Νομίατρος Καβάλας: Υπάρχουν παντού διάσπαρτα κρούσματα και αυτό θα το πληρώσουμε

«Άντε και τα κλείνουμε τα σχολεία, για ποιον λόγο; Για να κάνουν πάρτι οι μαθητές στα σπίτια;»: Η εκτίμηση του Χρήστου Παπαδόπουλου με βάση τα κρούσματα τα οποία «δείχνουν» διασπορά-Τι είπε για το «lockdown που δεν ισχύει» και για την «αδιαφορία του κόσμου» για τα μέτρα

Μπορεί να φθάσαμε να μην έχουμε κανέναν ασθενή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Καβάλας, αλλά δυστυχώς αυτό δεν θα κρατήσει πολύ, εκτίμησε ο Νομίατρος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6.

Αυτό συμβαίνει, όπως είπε, διότι ακόμη και αν κλείσουν τα σχολεία, όπως συζητιέται έντονα, οι νέοι θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθερα, να κάνουν πάρτι σε σπίτια, πολλοί από τους πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα και έτσι να βλέπουμε ένα νέο κύμα του ιού να εξαπλώνεται και στην πόλη μας.

Ο ίδιος επίσης τοποθετήθηκε και για τα δύο σχολεία όπου έγιναν τεστ, στο 2ο Λύκειο και στο 7ο Γυμνάσιο (διαβάστε εδώ), αλλά και για τη γενικότερη πολιτική η οποία ακολουθείται με τα σχολεία και τα κρούσματα τα οποία εντοπίζονται.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Χρήστος Παπαδόπουλος

Μπορείς να κλείσεις και από τα δύο κρούσματα, αν θεωρήσεις ότι υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση στο σχολείο

«Κάνουμε ιχνηλάτηση στο σχολικό συγκρότημα, όπως λένε τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας και Παιδείας, με 1 κρούσμα κλείνεις ένα τμήμα, με 2 κλείνεις δύο και με τρία και πάνω αρχίζεις και εκτιμάς διαφορετικά την κατάσταση. Μπορείς να κλείσεις και από τα δύο κρούσματα, αν θεωρήσεις ότι υπάρχει εκτεταμένη μετάδοση στο σχολείο, δηλαδή έχεις επιβεβαιωμένα και έχεις και άλλα ύποπτα, δηλαδή όλα κρίνονται. Η ιχνηλάτηση στο σχολικό συγκρότημα του 7ου Γυμνάσιου και στο 2ου Λυκείου γίνεται ακριβώς για αυτόν το λόγο, να δούμε αν υπάρχει εκτεταμένη διασπορά, γιατί μέχρι στιγμής τα κρούσματα ήταν από την ίδια τάξη».

Τα μέτρα ο κόσμος δε τα εφαρμόζει, δεν τον ενδιαφέρει, αυτό θα το πληρώσουμε όμως

Έχουμε διάσπαρτα κρούσματα παντού και αυτό θα το πληρώσουμε ίσως και σε ανθρώπινες ζωές

«Παρόλα αυτά η κατάσταση εκτιμάται, έχουμε συνεργασία και με την task force στον ΕΟΔΥ, την ομάδα του υπουργείου Παιδείας που έχει συσταθεί και παίρνουμε οδηγίες και από εκεί και ανάλογα με τα ευρήματα που έχουμε, θα δούμε τι θα κάνουμε. Προφανώς τα τεστ είναι προαιρετικά, αλλά μας δίνουν μία πολύ καλή εικόνα. Όταν ένα σχολείο το υποπτεύεσαι τα τεστ δίνουν μια εικόνα για το πώς θα το χειριστούμε. Αυτό που βλέπω βέβαια είναι ότι έχουμε διάσπαρτα κρούσματα παντού και αυτό θα το πληρώσουμε ίσως και σε ανθρώπινες ζωές, να μου το θυμηθείτε αυτό δυστυχώς. Τα μέτρα ο κόσμος δε τα εφαρμόζει, δεν τον ενδιαφέρει, αυτό θα το πληρώσουμε όμως».

Άντε και τα κλείνουμε τα σχολεία, για ποιον λόγο; Για να κάνουν πάρτι οι μαθητές στα σπίτια;

«Εγώ τάχθηκα υπέρ της άποψης του δημάρχου Θάσου που λέει ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα, τα σχολεία δεν έχει νόημα να συνεχίσουν να λειτουργούν, γιατί θα αρχίσουμε να έχουμε κρούσματα παντού. Το ζήτημα είναι άλλο όμως, άντε και τα κλείνουμε τα σχολεία, για ποιον λόγο, για να κάνουν πάρτι οι μαθητές στα σπίτια; Για να κυκλοφορούν όλοι έξω; Για να έχουμε αυτό το lockdown που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα και ο καθένας κυκλοφορεί ελεύθερα; Δηλαδή να κλείσω τα σχολεία, για να μπορεί η νεολαία να κυκλοφορεί ελεύθερα κάπου αλλού; Είπαμε ότι χρειάζεται δέσμη μέτρων, τα σχολεία είναι ένα μέρος του προβλήματος, δεν είναι το πρόβλημα. Όταν υπάρχει συντονισμένος έλεγχος της κινητικότητας, εκεί ναι, να βάλω και τα σχολεία μέσα σε αυτό».

Δηλαδή να κλείσω τα σχολεία, για να μπορεί η νεολαία να κυκλοφορεί ελεύθερα κάπου αλλού;

Φθάσαμε να μην έχουμε κανέναν στη ΜΕΘ της Καβάλας, δυστυχώς αυτό δε θα κρατήσει πολύ

«Εκεί πάει το πράγμα, αυτό είχαμε δει και το φθινόπωρο, όταν είχαμε την έξαρση στα σχολεία, πρώτα σε νέους ήταν και μετά αυξάνονταν οι νοσηλείες. Και από κει που φθάσαμε να μην έχουμε κανέναν στη ΜΕΘ της Καβάλας, δυστυχώς αυτό δε θα κρατήσει πολύ από ό,τι φαίνεται και αυτό θα το πληρώσουμε σε ανθρώπινες ζωές».