Οι Δυτικομακεδόνες της Καβάλας τίμησαν και φέτος τους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα [φωτογραφίες]

Εκδήλωση του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας και της ΠΕ Καβάλας με επίκεντρο τις άγνωστες μορφές της Καβάλας που συμμετείχαν στον Μακεδονικό Αγώνα και η υπόσχεση Μουριάδη για τη... Μεγάλη Λέσχη

Το αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας «Γεώργιος Παυλίδης» φιλοξένησε το απόγευμα του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου 2019 εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα, μια συνδιοργάνωση του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια αλλαγή, καθώς ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης ΑΜ-Θ, δημοσιογράφος, ιστορικός ερευνητής και κεντρικός ομιλητής Κωνσταντίνος Παπακοσμάς απουσίαζε λόγω ασθενείας και το θέμα «Ο Μακεδονικός Αγώνας, Προάγγελος της Ελευθερίας και της Ενσωμάτωσης της Μακεδονίας στον Εθνικό Κορμό. Η συμμετοχή των Καβαλιωτών» το ανέπτυξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Αλέξης Γούλας.

Ο κ. Γούλας επικεντρώθηκε στη δράση του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Δράμας Χρυσόστομου Καλαφάτη, αλλά και σε άγνωστους ήρωες οπλαρχηγούς του Μακεδονικού Αγώνα, όπως ήταν ο Πέτρος Ιωαννίδης και ο Περικλής Δράκος, αναφέροντας εν συντομία το βιογραφικό και «στιγμιότυπα» από τη δράση τους.

«Πρέπει να μνημονεύουμε τους ανθρώπους στους οποίους οφείλουμε τόσα και ειδικά τους ντόπιους μακεδονομάχους -πολλοί εκ των οποίων ήταν άγνωστοι- οι οποίοι αβοήθητοι από το διοικητικό κέντρο, μπόρεσαν και κράτησαν όρθιο αυτόν τον τόπο. Ο Μακεδονικός Αγώνας είναι μια μεγάλη σελίδα της Ιστορίας του Έθνους μας και χωρίς αμφιβολία οι Μακεδονομάχοι είναι οι συνεχιστές του έργου των αγωνιστών του 1921. Πρέπει να έχουμε το βλέμμα, όμως και στην πραγματικότητα, καθώς μπορεί οι παλιοί αντίπαλοι να έχουν εδώ και χρόνια υποχωρήσει, όμως κάποιοι νεότεροι βρήκαν την ευκαιρία να αναπτύξουν νέες διεκδικήσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γούλας.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης και ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος, μάλιστα «υποσχέθηκε» ότι το 2020 η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στη Μεγάλη Λέσχη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Σύλλογος τίμησε τα αδέρφια Δημήτρη και Νίκο Τούλη, των οποίων ο πατέρας διετέλεσε πρόεδρος και ιδρυτικό στέλεχος του Συλλόγου.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν η χορωδία του Συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός» και το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας, ενώ στο φουαγιέ λειτουργούσε έκθεση ζωγραφικής και έκθεση με ντοκουμέντα του Μακεδονικού Αγώνα.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση