Νέες κατηγορίες για κατασκοπεία από τουρκικό δικαστήριο σε βάρος του Osman Kavala

Πριν λίγες μέρες ο Osman Kavala είχε δηλώσει ότι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρενέβη για να αποτρέψει την αποφυλάκισή του-Αντιδράσεις από οργανώσεις και τη διεθνή κοινότητα

Ένα τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε ένα νέο ένταλμα σύλληψης κατά του Τούρκου επιχειρηματία και γνωστού για το ανθρωπιστικό του έργο, Osman Kavala, ο οποίος συνελήφθη εκ νέου τον περασμένο μήνα μετά την αθώωσή του σε μια ξεχωριστή δίκη, όπως ανέφερε ένας από τους δικηγόρους του στο Reuters.

Ο Osman Kavala είχε απαλλαγεί από κατηγορίες οι οποίες σχετίζονταν με τις διαδηλώσεις το 2013, που έγιναν γνωστές ως το κίνημα Γκεζί, αλλά συνελήφθη εκ νέου την επόμενη ημέρα, κατηγορούμενος για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 εκδόθηκε ένα δεύτερο ένταλμα σύλληψης σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος, αυτήν τη φορά με κατηγορίες για κατασκοπεία.

Τα δικαστικά έγγραφα, τα οποία περιήλθαν στη γνώση του Reuters, τονίζουν πως ο Kavala είχε έρθει σε επαφή με έναν άνδρα που φέρεται ότι κατασκόπευε για ξένες κυβερνήσεις.

Ο Kavala αρνείται όλες τις κατηγορίες. Μετά την νέα σύλληψή του τον περασμένο μήνα, ο ίδιος είπε πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρενέβη για να αποτρέψει την αποφυλάκισή του.

Η υπόθεση του εξέχοντα επιχειρηματία έχει επικριθεί από δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας και από οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων που τονίζουν ότι οι κατηγορίες είναι πολιτικές.

«Ο Osman Kavala πρέπει να αποφυλακιστεί, να μην αντιμετωπίσει επιπλέον κατασκευασμένες κατηγορίες που είναι προδήλως αβάσιμες», δήλωσε με tweet της η Μιλένα Μπουγιούμ από το τουρκικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε ζητήσει τον Δεκέμβριο την άμεση απελευθέρωσή του, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα.

*Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, reuters, anadolou Κωνσταντινούπολη