Καβάλα: Ένα μνημείο ύψους 2,5 μέτρων αφιερωμένο στην Πόντια Μάνα θα κοσμεί το κέντρο του Αμυγδαλεώνα

Ένα εντυπωσιακό σε μέγεθος μνημείο ως ελάχιστος φόρος τιμής για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού-Πότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια, ποιος είναι ο γλύπτης και πώς συγκεντρώθηκαν τα χρήματα για την κατασκευή του

Ένα μνημείο ύψους 2,5 μέτρων θα κοσμεί το κέντρο του Αμυγδαλεώνα Καβάλας, αφιερωμένο στην Πόντια Μάνα και ως ελάχιστος φόρος τιμής στους σφαγιασθέντες από τους Τούρκους Ποντίους κατά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και γενικότερα στους πρόσφυγες που διώχθηκαν και φονεύθηκαν από τον τουρκικό στρατό.

«Ο Αμυγδαλεώνας είναι μια προσφυγική κοινότητα. Εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε ένα αίτημα των κατοίκων για να κατασκευαστεί ένα μνημείο για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Το άγαλμα αυτό αναπαριστά μια πόντια μάνα με το παιδί στην αγκαλιά της. Αυτή τη φιγούρα θα την τιμούμε κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Αμυγδαλεώνα, Δημήτρης Πουρσαϊτίδης, μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, το οποίο θα τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, στο κέντρο του χωριού, θα γίνουν στα μέσα του Οκτωβρίου, παρουσία του γλύπτη, Γιώργου Κικώτη.

«Οι διαστάσεις του μνημείου είναι 5,5Χ2,5 μέτρα. Η δαπάνη του έργου ήταν για εμάς πρόβλημα. Είχαμε καταθέσει τα χαρτιά που έπρεπε στον Δήμο επί δημαρχίας της κ. Τσανάκα η οποία μας είχε υποσχεθεί πως όλη τη δουλειά θα την αναλάβει ο Δήμος. Αυτό όμως δεν έγινε και στη συνέχεια πήραμε την απόφαση να το φτιάξουμε μόνοι μας. Κάναμε μια λαχειοφόρο αγορά, γυρίσαμε όλες τις επιχειρήσεις του τόπου μας που μας βοήθησαν όλες οικονομικά, καθώς και οι κάτοικοι του Αμυγδαλεώνα και της ευρύτερης περιοχής. Έτσι καταφέραμε να κάνουμε αυτό το μνημείο, δίνοντας και ένα μήνυμα, πως όταν όλοι μαζί γινόμαστε ένα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα. Υπολογίζουμε δε πως το μνημείο αυτό θα κοστίσει 15.000 ευρώ. Είχαμε βέβαια και πολλές προσφορές στις τιμές των μαρμάρων, της πέτρας και του μπετόν που ήταν δωρεάν, ενώ μας βοήθησε πολύ και ο Δήμος Καβάλας που μας έδωσε τα τσιμέντα, τα σίδερα και άλλα υλικά. Αυτό το άγαλμα είναι δικό μας. Θα είναι το κέντρο αναφοράς για το χωριό μας και μεγάλη τιμή για τους προγόνους μας», ανέφερε ο κ. Πουρσαϊτίδης.

Η περιγραφή του μνημείου-Τι αναπαριστά

Το μνημείο είναι αφιερωμένο στον ξεριζωμό των Ποντίων και αποτελείται από μια μαρμάρινη στήλη χωρισμένη σε δύο επίπεδα. Στο μετωπικό επίπεδο της στήλης παρουσιάζεται η ανάγλυφη αναπαράσταση της Πόντιας μητέρας η οποία κρατάει ένα παιδί στην αγκαλιά της. Στο πρόσωπο της μάνας αναπαρίσταται αφενός η θλίψη από τον ξεριζωμό και αφετέρου η αγωνία και η ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα.

Στο πίσω επίπεδο της στήλης παρουσιάζεται ο μπρούτζινος αετός, έμβλημα των Ποντίων και κάτω από αυτόν αναγράφεται με χάραξη ή με μπρούτζινα γράμματα ο τίτλος του έργου «Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού», ενώ πιο κάτω αναγράφεται «Δικαίωμα στη Μνήμη για τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν».