Σύλλογοι Οικογένειας ΚΕΘΕΑ: Κυριάκο, ως πρωθυπουργός και ως πατέρας άκουσέ μας

Ανοιχτή επιστολή των 13 συλλόγων του Κέντρου στην Ελλάδα με την οποία τον καλούν να αναθεωρήσει την απόφαση για άρση του αυτοδιοίκητου

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποστέλλουν οι 13 σύλλογοι οικογένειας ΚΕΘΕΑ που λειτουργούν σε όλη την χώρα, ανάμεσα τους και ο ΚΕΘΕΑ Κιβωτός που δραστηριοποιείται στην Καβάλα και την ΑΜΘ. Στην επιστολή αυτή εκφράζουν την οργή και την κατάπληξη τους για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Κέντρου με βίαιο και αιφνιδιαστικό τρόπο. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η κατάπληξη αυτή είναι μεγαλύτερη, μιας και η αιτιολογία της Κυβέρνησης γι’ αυτή την κίνηση είναι για να υπάρξει χρηστή διοίκηση και διαχείριση, υπονοώντας ότι υπήρξαν προβλήματα στο παρελθόν, κάτι που φυσικά δεν υφίσταται.

Οι γονείς των εξαρτημένων από ουσίες παιδιών, τονίζουν ότι το ΚΕΘΕΑ δεν ανήκει σε κανέναν άλλον εκτός από τα ίδια τα παιδιά που τόσα έχουν κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια, και τον καλούν ως πρωθυπουργό αλλά και πατέρα να αναθεωρήσει την στάση του διαφυλάττοντας έτσι τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του μεγαλύτερου δικτύου απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης της χώρας, που εξασφαλίζει σχεδόν 40 χρόνια τώρα αποτελεσματική δημόσια και δωρεάν θεραπεία για όλους.

Ακολουθεί το κείμενο της ανοιχτής επιστολής προς τον Πρωθυπουργό

«Ως Σύλλογοι έχουμε επιλέξει να στηρίζουμε το ΚΕΘΕΑ, με όλες μας τις δυνάμεις»

«Εκπροσωπούμε χιλιάδες οικογένειες από όλη την Ελλάδα. Εμείς και δικοί μας άνθρωποι είμαστε η ζωντανή απόδειξη της αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ. Με οργή και κατάπληξη παρακολουθούμε την προσπάθεια του Υπουργού Υγείας να φέρει το ΚΕΘΕΑ στα μίζερα μέτρα ενός γραφειοκρατικού και πολιτικά εξαρτώμενου οργανισμού, με τον βίαιο αιφνιδιασμό μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ως Σύλλογοι έχουμε επιλέξει να στηρίζουμε το ΚΕΘΕΑ, με όλες μας τις δυνάμεις, όχι μόνο γιατί είμαστε οι αδιάψευστοι μάρτυρες και οι αποδέκτες της υψηλής ποιότητας του  έργου που παράγει. Αλλά και γιατί αυτό γίνεται σε ένα πλαίσιο δημοκρατίας και ανοικτών διαδικασιών, όπου η φωνή η δική μας και των παιδιών μας ακούγεται και μετράει.

Η οργή μας μεγαλώνει με τα βαριά υπονοούμενα που αφήνει η αιτιολογία της αποκατάσταση «της χρηστής διοίκησης και διαχείρισης». Γιατί προσβάλλει έναν οργανισμό στον οποίο κανείς δεν έχει τίποτα να προσάψει γιατί ο νυν Υπουργός Υγείας, όπως και όλοι οι  προκάτοχοί του, ξέρει ακριβώς «πού πάνε τα λεφτά»: μέσα από μηνιαίους και ετήσιους απολογισμούς και προϋπολογισμούς που του κατατίθενται, εκθέσεις ορκωτών λογιστών, τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτος, τη δημόσια λογοδοσία που κάνει κάθε χρόνο το ΚΕΘΕΑ.

Ποιος είναι λοιπόν ο πραγματικός λόγος πίσω από αυτή την κίνηση; Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτό που ενοχλεί μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση είναι τελικά η ίδια η δημοκρατία. Η χειραφέτηση όλων εμάς που από παθητικοί λήπτες υπηρεσιών, μέσα στο ΚΕΘΕΑ γινόμαστε ενεργοί, έχουμε λόγο και συμμετέχουμε στην εκλογή μια άμισθης και ανεξάρτητης διοίκησης.

Είμαστε άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες, διαδρομές ζωής και πολιτικά πιστεύω. Μέσα στο ΚΕΘΕΑ καμιά από τις διαφορές αυτές δεν έχει σημασία, γιατί αυτό που μας ενώνει είναι ο ίδιος αγώνας για τους δικούς μας ανθρώπους και τις οικογένειές μας. Με τις αξίες των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ: ειλικρίνεια, ανάληψη ευθύνης, συλλογικότητα, αλληλεγγύη. Η απεξάρτηση δεν έχει πολιτική απόχρωση

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Το ΚΕΘΕΑ δεν ανήκει σε κανένα Υπουργείο, σε κανένα κόμμα. Δεν ανήκει ούτε στους εργαζόμενούς του που δίνουν την ψυχή τους, ούτε στο εκλεγμένο Διοικητικό του Συμβούλιο που στηρίζει πολύπλευρα και αφιλοκερδώς την υπόθεση της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης. Ανήκει στους ανθρώπους που είχαν, έχουν και θα έχουν ανάγκη τη βοήθειά του. Σε εμάς και τα παιδιά μας.

Ως Πρωθυπουργός αυτής της χώρας, ως πατέρας, ακούστε μας. Διαφυλάξτε τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του μεγαλύτερου δικτύου απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης της χώρας, που εξασφαλίζει σχεδόν 40 χρόνια τώρα αποτελεσματική δημόσια και δωρεάν θεραπεία για όλους.

Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ (Κρήτη, Δωδεκάνησα)
Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ (Αττική)
Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ (Κεντρική Μακεδονία)
Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ (Πειραιάς, Νησιά Βορείου Αιγαίου)
Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (Αττική)
Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ (Αττική)
Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ (Πελοπόννησος)
Σύλλογος Οικογένειας & Φίλων ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ (Θεσσαλία)
Σύλλογος Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ (Θεσσαλία)
Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ (Ήπειρος)
Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ (Αν. Μακεδονία, Θράκη)
Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΠΛΕΥΣΗ (Αττική)
Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ (Λέσβος)»