Μητροπολίτης Στέφανος: Τόσα χρόνια οι ιερείς που κοινωνούσαν αρρώστους στο Σανατόριο δεν κόλλησαν καμία ασθένεια

Σύσκεψη στο δημαρχείο Καβάλας για τον κορονοϊό-Δεν απαγορεύτηκε το επισκεπτήριο στο Πουλίδειο και η θέση του Μητροπολίτη ΦΝΘ για τη Θεία Μετάλειψη και τον ιό-Διαφωνία μεταξύ Νομίατρου και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου για τα μέτρα

Παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανου, των δημάρχων Καβάλας και Παγγαίου Θόδωρου Μουριάδη και Φίλιππου Αναστασιάδη αντίστοιχα, του αντιδημάρχου Παγγαίου, Χρήστου Μποσμπότη, της τέως δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα, του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας, Κωνσταντίνου Κλειτσιώτη, του Νομιάτρου, Χρήστου Παπαδόπουλου, των προέδρων του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, εκπροσώπων των παιδικών σταθμών, του Πουλίδειου Γηροκομείου και των υπαλλήλων του Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 3 Μαρτίου 2020 στο δημαρχείο της Καβάλας σύσκεψη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και των μέτρων τα οποία πρέπει να ληφθούν.

Μητροπολίτης Στέφανος: «Κανείς ποτέ δεν κόλλησε καμία ασθένεια με τη λήψη της Θείας Κοινωνίας»

Ο Μητροπολίτης Στέφανος είπε πως λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον ιό, ανέβαλε το ταξίδι του και την συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Διαπίστωσα πως τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, τώρα και στις ΗΠΑ. Ό,τι λοιπόν αποφασίσουμε θα πρέπει να το παρουσιάσουμε στον κόσμο προκειμένου να τον προφυλάξουμε. Ο πανικός προκαλεί πρωτόγνωρες αντιδράσεις και δε χρειάζεται να υπάρχει. Επειδή το διαδίκτυο είναι αυτό που δίνει τις περισσότερες πληροφορίες, ο μεγαλύτερος σε ηλικία κόσμος δεν το βλέπει. Θεωρώ πως είναι ευκαιρία να κάνουμε ενημέρωση του κόσμου, σχετικά με το τι είναι οι ιώσεις και πως γίνεται η μετάδοσή τους.




Φυσικά και δεν κλείσαμε το Προκόπειο Ίδρυμα για τις επισκέψεις, γιατί το θεωρούμε λάθος. Απλά δεν χρειάζονται εναγκαλισμοί και ασπασμοί για να είναι όλοι ασφαλείς. Όσοι για τη λήψη της Θείας Κοινωνίας, για την οποία λένε πολλοί πως μπορείς να κολλήσεις λαμβάνοντάς την από το ίδιο κουταλάκι, να πω πως τόσα χρόνια οι ιερείς που κοινωνούσαν αρρώστους στο Σανατόριο δεν κόλλησαν καμία ασθένεια. Όλα όσα ακούγονται είναι ανεδαφικά. Ο τόπος μας πρέπει να μπει σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση και την ενημέρωση».

Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού με τον κορονοϊό

Ο Νομίατρος, Χρήστος Παπαδόπουλος, τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν γνωστά τα δεδομένα της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας για να μην υπάρχουν στρεβλώσεις. «Ακούγεται πως πρέπει να κλείσουν σχολεία και άλλα σημεία όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Όμως παν μέτρον άριστον. Γνωρίζουμε για την πανδημία, τη μετάδοση και τη θνητότητα σε σχέση με τη γρίπη. Όμως εδώ δεν έχουμε μια απλή γρίπη. Θα έχουμε μεγάλη μετάδοση του κορονοϊού αν δεν κάνουμε αυτό που πρέπει. Ως λαός είμαστε των άκρων, δεν ακούμε τις δημόσιες αρχές και δεν τηρούμε τις οδηγίες. Αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα το παιχνίδι θα χαθεί. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού, γι’ αυτό χρειάζεται συντονισμός. Όλες τις οδηγίες τις παίρνουμε από το υπουργείο υγείας που με την σειρά του τις παίρνει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι δε πολύ θετικό ότι οι δήμαρχοι αποφάσισαν να έχουν κοινή γραμμή στην ενημέρωση του κοινού. Παίρνουμε μέτρα, όμως δεν ξέρουμε ποιο θα αποδώσει καλύτερα.

»Υπάρχουν ελλείμματα ως προς τη σωστή ενημέρωση και το φταίξιμο βαραίνει εμάς τους ιθύνοντες. Είμαστε τουριστικός προορισμός, γι’ αυτό θα πρέπει να εκδώσουμε φυλλάδια που θα μοιραστούν σε ξενοδοχεία, δωμάτια ενοικιαζόμενα, καταλύματα και στο κοινό. Κυρίως θα πρέπει να ενημερώσουμε καλά τους ανθρώπους άνω των 60 ετών με χρόνια προβλήματα υγείας. Δεν μπορούμε να κλείνουμε καταστήματα, όμως να αναστέλλουμε εκδηλώσεις και είναι σκόπιμο να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους, να έχουμε έτοιμους χώρους καραντίνας και απολυμάνσεις σε νοσοκομεία, πλοία, χώρους υπηρεσιών, για την προστασία των εργαζομένων και των πολιτών. Η ενημέρωση πρέπει να προέρχεται από επίσημα χείλη, αλλιώς θα κάνει κακό και θα οδηγεί είτε προς εφησυχασμό είτε προς τον πανικό», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο Νομίατρος πρότεινε:

