Εταιρία διαπραγμάτευσης «χτυπάει» τηλέφωνα σε ξενοδόχους και στην Ξάνθη

Εξαίρεση μόνο κατ’ επίφαση για τη Θράκη στο Μεταναστευτικό-Βρέθηκαν οι πρώτοι ξενοδόχοι που δηλώνουν πρόθυμοι να φιλοξενήσουν μόνο πρόσφυγες-Ολοένα και περισσότεροι μετανάστες καταλύουν στα βουνά της Καβάλας και της Ροδόπης

Μπορεί πολλές φορές στο παρελθόν να έχει αποκλειστεί για εθνικούς λόγους η εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στη Θράκη, ωστόσο αυτό το δόγμα φαίνεται πως χάνει έδαφος τους τελευταίους μήνες, αφού όλο και περισσότερα είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως περιοχές της Ξάνθης ή της Ροδόπης είναι μεταξύ των εξεταζόμενων για τη φιλοξενία τους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ: «Οχλήσεις σε ξενοδόχους του Νομού Ξάνθης έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες εταιρία διαπραγμάτευσης, για τη διερεύνηση της πιθανότητας ξενοδοχεία της Ξάνθης να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ή μετανάστες. Άλλωστε, υπάρχει σχετική πρόσκληση της κυβέρνησης προς ιδιώτες, από την οποία μόνο άτυπη εξαιρείται η Θράκη».

Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm επί του θέματος τοποθετήθηκε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ξάνθης Ιωάννης Ιερόπουλος, ο οποίος πληροφόρησε ότι οι οχλήσεις από την εταιρία ξεκίνησαν τον Αύγουστο τηλεφωνικά και όχι με τη φυσική παρουσία εκπροσώπων της στην Ξάνθη. Ο ίδιος τους απάντησε ότι οι ξενοδόχοι στους οποίους έχουν γίνει προτάσεις, εκ των οποίων ένας και ο ίδιος, είναι ανοιχτοί μόνο στο ενδεχόμενο φιλοξενίας «προσφύγων από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας και όχι λαθρομετανάστες. Μου απάντησαν ότι δεν μπορούν να μας το εγγυηθούν αυτό, γιατί το 90% είναι λαθρομετανάστες».




Ο «Χ» επικοινώνησε με αρκετούς ξενοδόχους που λειτουργούν στην Κομοτηνή, οι οποίοι βεβαίωσαν ότι δεν έχουν δεχθεί τέτοιες οχλήσεις ούτε προτίθενται να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία τους κατ’ αυτόν τον τρόπο στο μέλλον».

Μετανάστες καταλύουν στα βουνά της Ροδόπης

Την ίδια ώρα, όπως γράφει η εφημερίδα: «Ολοένα και περισσότερες “ειδήσεις” έρχονται από τα βουνά της Ροδόπης, ειδικότερα πλησίον των συνόρων με τον Έβρο, που σχετίζονται με τη δράση των παράτυπων μεταναστών που έχουν καταλύσει εκεί στην προσπάθειά τους να βρουν ή να φτιάξουν ένα καλύτερο αύριο. Όλες οι ιστορίες που ακούγονται τελευταία έχουν κοινό παρονομαστή: Ομάδες μεταναστών επιχειρούν με διάφορους τρόπους -αλλά για άγνωστο λόγο- να σταματήσουν διερχόμενα αυτοκίνητα».

«Ανέβαινα μόνος μου και είχε ομίχλη. Μέσα σε ένα πευκοδάσος βγήκανε άτομα δεξιά και αριστερά με παλούκια στα χέρια και προσπαθήσανε να χτυπήσουν το αυτοκίνητο. Δύο από αυτούς είχαν κουκούλα κατεβασμένη. Με το που ξέφυγα βγήκαν και άλλοι από τα πεύκα» περιγράφει στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Γιάννης Ρεφειάδης, κυνηγός που περιδιαβαίνει τακτικά τον ορεινό όγκο.

«Προφανώς μάλλον θέλανε το αυτοκίνητο» εκτιμά ο κ. Ρεφειάδης, υπογραμμίζοντας την ύπαρξη των δύο κουκουλοφόρων και αναφέροντας ότι «αν κάνετε τη διαδρομή από Αρριανά προς Δέρειο, θα δείτε ότι έχει πολλά αυτοκίνητα παρατημένα και κάποια καμμένα».

Ο κος Ρεφειάδης καλεί τις Αρχές να παρέμβουν άμεσα και να περισυλλέξουν τους μετανάστες, που όπως λέει έχουν δημιουργήσει καταυλισμούς στα δάση του ορεινού όγκου ειδικά κοντά στα σύνορα των νομών Ροδόπης και Έβρου συνιστώντας απειλή ή έστω πηγή πρόκλησης φόβου για τους κατοίκους των ορεινών οικισμών των δύο νομών.

Από την άλλη πλευρά ο κος Ρεφειάδης αναρωτιέται τι θα γίνει αν μία ομάδα κυνηγών φερόντων όπλα κληθεί να αναμετρηθεί με μία ομάδα μεταναστών που συνήθως κραδαίνουν δοκάρια ή άλλα αυτοσχέδια «όπλα».

Ίδια η κατάσταση που περιγράφει ο κυνηγός από τον Έβρο Νίκος Λαμπρίδης. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Είναι μόνο άντρες. Μόνοι τους και πάρα πολύ επικίνδυνοι. Η οριογραμμή του Έβρου δέχεται καθημερινά παράνομους εισβολείς. Απειλούνται τα χωριά μας. Τα πράματα είναι πολύ σοβαρά και τα παίρνουμε όλα πολύ χαλαρά, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο» είπε σε δραματικό τόνο.

Κατά την εκτίμησή του «εδώ και 10 μέρες έχουμε και από ένα κρούσμα» και «το θέμα είναι να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι εισέρχονται κάθε μέρα στη χώρα μας».

Τέλος, ο Σάκης Τσακμακίδης περιέγραψε και αυτός τη δική του εμπειρία, με έδρα αυτήν τη φορά το Πάμφορο. Σύμφωνα με όσα αυτός καταμαρτυρά, επισκεπτόμενος τακτικά τον κάμπο, λόγω αγροτικών υποχρεώσεων, βλέπει συχνά πολύ μεγάλες ομάδες παράτυπων μεταναστών που αριθμούν πάνω από 50 μέλη. Συνεχώς ενημερώνει τις Αρχές και λέει: «Δεν βλέπω γυναίκες και παιδιά. Είναι μόνο άντρες και νεαρής ηλικίας».

Πάντως, αρκετές είναι οι αναφορές για παρουσία μεταναστών και στα βουνά της Καβάλας -πάνω από τα Αμισιανά και το Κοκκινόχωμα- ωστόσο από τις επίσημες Αρχές, ήτοι από την Αστυνομία, δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά οχλήσεων.