«Καλό ταξίδι, Ευθυμία, σε περιμένει μια θέση στη γειτονιά των αγγέλων…»

Ο επικήδειος λόγος του Δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη στην εξόδιο ακολουθία της συγγραφέως και ιστορικής ερευνήτριας Ευθυμίας Πέγιου

Την Τρίτη 21 Απριλίου 2020 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας, συγγραφέας και ιστορική ερευνήτρια Ευθυμία Πέγιου.

Είχε γεννηθεί τον Μάρτιο του 1932 στην Καβάλα, από γονείς πρόσφυγες. Ο πατέρας Θρακιώτης από τον Αίνο και η μητέρα της από την Πάνορμο της Μικράς Ασίας. Έγραψε με τη συνεργασία του συνδικαλιστή πατέρα της, Γιώργου Πέγιου, δύο βιβλία. Το «Συνδικαλιστικό Κίνημα της Καβάλας 1922-53», το οποίο εκδόθηκε το 1984, και το «Κατοχή – Αφελληνισμός – Εθνική Αντίσταση».

Ιδιαίτερα όμως σημαντικό για την καταγραφή της ιστορίας της πόλης ήταν το βιβλίο της «Βόλτα στην Καβάλα του χθες» έκδοση του Δήμου Καβάλας. Εξελέγη, ύστερα από 24 χρόνια από την ίδρυση της Θρακικής Εστίας Καβάλας, πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Θρακικής Εστίας διαδεχόμενη τον Χαράλαμπο Λαλένη.

Το 2018 βραβεύτηκε για την προσφορά της στα Γράμματα και τον Πολιτισμό από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Επίσης έχει βραβευτεί από συλλόγους και φορείς της περιοχής για την προσφορά της στον Πολιτισμό την Λαογραφία και την διατήρηση της Ιστορικής μνήμης.




Η Ευθυμία Πέγιου κηδεύτηκε το πρωί της Πέμπτης 23 Απριλίου 2020. Στην εξόδιο ακολουθία που τελέστηκε στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων, στα Δημοτικά Κοιμητήρια της Καβάλας, τον επικήδειο εκφώνησε ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Η πόλη που τόσο αγάπησε, δεν πρόκειται να την ξεχάσει ποτέ…

«Με βαθιά θλίψη και οδύνη αποχαιρετούμε σήμερα την Ευθυμία Πέγιου, μιας από τις πλέον εμβληματικές μορφές των Γραμμάτων και του Πολιτισμού στην Καβάλα. Η υπέρμετρη αγάπη που έτρεφε για τη γενέθλια πόλη και το ασίγαστο πάθος με την έρευνα και συλλογή ιστορικών στοιχείων, έφεραν στο φως αρκετές από τις εν πολλοίς άγνωστες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της γαλάζιας πολιτείας.

Με τη συστηματική καταγραφή σπάνιων εικόνων από το παρελθόν της Καβάλας, κατάφερε να περιγράψει με ακρίβεια τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά της και να διατηρήσει στη συλλογική μνήμη τις ένδοξες στιγμές των Καβαλιωτών.




Μέσα από το συγγραφικό έργο και τις δημόσιες αναφορές της Ευθυμίας Πέγιου, ήρθαμε σε επαφή με τα προσωπικά βιώματα των καπνεργατών, την πληθυσμιακή άνθηση της Καβάλας, το συνδικαλιστικό κίνημα της περιόδου 1922-53 και τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά το διάστημα της κατοχής και της εθνικής αντίστασης.

Η Καβάλα λέει σήμερα το τελευταίο αντίο, πέρα όλων των άλλων, και σε έναν υπέροχο άνθρωπο.

Η Ευθυμία Πέγιου ήξερε να τιμά τις φιλίες της, να αναγνωρίζει την προσφορά όσων υπηρέτησαν τον τόπο μας και να δικαιώνει τους αγώνες των απλών ανθρώπων για την υπεράσπιση των αρχών και των ιδανικών τους.

Όσοι είχαμε την τύχη να μοιραστούμε μαζί της διάφορες σκέψεις για το μέλλον της αγαπημένης μας πόλης, κρατάμε την άρτια και εμπεριστατωμένη άποψη της για την ουσιαστική εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που εμφανίζει η περιοχή μας και την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της πρωτεύουσας του Δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Ενότητας των Φιλίππων.

Για να μη σβήσει το ποιοτικό αποτύπωμα της Ευθυμίας Πέγιου στην ιστορία της Καβάλας, εκτός από την απόδοση της προσήκουσας τιμής προς το πρόσωπο της, οφείλουμε να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην προβολή της ανεκτίμητης παρακαταθήκης που άφησε στην τοπική κοινωνία.

Θα ήθελα να τονίσω, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλων των Καβαλιωτών, ότι η πόλη που τόσο αγάπησε, δεν πρόκειται να την ξεχάσει ποτέ.

Άλλωστε πόσο εύκολο είναι να προσπεράσεις το χνάρι της Ευθυμίας Πέγιου, όταν το συναντάς σε κάθε γωνιά της πόλης που χάραξε με την πένα της;

Καλό ταξίδι, Ευθυμία, σε περιμένει μια θέση στη γειτονιά των αγγέλων…».