Έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

Οργανώσεις και σύλλογοι εργαζομένων στη μάχη κατά των εξαρτήσεων, στέκονται δίπλα στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων

Την έντονη αντίδραση του στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, εκφράζει το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή που γίνεται στη βουλή, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ως αντισυνταγματική. «Επεμβαίνει στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που υπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. Η Πράξη υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ, αφού συγχρόνως καταργεί την αποστολή του, τον σκοπό του και τη δυνατότητά του για ίδρυση νέων μονάδων» αναφέρεται στην ανακοίνωση που συνεχίζει «η «εκσυγχρονιστική» παρέμβαση της κυβέρνησης αποσκοπεί στην αντικατάσταση του αιρετού και άμισθου διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με ένα συμβούλιο έμμισθων διορισμένων ημετέρων.

Αποβλέπει στη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού οργανισμού, η λειτουργία του οποίου θα διαταράσσεται  με κάθε κυβερνητική αλλαγή και ο οποίος θα είναι ευάλωτος σε πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις.

Με αυταρχισμό καταλύει ένα καινοτόμο για την Ελλάδα  και δοκιμασμένο στην πράξη οργανωτικό και διοικητικό σχήμα που δίνει φωνή και δικαίωμα αυθεντικής έκφρασης  σε όλους όσους αφορά η υπόθεση της απεξάρτησης  και  κοινωνικής επανένταξης:  στους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, στους γονείς τους, στους εργαζόμενους και στους εθελοντές».

Συμπαράσταση

Εκτός από το ΚΕΘΕΑ, την αντίδραση τους στις προθέσεις της κυβέρνησης εκφράζουν μια σειρά από οργανώνεις που συμμετέχουν στη «μάχη» κατά των εξαρτήσεων.

Η «Μονάδα απεξάρτησης τοξικομανών 18 άνω» τονίζει ότι «η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ αλλοιώνει το χαρακτήρα των «θεραπευτικών κοινοτήτων» του, αλλοιώνει τις θεωρητικές και κλινικές του αρχές, που βασίζονται στην ισότιμη συμμετοχή, τη συλλογικότητα και το διάλογο».

Οι εργαζόμενοι και τα μέλη του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «Αργώ» του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και ο Σύλλογος Φίλων «Αργώ» τονίζουν ότι το αυτοδιοίκητο αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο της ουσιαστικής λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, που του παρείχε την αναγκαία αυτοτέλεια και αυτονομία, που κάθε πρόγραμμα απεξάρτησης επιδιώκει και επιθυμεί».

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος εκφράζει την απορία του «πώς η πρώτη ενέργεια που επέλεξε να κάνει η κυβέρνηση στον ευαίσθητο τομέα των εξαρτήσεων, ο οποίος πάσχει από ελλείψεις πόρων και εθνικού σχεδιασμού, είναι η απόπειρα χειραγώγησης του ΚΕΘΕΑ» ενώ ο Σύλλογος εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ αναφέρει ότι το κέντρο «στην 37χρονη ιστορία του δεν έχει προκαλέσει ποτέ οικονομικό σκάνδαλο, δεν είχε ποτέ ανοίγματα στον προϋπολογισμό του, ούτε “έπαιξε” ποτέ στα πρωτοσέλιδα ως κακή είδηση. Ποτέ. Αντιθέτως, είναι ο μόνος οργανισμός της χώρας με διεθνή εμβέλεια και κύρος, με αποκορύφωμα την επιλογή του ως συμβούλου του ΟΗΕ για ζητήματα απεξάρτησης».

Από την πλευρά του ο ΟΚΑΝΑ αναφέρει ότι «παρότι ένας Οργανισμός αντιμετώπισης των εξαρτήσεων δεν συνηθίζει να σχολιάζει ό,τι συμβαίνει σε έναν άλλο, δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί επειδή, κατά τη γνώμη μας, αυτή δεν αφορά μόνο στο ΚΕΘΕΑ, αλλά στην ουσία της πολιτικής των εξαρτήσεων. Προτεραιότητα αυτής της πολιτικής πρέπει να είναι η καθολική κάλυψη όλου του πληθυσμού των χρηστών και η πρόσβαση σε υπηρεσίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των εξαρτημένων και την προστασία της δημόσιας υγείας».