Μέτιος για 25η Μαρτίου: Δεν απαξιώνουμε τους ήρωες του 1821, αναρτούμε την ελληνική σημαία παντού!

«Οδηγία» του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ προς όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τους δήμους αλλά και τους πολίτες να προχωρήσουν σε αυτήν τη συμβολική κίνηση «ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής»

Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και καιρό, όλες οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 σε όλη τη χώρα ματαιώνονται στο πλαίσιο των μέτρων κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού Covid-19 [διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ].

Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τονίζει ότι η απόφαση αυτή του Υπουργείου Εσωτερικών «ουδόλως απαξιώνει ή μειώνει τις οφειλόμενες τιμές προς τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης».

Σε γραπτή δήλωσή του ο Χρήστος Μέτιος καλεί όλους τους φορείς αλλά και τους πολίτες να τιμήσουν τους ήρωες του 1821 αναρτώντας τη μέρα της Εθνικής Επετείου την ελληνική σημαία σε υπηρεσίες και σπίτια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης Μέτιου.

«Σας ενημερώνουμε ότι με το υπ’ αριθμ. 19016/19-3-2020 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών ματαιώνονται οι εορτασμοί της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου. Η απόφαση αυτή απορρέει από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 55/11.03.2020) «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID–19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του», όπου στο άρθρο 20 προβλέπεται η ματαίωση των στρατιωτικών παρελάσεων και των παρελάσεων της σπουδάζουσας και μαθητιώσας νεολαίας για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου 1821  και των παρελάσεων στο πλαίσιο εορτασμού τοπικών επετείων απελευθέρωσης πόλεων, μέχρι τις 12.04.2020.

Καθώς και από την υπ’ αριθμ. 2867/Υ1/16.03.2020 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας (Β΄872), σύμφωνα με την οποία δεν  θα τελεστούν Δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας. Για τους ίδιους λόγους, δεν θα πραγματοποιηθούν καταθέσεις στεφάνων και λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις.
Το Υπουργείο στο έγγραφό του επισημαίνει ότι η ματαίωση παρελάσεων, δοξολογίας και καταθέσεως στεφάνων για επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας, ουδόλως απαξιώνει ή μειώνει τις οφειλόμενες τιμές προς τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τους δήμους και τους πολίτες να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στα καταστήματα των Υπηρεσιών τους και τις οικίες τους, αντίστοιχα.

Εφιστούμε την προσοχή σας για την απαρέγκλιτη τήρηση της παρούσας».

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Χρήστος Μέτιος