Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜΘ: Να ορθώσουμε τείχος αντίστασης στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ψήφισμα για την Ελληνοαμερικάνη συμφωνία για τις βάσεις και τα πυρηνικά και για τον πόλεμο στη Συρία

Να ορθώσουν τείχος αντίστασης στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ καλεί τους γονείς και τους μαθητές η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών της ΑΜΘ με ψήφισμα που δημοσιοποίησε. Στη ψήφισμα αυτό επισημαίνονται οι κίνδυνοι από την διαμόρφωση ενός θανατηφόρου ιστού που εμπλέκει την Ελλάδα πολύ βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους και καλεί το λαό σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση

Ακολουθεί το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Γονέων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

«Η Ελλάδα έχει καταταχθεί από τις ΗΠΑ στα ‘’κράτη ανάσχεσης’’»,

«Ως Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜΘ καλούμε τους γονείς και τα  παιδιά μας, να ορθώσουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά, που υπέγραψε και ενισχύει η νέα κυβέρνηση, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, πατώντας στο έδαφος που έστρωσε η προηγούμενη.

Η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» Ελλάδας – ΗΠΑ, όπως τη λένε, υπογράφηκε το 1990, ανανεώνεται κάθε χρόνο από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις και πλέον υπογράφηκε να γίνει πολυετής και να επεκταθεί.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει τη βάση της Σούδας και τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τις βάσεις: Drones στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, «ιπτάμενων κατασκόπων» στο Άκτιο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που προορίζεται για τη συγκέντρωση ευρωατλαντικών στρατευμάτων και τη μετακίνησή τους στα ρωσικά σύνορα, ενώ είναι γνωστό πως έχει ετοιμαστεί η υποδομή για αποθήκευση πυρηνικών στον Άραξο.

Οι κίνδυνοι για το λαό μας είναι μεγάλοι. Η Ελλάδα έχει καταταχθεί από τις ΗΠΑ στα «κράτη ανάσχεσης», μαζί με το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία, έχει στοχοποιηθεί και προκαλεί ανατριχίλα η προειδοποίηση Πούτιν πως η Ρωσία θα πλήξει αμερικανικές βάσεις που στρέφονται κατά της ασφάλειάς της.

Διαμορφώνεται ένας θανατηφόρος ιστός που εμπλέκει την Ελλάδα πολύ βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους την ώρα που οξύνονται οι ανταγωνισμοί των υπερδυνάμεων για τις ενεργειακές πηγές και αγωγούς, συνεχίζονται οι πόλεμοι στη Συρία και τη Λιβύη, γίνονται πολεμικές προετοιμασίες στον Περσικό Κόλπο, το Ισραήλ δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό και κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τη νέα, τρίτη κατά σειρά, εισβολή της ΝΑΤΟϊκής Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας. Οι ΗΠΑ «άναψαν» το πράσινο φως για την επίθεση ενάντια στο συριακό λαό και στον κουρδικό πληθυσμό της περιοχής. Η εξέλιξη αυτή αφήνει στην κυριολεξία έκθετους όλους όσοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την ανανέωση της Συμφωνίας για τις Βάσεις. Καταρρίπτονται στην πράξη ο επικίνδυνος εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση και άλλα κόμματα, καθώς και τα επιχειρήματα περί «προστασίας» που θα παρέχουν στη χώρα μας οι ΗΠΑ από την τουρκική επιθετικότητα.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και καλούμε τους γονείς, τους μαθητές, το λαό μας σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την επικίνδυνη αυτή εξέλιξη, που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τους λαούς στην ήδη εύφλεκτη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Όχι στις βάσεις και τα πυρηνικά

  • Καταγγέλλουμε την ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες στρατιωτικές βάσεις. Όχι στην ΑμερικανοΝατοϊκή βάση στην Αλεξανδρούπολη.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, που γεννούν τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την προσφυγιά.
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».