Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού: Στο πλευρό του ντελιβερά που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας

Ανακοίνωση – κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο

Με αφορμή το νέο περιστατικό τραυματισμού εργαζόμενου στον τομέα του delivery, εν ώρα εργασίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας και Θάσου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητάει από το κράτος και την επιχείρηση που εργαζόταν να καλύψουν όλα τα έξοδα νοσηλείας του συναδέλφου και να διασφαλισθεί το εισόδημα της οικογένειάς του. Παράλληλα παραθέτει μια σειρά από παράπονα και αιτήματα του κλάδου επισημαίνοντας ότι κανένας εργαζόμενος δε θα πρέπει να είναι μόνου του και ότι όλοι θα πρέπει να διεκδικήσουν αυτά που τους αξίζουν μέσα από την οργάνωση τους στο Συνδικάτο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΕ Καβάλας και Θάσου

«Το ατύχημα του συναδέλφου πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που νομιμοποιούν νέες συμβάσεις»

«Δυστυχώς, με τραγικό τρόπο ερχόμαστε ξανά αντιμέτωποι με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι στο πόστο του delivery. Ένας συνάδελφος διανομέας τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της εργασίας του με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και να χειρουργηθεί.

Ευχόμαστε στον συνάδελφο μας περαστικά και γρήγορη ανάρρωση.

Απαιτούμε η επιχείρηση και το κράτος να διασφαλίσουν όλα τα έξοδα νοσηλείας του συναδέλφου και να διασφαλισθεί το εισόδημα της οικογένειάς του.

Το ατύχημα του συναδέλφου πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που νομιμοποιούν νέες συμβάσεις, τα ωράρια λάστιχο, την εντατικοποίηση της δουλειάς και το ξεζούμισμα των εργαζομένων με το λιγότερο κόστος για την εταιρεία. Αυτό συμβαίνει την στιγμή που εργαζόμαστε χωρίς σταθερό ωράριο με πίεση για την επίτευξη στόχων και χρόνων όταν έχει δουλειά το μαγαζί, ενώ όταν δεν έχει δουλειά μας κόβουν τις ώρες στο μισό με αποτέλεσμα να μένουμε ξεκρέμαστοι δουλεύοντας 1 και 2 ώρες την μέρα.

Οι συνθήκες αυτές επιβαρύνονται πολλές φορές από την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας, αλλά και την πίεση, για γρήγορη «εξυπηρέτηση». Η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς δεν ξεπερνά σε μισθό τα 500 ευρώ. Είμαστε επίσης πολλοί αυτοί που αναγκαζόμαστε να κάνουμε και δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουμε, με αποτέλεσμα να δουλεύουμε 13 ώρες την ημέρα και στην κυριολεξία να εξαντλούμαστε, άρα να μειώνονται και οι δυνάμεις μας, τα αντανακλαστικά που χρειαζόμαστε για να οδηγούμε σε τέτοιες συνθήκες.

Την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι στον κλάδο την γνωρίζουμε και την ζούμε καθημερινά. Η επικινδυνότητα του επαγγέλματος δεν πρέπει να γίνεται άλλοθι για την εργοδοσία και την κυβέρνηση, ώστε να ξεφεύγει από τις βαριές ευθύνες που φέρει για τις συνθήκες που κυριαρχούν στον κλάδο συνολικά και στο συγκεκριμένο πόστο ειδικότερα. Αντίστοιχα ατυχήματα σημειώνονται σε όλη την χώρα, τα τελευταία 2 χρόνια μετράμε δεκάδες τραυματισμούς και θανάτους συναδέλφων.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, έχουμε διέξοδο: Να μην είναι κανένας εργαζόμενος μόνος του, με οργάνωση στο Συνδικάτο να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν. Ως ελάχιστα μέτρα για την βελτίωση των όρων εργασίας και τα μέτρα ασφαλείας στους διανομείς και συνολικά τους εργαζόμενους στον επισιτισμό απαιτούμε:
-Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. 5ημερο, 7ωρο με αποδοχές 8ωρου.
-Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.
-Σύμβαση εργασίας με σταθερό ωράριο για όλους και αύξηση του ωρομίσθιου.
-Να γίνει η Κλαδική ΣΣΕ στον Επισιτισμό υποχρεωτική, με επαναφορά όλων των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα.
-Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
-Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες (καύσωνας, χιόνι κλπ).
-Να καταργηθεί το παράτυπο σύστημα-ποινολόγιο με τους 3 πόντους που ισοδυναμούν με απόλυση.
-Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής όλων των καταστημάτων σε κάθε περίσταση.
Κανένας Εργαζόμενος μόνος του! Οργανώσου στο Σωματείο σου»!