Τροχοπέδη για το Πάσχα οι περιορισμοί μετακινήσεων-Ανάσταση πριν τα… μεσάνυχτα για την αποφυγή συνωστισμού

Τι συζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος-Την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 οι αποφάσεις για το πώς θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα-Απομακρύνεται το σενάριο για Πάσχα στο χωριό

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Η συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σε πολύ καλό κλίμα, είχε ως αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Αμέσως μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή και απαντώντας σε δημοσιογράφους αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας την οποία είχε με τον Πρωθυπουργό για τη λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο του Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία. Αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε την δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας», ενώ για την Μεγάλη Παρασκευή και την περιφορά του Επιταφίου είπε ότι θα γίνει γύρω από τους Ιερούς Ναούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr συμβιβαστική λύση φαίνεται στον ορίζοντα και για τη λειτουργία της Ανάστασης: Και αυτή θα γίνει με τους πιστούς στα προαύλια των ιερών ναών και νωρίτερα από το σύνηθες, περίπου στις 21.30-22.00, ώστε να μη δημιουργηθεί συνωστισμός μετά τα μεσάνυχτα με αφορμή την Ανάσταση.

«Το θέμα δεν είναι μόνον ότι θέλουμε να πάμε (σ.σ.: στο χωριό) και δεν μας αφήνουν. Και οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την “επιδρομή” προς προς τα εκεί, μήπως έχουμε περισσότερη διασπορά του κορονοϊού. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου δεν ελήφθησαν αποφάσεις, έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο, καθώς οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 μετά και τη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Να σημειωθεί ότι η Διαρκής Ιερή Σύνοδος σε σχετική επιστολή προς την Κυβέρνηση για τη λειτουργία των εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα και να ισχύσει η αναλογία ένας πιστός ανά 15τμ εντός κλειστού χώρου.

Η αναλογία χώρου και ατόμων διαφέρει από το μέτρο που ισχύει στην παρούσα φάση -ένα άτομο ανά 20 τετραγωνικά μέτρα μέσα σε έναν κλειστό χώρο- όμως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξηγεί ότι αυτό δε θα φέρει προβλήματα με το σκεπτικό ότι το ύψος των ναών και ο καλός καιρός του Πάσχα θα επιτρέψει τον πολύ καλό εξαερισμό των εκκλησιών.

Το ανώτατο όριο πιστών ανά εκκλησία θα είναι τα 100 άτομα. Εννοείται ότι ζητάει και την αξιοποίηση των αύλειων χώρων, καθώς έτσι θα αποφευχθεί ο συνωστισμός. Στην επιστολή της Συνόδου γίνεται αναφορά ακόμη και στην τέλεση Θείων Λειτουργιών, όπως η Αποκαθήλωση το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά και η περιφορά του Επιταφίου, πέριξ των ναών. Δεν αποκλείεται ακόμη και η Ανάσταση να γίνει σε χώρο έξω από τον ναό.

Τέλος η Εκκλησία προτείνει και την αλλαγή του ωραρίου των μετακινήσεων που μέχρι τώρα είναι 9 το βράδυ, καθώς οι ακολουθίες της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12 το βράδυ, αλλά και η Ανάσταση είναι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

*Πηγή: Protothema.gr