  • Αναστολή των εκδηλώσεων
  • Να υπάρχει στοχευμένη ενημέρωση
  • Ενέργειες από τους Δήμους για ενημέρωση των πολιτών
  • Προστασία εργαζομένων σε υπηρεσίες που έχουν σχέση με τους πολίτες και προμήθεια υλικών προστασίας των εργαζομένων σε αυτές
  • Να υπάρχουν έτοιμα κονδύλια για την δημιουργία  χώρων καραντίνας
  • Ειδοποίηση του ΕΟΔΥ για τα ύποπτα περιστατικά
  • Λήψη πιο δραστικών μέτρων αν απαιτηθεί

Αναστασία Αντωνίου: Επιμένουμε σε αυστηρά μέτρα

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αναστασία Αντωνίου, επέμεινε στη λήψη αυστηρότερων μέτρων που θα αναχαιτίσουν την πανδημία. «Εγώ ήμουν αυτή που επέμενα να κλείσουν τα σχολεία, όταν έχουν παιδιά που έχουν έρθει από την Ιταλία. Ως Ιατρικός Σύλλογος  προτείνουμε να περιοριστούν οι επισκέψεις σε όλα τα κτίρια που φιλοξενούν κέντρα αποκατάστασης, καθώς και τα γηροκομεία. Ο ιός αυτός είναι 20 φορές πιο δυνατός από την γρίπη και 20 φορές πιο θανατηφόρος και δυστυχώς δεν έχουμε εμβόλιο. Όσο για μας τους γιατρούς πρέπει να είμαστε περισσότερο προφυλαγμένοι από όλους γιατί είμαστε στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου και χρειαζόμαστε για πολλούς ανθρώπους», δήλωσε η ίδια.

Διαφωνία Νομιάτρου για τα αυστηρά προληπτικά μέτρα

Αντίθετος όμως με τις θέσεις της κ Αντωνίου ήταν ο Νομίατρος που θεώρησε τα τόσο αυστηρά μέτρα υπερβολικά. Όπως είπε, σε ότι αφορά τα σχολεία και τα μέτρα δημόσιας υγείας αρμόδιοι να πάρουν μέτρα είναι άλλοι και όχι ο Ιατρικός Σύλλογος. Άλλοι είναι αρμόδιοι να τα κρίνουν, όπως το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Παγκόσμιας Υγείας από τον οποίο ενημερώνεται το υπουργείο.

Δήμητρα Τσανάκα: Είμαι περήφανη για την εθελούσια υπακοή του λαού

Η τέως δήμαρχος και γιατρός, Δήμητρα Τσανάκα έκανε αναφορά στα συμπτώματα του κορονοϊού και είπε πως είναι περήφανη σε ό,τι αφορά την εθελούσια υπακοή του λαού, γιατί ο κόσμος θέλει να ξέρει ποια είναι η σχέση του κορονοϊού με τη γρίπη και ποιους βάλλει περισσότερο, ενώ τόνισε πως πρέπει να υπάρχει περιορισμός στα αεροπορικά ταξίδια. Ρώτησε ακόμη τι θα γίνει με τις εκδρομές των σχολείων, τα ΚΑΠΗ του δήμου και τα Γηροκομεία.

Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης: Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι ακόμα και σε περίπτωση πανδημίας

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας, Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης είπε πως ο καλά ενημερωμένος πολίτης αποτρέπει τα συμβάντα. «Στο Νοσοκομείο Καβάλας ετοιμάσαμε χώρο διαλογής ασθενών και εκεί θα βάζουμε τους ανθρώπους που προήλθαν από χώρες της Ασίας και την Ιταλία και παρουσιάζουν συμπτώματα. Από ‘κει και μετά θα τους μεταφέρουμε σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης, που έχει δύο κρεβάτια, οξυγόνο, καρδιογράφο και θα παίρνουμε πολλά δείγματα τα οποία θα αποστέλλουμε για εξέταση. Το προσωπικό μας μέχρι τώρα έχει λειτουργήσει άψογα. Επίσης είμαστε προετοιμασμένοι και για μεμονωμένα περιστατικά με 10 στο σύνολο κρεβάτια νοσηλείας. Σε περίπτωση πανδημίας θα αδειάσουμε μια από τις Νευρολογικές Κλινικές και εκεί θα μεταφερθούν τα περιστατικά», δήλωσε ο κ. Κλειτσιώτης.

Σίσσυ Ρακιτζή: Ζητήσαμε ερωτηματολόγιο από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο το οποίο θα μοιράζεται στους πελάτες

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας, Σίσσυ Ρακιτζή, ενημέρωσε πως οι φαρμακοποιοί ζήτησαν να δοθεί στα φαρμακεία τους ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα συμπληρώνουν οι πελάτες σχετικά με τις γνώσεις τους και την προφύλαξή τους απ τον κορονοϊό. «Στα φαρμακεία υπάρχει έλλειψη αντισηπτικού τζέλ, οινοπνεύματος και μασκών. Αυτά τα υλικά θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία μετά τις 15 Μαρτίου. Εκείνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστείλουμε τον πανικό. Ο κόσμος είναι ώριμος για πρώτη φορά και ακούει τις οδηγίες μας», δήλωσε η κ. Ρακιτζή.