Ζωγράφοι από όλο τον κόσμο προσφέρουν έργα τους για τους αστέγους της Αθήνας, ανάμεσά τους και μια Καβαλιώτισσα!

Η Ευγενία Παπαϊωάννου συμμετέχει στην επετειακή έκθεση «ΕΚΠΛΗΞΗ Χ-Η απόλυτη έκπληξη» που διοργανώνει η εικαστική πλατφόρμα artAZ για δέκατη συνεχή χρονιά

Ηαγάπη για την τέχνη και η αγάπη για τον συνάνθρωπο είναι οι μοχλοί πίσω από την πρωτοβουλία. Από το 2009 η ετήσια εκστρατεία της εικαστικής πλατφόρμας του artAZ συσπειρώνει την καλλιτεχνική κοινότητα για να στηρίξει τους αστέγους συνανθρώπους μας, μέσα από το έργο της ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΚΟ, και ταυτόχρονα να κάνει την τέχνη πιό προσιτή στο ευρύ κοινό.

Η “ΕΚΠΛΗΞΗ”, η εκστρατεία που χρησιμοποιεί την τέχνη για να κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη, συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην Ελλάδα. Πώς το γιορτάζει; Με την αποχαιρετιστήρια «απόλυτη έκπληξη»: μια διοργάνωση με έντονο στοιχείο μυστηρίου και απρόσμενες εκπλήξεις για το κοινό. Η “ΕΚΠΛΗΞΗ Χ” θα πραγματοποιηθεί στην The Project Gallery, εγκαινιάζοντας τις νέες εγκαταστάσεις της στο Μοναστηράκι, μεταξύ 11-13 Οκτωβρίου 2019.
Η επετειακή ΕΚΠΛΗΞΗ Χ είναι μια μεγάλη γιορτή της τέχνης. Καλλιτέχνες από όλες τις γωνίες της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου ενώνουν φέτος τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τους λιγότερο τυχερούς συνανθρώπους μας. Μεγάλοι και μικροί, καταξιωμένοι, ανερχόμενοι και πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί συνυπάρχουν αρμονικά, ενωμένοι από τη διάθεση να προσφέρουν μέσα από το ταλέντο τους.

Έργα μικρής διάστασης διατίθενται έναντι του συμβολικού ποσού των 50€ ώστε να μπορούν όλοι να στηρίξουν τη δράση. Η ταυτότητα των καλλιτεχνών παραμένει φυσικά μυστική. Τα έργα είναι υπογεγραμμένα σε κρυφό σημείο, ενθαρρύνοντας το κοινό να επιλέξει με οδηγό το προσωπικό γούστο. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία, ενισχύοντας τον σκοπό, να αποκτήσουν ένα ήδη πολύτιμο έργο, ή ένα που ίσως αποκτήσει μεγάλη αξία στο μέλλον. Σίγουρα όμως θα αποκτήσουν ένα έργο που τους αρέσει.

Δείτε όλα τα έργα της έκθεσης εδώ

Για μια ακόμη χρονιά, στην έκθεση-θεσμό της artAZ συμμετέχει και η «δικιά μας» Ευγενία Παπαϊωάννου. Η Καβαλιώτισσα ζωγράφος προσφέρει, όπως όλοι οι συμμετέχοντες, ένα έργο της για καλό σκοπό.

«Ο καλλιτέχνης, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος, έχει την ευκαιρία με μοναδικό όπλο την τέχνη του, να σταθεί δίπλα στους συνανθρώπους του. Καλούμε φιλότεχνους και μη να ενισχύσουν τον σκοπό, υποστηρίζοντας τους ανθρώπους στους οποίους η ζωή δεν τους… χαμογελά», είπε στο KAVALA POST η κ. Παπαϊωάννου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την «επίσκεψή» σας στην έκθεση δεν απαιτείται φυσική παρουσία, αφού όλα τα έργα των καλλιτεχνών εκτίθενται διαδικτυακά [δείτε παραπάνω link].

Η Ευγενία Παπαϊωάννου

Γεννήθηκα στην Καβάλα το 1982. Σπούδασε ζωγραφική στη σχολή Βακαλό (2000-2003) και σχέδιο μόδας στη σχολή Βελουδάκη (2004-2006) στην Αθήνα. Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των περιοδικών μόδας ως fashion stylist [Harper’s Bazaar, KΛIK, ΓΥΝΑΙΚΑ, ΒΗΜΑdonna, CELEBRITY, Pink Woman, Icons Traveller’s, Style FAQ]. Συνεργάστηκε με σχεδιαστές μόδας και επιμελείται fashion shows, video clips, βιτρίνες καταστημάτων. Διετέλεσε επικεφαλής 20μελούς ομάδας backstage στο 2ο Hellenic Fashion Week στο Ζάππειο Μέγαρο. Εργάστηκε στην εταιρία ενδυμάτων P&R Fashion (Anna Riska) ως σχεδιάστρια μόδας.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής σε Αθήνα, Πάρο, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα και στο πρώτο Fringe Festival στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι. Πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση ζωγραφικής στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας το 2011 (Color me Human), την οποία παρουσίασε και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου 2011.

Διδάσκει ζωγραφική και σχέδιο σε παιδιά και ενήλικες. Εικονογραφεί παιδικά βιβλία σε συνεργασία με τις διαδικτυακές Εκδόσεις Σαΐτα. Από το 2008 κατασκευάζει χειροποίητες τσάντες, αξεσουάρ και τα γνωστά παιδικά τσαντάκια Toy Bags by eugenie. Επιμελείται τα σκηνικά και τα κοστούμια στις θεατρικές παραστάσεις της ομάδας μετΑΜΦΙΕΣΗ (Μανωλάκης ο βομβιστής, Γυναίκα από παλιά).

Η προπώληση των έργων ξεκίνησε

Πώς γίνεται; Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν αρχικά να μελετήσουν τα έργα online στο artAZ και να σημειώσουν προκαταβολικά τους κωδικούς της επιλογής τους στη διεύθυνση (www.artaz.gr/surprise). Νέα έργα προστίθενται σε καθημερινή βάση, μέχρι τα εγκαίνια της έκθεσης. Μεταξύ 11-13 Οκτωβρίου 2019 η ΕΚΠΛΗΞΗ Χ θα μεταφερθεί στον χώρο της «The Project Gallery», προκειμένου να παρουσιαστούν τα έργα ζωντανά στο κοινό και να γίνει η πώληση τους. Σημειώστε ότι τα έργα διατίθενται με σειρά προτεραιότητας. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων διατίθενται στο Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων της ΚΛΙΜΑΚΑ ΜΚΟ.

Η δημοπρασία: Το κοινό την αγάπησε το 2018 και η σιωπηλή δημοπρασία επιστρέφει μεγαλύτερη και ακόμη πιο δελεαστική. Έργα μεγαλύτερης διάστασης και αξίας, η τιμή εκκίνησης των οποίων παραμένει εννιαία και συμβολική (50€). Η δημοπρασία είναι ανοιχτή σε όλους, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου, και θα τρέξει από τα τέλη Σεπτεμβρίου online στην ενότητα SURPRISE στο artAZ μέχρι και το τέλος της έκθεσης, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου.