Παρατάθηκε (και πάλι) η προφυλάκιση του Osman Kavala

Ο επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και αγωνιστής παραμένει φυλακισμένος στην Τουρκία για περισσότερο από δύο χρόνια-Η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση ορίστηκε για τις 18 Φεβρουαρίου 2020

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε εκ νέου την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 να παρατείνει την προφυλάκιση του επιχειρηματία, αγωνιστή και φιλανθρώπου Osman Kavala, ο οποίος βρίσκεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια στη φυλακή.

Ο Osman Kavala, προσωπικότητα γνωστή στους κύκλους των διανοουμένων στην Ευρώπη, κατηγορείται μαζί με άλλα 15 πρόσωπα για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» επειδή είχε υποστηρίξει ένα αντικυβερνητικό κίνημα αμφισβήτησης το 2013 που έγινε γνωστό ως «Κίνημα του Γκεζί».

Τον Δεκέμβριο του 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε διατάξει την άμεση απελευθέρωση του Osman Kavala, όμως το τουρκικό δικαστήριο είχε αγνοήσει αυτήν την ετυμηγορία στη διάρκεια της προηγούμενης ακροαματικής συνεδρίασής του και είχε αποφασίσει να παραμείνει προφυλακισμένος.

Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 το δικαστήριο επιβεβαίωσε αυτό το μέτρο, το οποίο χαρακτήρισε «αναλογικό», εξηγώντας το με το γεγονός ότι «η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί», σύμφωνα με την ένωση P24 που είναι παρούσα στη δίκη.

Η επόμενη ακροαματική συνεδρίαση ορίστηκε για τις 18 Φεβρουαρίου 2020.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις του 2013 εναντίον του νυν προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κινδυνεύει με ισόβια στη δίκη αυτή, η οποία προκαλεί την ανησυχία των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η φυλάκισή του εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια τον έχει κάνει σύμβολο της καταπίεσης η οποία έχει ενορχηστρωθεί εναντίον της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, την οποία ακολούθησαν μαζικές διώξεις.

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