Κορονοϊός-plan b: Τοπικά και όχι γενικό lockdown και υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους

Τι εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι στην κυβέρνηση με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες-Ο προβληματισμός για τις πύλες εισόδου, αλλά και η ανάγκη να επιβιώσουν οικονομία και τουρισμός

Εν μέσω αναζωπύρωσης του κορονοϊού και με την αύξηση των κρουσμάτων να εμπνέει ανησυχία, καθώς την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 ανακοινώθηκαν 58 νέα περιστατικά από τον ΕΟΔΥ (διαβάστε εδώ), οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλά για “Plan b“, δηλαδή για τοπικά και όχι γενικό lockdown, ενώ εστιάζει στη σημασία τήρησης των κανόνων δημόσιας υγείας.

Την ίδια επικρατεί προβληματισμός για τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως για τις 13 πύλες εισόδου, από τις οποίες εκτός από τουρίστες, εισέρχονται καθημερινά περίπου 11.000 εποχιακά εργαζόμενοι σε αγροτικές εργασίες από την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Σε αυτές έρχονται να προστεθούν οι μετακινήσεις στα ελληνοσκοπιανά σύνορα για τα καζίνο κλπ. Μάλιστα, από τα 58 κρούσματα, τα 34 συνολικά είναι «εισαγόμενα» και τα 28 εντοπίσθηκαν στις πύλες εισόδου κατά τους ελέγχους, ενώ άλλοι 6 είναι τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως και ελέγχθηκαν, έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα.

Πάντως, την ίδια στιγμή, υπηρεσιακοί παράγοντες παραδέχονται ότι ακόμη δεν έχουν εφαρμοσθεί πλήρως τα μέτρα που αποφασίσθηκαν για τον Προμαχώνα, ώστε να ελέγχονται λεπτομερώς όσοι μπαίνουν στη χώρα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

Να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους εισηγούνται στην κυβέρνηση οι λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας. Η εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αρχίσει να τίθεται επί τάπητος τις τελευταίες ημέρες, μετά την αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Ο κ. Κικίλιας μιλώντας για την αναχαίτιση της διασποράς εστίασε στην τήρηση των φυσικών αποστάσεων, μάσκα στους εσωτερικούς χώρους όταν πρέπει και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κανόνες υγιεινής και αντισηπτικά στα χέρια, όχι πάρα πολύς κόσμος σε εξωτερικούς χώρους και ειδικά μίλησε για τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες χρειάζονται διπλή και τριπλή προσοχή.

Αν τηρηθούν όλα αυτά, όπως ανέφερε, «προφανώς έχουμε υπερπολλαπλάσιες πιθανότητες να τα πάμε καλά και αυτήν τη δεύτερη φορά, εάν και εφόσον έχουμε δεύτερο κύμα».

Όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 ο υπουργός Υγείας, «ξέραμε όλοι, και εμείς και οι επιστήμονές μας και οι ειδικοί, ότι με το άνοιγμα των συνόρων μας θα είχαμε μία μερική αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό ήταν γνωστό, είναι προφανές» και πρόσθεσε: «Από την άλλη, καταλαβαίνουν όλοι ότι με πρώτα από όλα τη δημόσια υγεία, τα ιατρικά πρωτόκολλα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, πρέπει να επιβιώσει και η οικονομία και ο τουρισμός. Αυτό έχει διαφορά από το δεύτερο κύμα. Επαναλαμβάνω ότι εξαρτάται από εμάς, από την ατομική μας συμπεριφορά, από τους κανόνες της δημόσιας υγείας, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση. Απαγορεύσαμε τα πανηγύρια. Είναι η φύση του event αυτού τέτοια. Να μην κλειστεί κανένας μέσα. Να χαρούμε τη χώρα μας, τις ομορφιές, τις θάλασσές της. Να κάνουμε το μπάνιο μας, αλλά να αποφύγουμε το συγχρωτισμό σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι».

«Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown»

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown και έκανε λόγο για δεύτερο πλάνο: «Ένα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και θέλω να πω και κάτι αισιόδοξο μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δυσκολία μιας πανδημίας που ζούμε. Για να το σκεφτούμε όλοι μας και ανάλογα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε».

«Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση την οποία θα ελέγξουμε, από το να έχουμε ένα δεύτερο υψηλό κύμα», τόνισε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της Πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα».

*Πηγή: protothema.gr