Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίππων: Στο Δικαστήριο έκλεισε η υπόθεση της κλοπής κειμηλίων και αντικειμένων

Τα αντικείμενα επιστράφηκαν τμηματικά και «ανώνυμα», ενώ ο φερόμενος ως δράστης κρίθηκε ένοχος για την υπόθεση, αλλά και για κλοπή στον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»-Το χρονικό της υπόθεσης

Στο Δικαστικό Μέγαρο της Καβάλας έκλεισε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 η υπόθεση της κλοπής κειμηλίων και αντικειμένων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλίππων, με τον φερόμενο ως δράστη να κρίνεται ένοχος και να του επιβάλλεται ποινή 10 μηνών φυλάκισης με αναστολή μετά από έφεση του σε πρωτόδικη απόφαση, η οποία ήταν και πάλι καταδικαστική τόσο για τις κλοπές στον εν λόγω Σύλλογο όσο και για κλοπή στον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Κρυονερίου «Ο Ακρίτας».

Τα αντικείμενα επιστράφηκαν τμηματικά και «ανώνυμα», όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων στο Facebook, ωστόσο για ηθικούς λόγους η υπόθεση έπρεπε να κλείσει δικαστικά, καθώς, όπως αναφέρεται και στην ανάρτηση, «κάναμε υπομονή και δεν μιλούσαμε… Δώσαμε ευκαιρίες σε «κάποιους» να επανορθώσουν. Δεν το έκαναν παρά ακούγαμε βρισιές από αυτούς που τέλεσαν την πράξη και αντιμετωπίζαμε προκλήσεις. Ήταν ένα κεφάλαιο από αυτά που θες να τελειώσουν και να τα ξεχάσεις. Όλοι μαζί αποφασίσαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε γιατί είχαμε ευθύνη απέναντι σε όσους μας εμπιστεύθηκαν τα κειμήλιά τους… Την ίδια τους την ψυχή!».

Η ανάρτηση του Συλλόγου και το χρονικό της υπόθεσης

Μια δύσκολη μέρα για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλίππων.

Όλα αυτά τα χρόνια από το 2017 όπου έγινε η κλοπή των κειμηλίων, βιβλίων, παραδοσιακών φορεσιών και πολλών άλλων σημαντικής αξίας αντικειμένων από χώρους του συλλόγου μας, αντιμετωπίσαμε καταστάσεις που λίγοι γνωρίζουν και που πολλές φορές προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ισορροπίες μέσα στο χωριό μας. Ακούγαμε λόγια ενώ εμείς ήμασταν οι θιγμένοι… Κάναμε υπομονή και δεν μιλούσαμε… Δώσαμε ευκαιρίες σε «κάποιους» να επανορθώσουν. Δεν το έκαναν παρά ακούγαμε βρισιές από αυτούς που τέλεσαν την πράξη και αντιμετωπίζαμε προκλήσεις. Ήταν ένα κεφάλαιο από αυτά που θες να τελειώσουν και να τα ξεχάσεις.

Πριν την επιστροφή των κλεμμένων κειμηλίων (που έγινε τμηματικά και «ανώνυμα») στα πρόσωπά μας, όλων των μελών του συλλόγου και του Διοικητικού Συμβουλίου, παρατηρούσες θλίψη… Γιατί ενώ προσπαθούσαμε, από τότε που ιδρύθηκε ο σύλλογος εδώ και 40 χρόνια και με τόσο κόπο να διασώσουμε την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, κάποιος με ελαφρά την καρδία άρπαξε αυτά που διαφυλάξαμε.

Δεν σας κρύβουμε ότι δεν μας άρεσε που ένας σύλλογος αντί να ασχοληθεί με αυτά που πρέπει αναγκάζεται να ασχοληθεί με δίκες! Όμως έπρεπε κάποιοι να αντιληφθούν το κακό (ηθικό, οικονομικό) που προξένησαν όχι μόνο στον σύλλογο, αλλά και στην ιστορία του χωριού μας. Όλοι μαζί αποφασίσαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε γιατί είχαμε ευθύνη απέναντι σε όσους μας εμπιστεύθηκαν τα κειμήλιά τους… Την ίδια τους την ψυχή!

Σήμερα λοιπόν το δικαστήριο έκρινε ένοχο αυτόν που τα αφαίρεσε με ποινή 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή μετά από έφεση του σε πρωτόδικη απόφαση, η οποία ήταν και πάλι καταδικαστική για την κλοπή στον δικό μας σύλλογο, αλλά και για κλοπή στον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Κρυονερίου «Ο Ακρίτας». Αλλάζουμε το άσχημο κεφάλαιο λοιπόν και πάμε για ωραία πράγματα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους ήταν δίπλα μας σε όλη αυτήν κατάσταση που περάσαμε, καθώς και τη δικηγόρο μας κ. Μαρίνα Φιλιππίδου (πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας ) που με περισσή ευαισθησία και επαγγελματισμό ασχολήθηκε με το θέμα.