Οι Δυτικομακεδόνες της Καβάλας «καθάρισαν» το Μνημείο των Δασοκομάντος [φωτογραφίες]

Μέλη του Συλλόγου της Καβάλας μαζί με «Καταδρομείς» μάζεψαν σκουπίδια, κλάδεψαν, έκοψαν χόρτα, σκούπισαν και παρέδωσαν τον χώρο «καθαρό» τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων δασοκομάντος

Στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής 17 Μαΐου 2020 μέλη του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας. Εκεί, μαζί με μέλη του Συλλόγου Καταδρομένων «Μέγας Αλέξανδρος» προχώρησαν στον «καθαρισμό» και τον ευπρεπισμό του Μνημείου των Δασοκομάντος που βρίσκεται σε ένα πλάτωμα επί της οδού Τενέδου.

Το πρόγραμμα της παρέμβασης περιελάμβανε κλάδεμα, μάζεμα μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών όπως σπασμένα μπουκάλα, χαρτιά, πλαστικά ποτηράκια του καφέ και… χιλιάδες γόπες τσιγάρων. Έπειτα, οι εθελοντές συμπολίτες μας προχώρησαν στην αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης που είχε «πνίξει» το μνημείο.

Σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας, τα σκουπίδια, τα χόρτα και τα κλαδιά που συγκεντρώθηκαν θα απομακρυνθούν τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 έτσι ώστε ο χώρος να είναι και πάλι καθαρός και όμορφος για όσους αποφασίσουν να τον επισκεφτούν.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δυτικομακεδόνων Καβάλας σημειώνει τα εξής:

«Αυτό που δυστυχώς κάποιοι μικροί ή μεγάλοι δεν μπορούν να καταλάβουν, είναι πως δεν γίνεται να βρωμίζουμε συνειδητά ένα χώρο, που εμείς οι ίδιοι είμαστε χρήστες του. Ένα παραπάνω το συγκεκριμένο μνημείο, το οποίο επισκέπτονται καθημερινά συγγενείς των αδικοχαμένων παιδιών κι αποτελεί γι’ αυτούς ένα ξεχωριστό σημείο. Ένας ελάχιστος σεβασμός στην υπέρτατη θυσία των παιδιών τους, είναι το λιγότερο που πρέπει να κάνουμε όλοι μας.

Να υπενθυμίσουμε ότι το μνημείο δημιουργήθηκε για να τιμήσουμε το τραγικό γεγονός που σημειώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1994 στην Τερψιθέα Δράμας, σε δασοπυρόσβεση με πολεμικό στρατιωτικό ελικόπτερο, για να μπορούμε να κρατάμε την μνήμη των παιδιών ζωντανή, να μαθαίνουν οι νεότεροι κι εμείς να θυμόμαστε ότι σκοτώθηκαν για να προστατέψουν εμάς και το περιβάλλον.

Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους 7 δασοκομάντος και 3 αξιωματικοί της Αεροπορίας Στρατού. Πρόκειται για τους: Ευάγγελος Κουτσογιώργης, Αντώνης Σφηνιάς, Μανώλης Λιάπης, Χρήστος Κρικόπουλος, Γρηγόρης Αδάμος, Γιώργος Τζιαγκίδης και Μανώλης Κεσικιάδης και τους 3 αξιωματικούς της Αεροπορίας Στρατού: Θεόκλητο Καλφόπουλο, Λοχαγό της Αεροπορίας Στρατού, Δημήτριο Σκουντά Αρχιλοχία και Δημήτριο Κωστόπουλο, Επιλοχία.

Σαν Σύλλογος Δυτικομακεδόνων θεωρήσαμε ελάχιστη υποχρέωση μας να βρεθούμε εκεί κι αυτό κάναμε. Συνεχίζουμε».

Δείτε φωτογραφίες από τη δράση των Δυτικομακεδόνων στο Μνημείο των Δασοκομάντος