Καβάλα: Κρούσματα ψειρών σώματος σε Δημοτικό Σχολείο-Καθησυχαστικοί οι αρμόδιοι

Τι αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου-Τα fake news και η διάψευσή τους-Τι είναι η φθειρίαση σώματος, τα συμπτώματά της και ο τρόπος αντιμετώπισής της

Δύο περιστατικά με κρούσματα ψειρών (φθειρίαση) σώματος αναστάτωσαν την εκπαιδευτική κοινότητα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. Πρόκειται για δύο αδελφάκια τα οποία εμφάνισαν συμπτώματα της εν λόγω νόσου, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου με σχετική ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook (βλ. παρακάτω).

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων, η διεύθυνση του σχολείου έχει ενημερώσει την Πρωτοβάθμια Καβάλας και έχει μιλήσει με τη δερματολόγο η οποία εξέτασε τα συγκεκριμένα παιδιά, ενώ η γιατρός δεν βρίσκει κανέναν λόγο να μη λειτουργήσει το σχολείο.

Το πρωί της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου 2020 με χαρτί της δερματολόγου ενημερώθηκε και ο Νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι η εν λόγω ασθένεια είναι δύσκολο να μεταδοθεί στον χώρο του σχολείου, τονίζοντας και καθησυχάζοντας γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές και μαθήτριες ότι πρόκειται για μια ασθένεια η οποία σπάνια μεταδίδεται και δεν χρίζει απολύμανσης του χώρου, ενώ παράλληλα θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες προς το προσωπικό του σχολείου.




Μέχρι στιγμής το πρόβλημα αφορά δυο μεμονωμένα περιστατικά. Παρόλα αυτά αποφασίστηκε από τους αρμοδίους να ελεγχθούν από τον γιατρό των Δομών τα προσφυγόπουλα για το αν φέρουν πάνω τους ψείρες. «Το ίδιο φυσικά θα πρέπει να κάνουμε όλοι και στα δικά μας παιδιά. Αν εμφανιστεί κάποιο περιστατικό είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δηλωθεί στο σχολείο», αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων.

Επίσης, θα αναζητηθούν και οι απαραίτητες άδειες ώστε να ελεγχθούν όλα τα παιδιά του σχολείου. «Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα σχετικά με τα νεότερα που έχουμε ως Σύλλογος και ως γονείς. Φυσικά και είναι στο χέρι του κάθε γονιού να πράξει όπως πιστεύει», αναφέρει ο Σύλλογος.

Τα fake news και η διάψευσή τους

Ο Σύλλογος διαψεύδει τις όποιες υπερβολές έχουν ειπωθεί ή γραφτεί για το συγκεκριμένο θέμα, προσθέτοντας ότι «ουδέποτε κάποιο μέλος του διδακτικού προσωπικού δεν προέτρεψε τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι. Δυστυχώς έχουν κυκλοφορήσει ψευδείς ειδήσεις».

Τι είναι οι ψείρες (φθειρίαση) σώματος

Είναι ένα νόσημα σπάνιο στις αναπτυγμένες χώρες. Οι ψείρες του σώματος προκαλούν κνησμό, ερεθισμό και εκζέματα στο ανθρώπινο σώμα. Είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος από τη ψείρα του τριχωτού και τρέφεται και αυτή από το ανθρώπινο αίμα. Τα παράσιτα αυτά ζουν σε ρούχα και κλινοσκεπάσματα κυρίως στις ραφές όπου αναπαράγονται και εναποθέτουν τα αυγά τους. Οι πιο συνήθεις θέσεις τσιμπημάτων είναι η μέση, η βουβωνική χώρα και οι μασχάλες.

Οι ψείρες του σώματος μπορεί να μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες, όπως ανάπτυξη δευτερογενών λοιμώξεων, αποχρωματισμό στα σημεία των τσιμπημάτων, εξανθηματικό τύφο, υπόστροφο πυρετό, σπάνια τύφο, κ.ά. Γενικά το καλοκαίρι ευνοεί την εξάπλωσή τους.

Οι περιοχές που μπορεί να παρατηρηθούν φθείρες σώματος και να πυροδοτήσουν τη νόσο είναι κυρίως καταυλισμοί προσφύγων ή μετά από φυσικές καταστροφές, βαγόνια τρένων μεγάλων αποστάσεων, σταθμοί μετρό, στρατώνες, σωφρονιστικά ιδρύματα, εξειδικευμένα ιατρικά ιδρύματα, κατασκηνώσεις, σχολεία, κ.ά. Τα μολυσμένα ενδύματα, κλινοσκεπάσματα, καθώς και άτομα με φθείρες μεταδίδουν εύκολα τη νόσο.

Η αντιμετώπιση στην περίπτωση αυτή αρχικά είναι ξύρισμα της δασύτριχης περιοχής και χρήση αντιφθειρικών σαμπουάν σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους. Έπειτα πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων και ενδυμάτων στους 60 βαθμούς με ακόλουθο σιδέρωμα στις ραφές τους. Ό,τι δε μπορεί να πλυθεί εκτίθεται 15 ημέρες στον ήλιο και ό,τι μπορεί να μπει σε θήκες κενού αέρος θα βοηθήσει επίσης.

Υπάρχουν ειδικά συνεργία απολύμανσης τα οποία αναλαμβάνουν να εξουδετερώσουν με ειδικά μέσα τα παράσιτα σε εσωτερικούς χώρους. Τα τελευταία χρόνια η ανθεκτικότητα των φθειρών του σώματος οφείλεται στις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες υγιεινής σε κάποιες μειονότητες και στη γενετική τους μετάλλαξη.