εργαστήρια:
– Παιχνίδια συνεργασίας και ενίσχυσης της διαπολιτισμικής ομάδας
– Παρουσίαση των παράκτιων περιοχών
– Επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων
– Παρουσιάσεις των περιγραφών κατά χώρες
– Εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας
–  Σεμινάριο φωτογραφίας από το φωτογραφικό όμιλο Δράμας
–  Σεμινάριο για τις βραχογραφίες, προβολή και  διεθνή αξιοποίηση
– Εκπαίδευση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου
– Αθλητικές δραστηριότητες
– Έκθεση φωτογραφίας

Η ομάδα ευχαριστεί θερμά για τη φιλοξενία και την απίστευτη εξυπηρέτηση το ξενοδοχείο Λυδία, στη Λυδία Καβάλας, όλους τους επαγγελματίες και εστιάτορες που πρόσφεραν στα παιδιά εξαιρετικές υπηρεσίες, τον Αθλητικό Σύλλογο «Κεραυνός Κρηνίδων» και ιδιαίτερα την κυρία Δώρα Καρυώτη για το συντονισμό των αθλητικών δράσεων, τον πολιτιστικό σύλλογο των Φιλίππων και όλο το Δ.Σ για τα εργαστήρια και τη ζεστή φιλοξενία.

Θερμές ευχαριστίες για τις προσφορές: Ξυλόφουρνος Ιωσηφίδη Κρηνίδες, Φούρνοι Φελλαχίδη Αμυγδαλεώνα, Καφέ Προσκήνιο Κρηνίδες.