Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας: Να παραμείνει η Καβάλα υγειονομικά «πράσινη»

Ανακοίνωση εν όψει της έλευσης της δεύτερης φάσης της πανδημίας, με υπενθύμιση για τη σωστή χρήση των υγειονομικών μέτρων

Εκκληση προς όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτου ηλικίας, να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, απευθύνει με ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος της Καβάλας, εν όψει της επέλασης της δεύτερης φάσης της πανδημίας. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το χειμώνα και ότι τα μόνα ουσιαστικά μέτρα προστασίας που έχουμε είναι η χρήση της μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του συγχρωτισμού.

Η Καβάλα πρέπει να παραμείνει υγειονομικά «πράσινη» και αυτό είναι στόχος, αλλά και πρόκληση όλων μας επισημαίνεται με έμφαση.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας

«Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ούτε χώρος για αστεία και θεωρίες συνωμοσίας»

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας απευθύνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτου ηλικίας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού. Η επέλαση της δεύτερης φάσης της πανδημίας του SARS-CoV-2 δείχνει τα δόντια της με εμφατικό τρόπο, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την υφήλιο. Όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με την άφιξη του χειμώνα και την επικράτηση χαμηλότερων θερμοκρασιών.

Τα όπλα μας μέχρι την πολυπόθητη έλευση του ασφαλούς και αποτελεσματικού συνάμα εμβολίου δυστυχώς είναι λίγα, αλλά ευτυχώς ουσιαστικά:

– Η σωστή χρήση σωστής Μάσκας παντού (καλυμμένη μύτη-στόμα, απλή χειρουργική για τους ευαίσθητους, διπλή ή τριπλή υφασμάτινη για τους υπόλοιπους συμπολίτες  μας).

Προσοχή η χρήση διαφανής μάσκας, όπως και η διαφανής ασπίδα προσώπου χωρίς ταυτόχρονη χρήση σωστής μάσκας, προσφέρει πολύ χαμηλού βαθμού προστασία όσον αφορά την πρόληψη μετάδοσης σταγονιδίων.

– Η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων με αποφυγή συγχρωτισμού.

– Η πολύ καλή Υγιεινή των χεριών σε συνδυασμό με την επικράτηση των ορθών επιστημονικών υγειονομικών απόψεων και του υψηλού αισθήματος ατομικής και κοινωνικής ευθύνης είναι η Ασπίδα μας ενάντια σε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση.

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας πρέπει να παραμείνει υγειονομικά «πράσινη» και αυτό είναι στόχος, αλλά και πρόκληση όλων μας. Η χώρα μας πρέπει να κερδίσει και αυτό το 2ο ημίχρονο της μάχης με τη νόσο COVID-19.

«Να προσεύχεσαι σαν όλα να εξαρτώνται από το Θεό. Αλλά να συμπεριφέρεσαι σαν όλα να εξαρτώνται από εσένα» έλεγαν σοφά χριστιανοί στοχαστές. Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ούτε χώρος για αστεία και θεωρίες συνωμοσίας.

Οι νέες και οι νέοι πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στον αγώνα για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας για να μη σβήσει η Ελπίδα για ένα καλύτερο Αύριο.

Η σοβαρότητα της κατάστασης επιβάλλει την ανάδειξη της ατομικής ευθύνης ως υπέρτατη ηθική κατάκτηση στη μάχη κατά της πανδημίας.

Όλοι για τον έναν και ο καθένας μας για όλους»!