Οι γυναίκες της Καβάλας αγωνιούν για την κλιματική αλλαγή

Εκδήλωση της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας – παράρτημα Καβάλας στη δημοτική βιβλιοθήκη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας, όπως πάντα, γιορτάζει και τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που είναι καθιερωμένη για τις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο.

Οι γυναίκες όλου του κόσμου αγωνιζόμαστε ασυμβίβαστα για την Ισότητα μεταξύ των φύλων, για την αυτοδιάθεση και τα δικαιώματά μας, για τα δικαιώματα των παιδιών κι όλων των αδύναμων και καταπιεσμένων αυτού του κόσμου, για την Ειρήνη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη, για την καταπολέμηση της φτώχειας και το δικαίωμα στην Παιδεία και στην Υγεία για όλους, για έναν καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη, για το κοινό μέλλον.

Με δεδομένη την παγκόσμια ανησυχία για την Κλιματική Αλλαγή στον πλανήτη μας, με πρωτόγνωρα φαινόμενα που πλήττουν απ’ άκρη σ’ άκρη κάθε γωνιά του κόσμου, με τους επιστήμονες να σημαίνουν διεθνώς συναγερμό για όσα συμβάλλουν καταστροφικά στην επίσπευση και στην επιδείνωση της Κλιματικής Αλλαγής, οι γυναίκες -που είναι το κατ’ εξοχήν σύμβολο της ζωής- μπαίνουμε  ενεργά και σ’ αυτή την κοινωνική μάχη. Όχι μόνο δίνουμε βροντερό παρών σ’ όλες τις κινητοποιήσεις για το Κλίμα διεθνώς, αλλά είμαστε και μπροστάρισσες σ’ αυτόν τον αγώνα.

Ως κατ’ εξοχήν διαχειρίστριες των νοικοκυριών, της Οικιακής Οικονομίας (και όχι μόνο), προβληματιζόμαστε και ενδιαφερόμαστε να ενημερωθούμε και να συμβάλουμε δραστικά στην αντιμετώπιση και –ει δυνατόν- στην ανάσχεση της επιδεινούμενης Κλιματικής Αλλαγής, που απειλεί όλη την Ανθρωπότητα. Ο αγώνας ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή είναι αγώνας και των Γυναικών!

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Παράρτημα Καβάλας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας επέλεξε ως κεντρικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας την Κλιματική Αλλαγή. Σε ειδική εκδήλωσή του, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020  (6.30μμ) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», έχουν προσκληθεί διακεκριμένοι επιστήμονες για να αναλύσουν σημαντικές πτυχές του θέματος «Κλιματική Αλλαγή: Είναι στο χέρι μας η ανάσχεσή της;».

Συγκεκριμένα:

  • Ο γνωστός στο Πανελλήνιο για τις πρωτοποριακές περιβαλλοντικές μελέτες του Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης Δρ. Σπύρος Ραψομανίκης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας Ατμοσφαιρικών Ρύπων στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, θα αναλύσει στην ομιλία του το θέμα:

«Η Πλανητική Κλιματική Αλλαγή και η επίδρασή της στην καθημερινότητά μας».

  • Ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (πρώην ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης) Δρ. Αχιλλέας Χριστοφορίδης θα αναπτύξει το θέμα:

«Η συμβολή των πολιτών στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής: Καθημερινή διαχείριση οικιακών απορριμμάτων».

Επίσης, η συντονίστρια της εκδήλωσης δημοσιογράφος – νομικός Βάσω Ε. Μώραλη, λόγω της μακράς δημοσιογραφικής θητείας της στην Αυστραλία, θα αναφερθεί συνοπτικά στην «Επίδραση των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών της Αυστραλίας στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα και στη ζωή μας».

Μετά τις ομιλίες, θα ακολουθήσει διάλογος με το ακροατήριο και θα παρατεθεί μπουφές με καφέ/τσάι/χυμούς, χάρη στην ευγενική χορηγία της εταιρίας «Ανδρέας Σκλαρής – Άρτος και Γλυκό».

Η εκδήλωση έχει την υποστήριξη του δήμου Καβάλας και είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για επιπλέον πληροφορίες: Θεοδώρα Γλυκοπούλου, Μέλος ΔΣ Ένωσης Γυναικών Ελλάδας – Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Παραρτήματος Καβάλας, 6932 830314.