Καβάλα, πλατεία Μεχμέτ Αλή: Ένας «πόλεμος» με γκράφιτι σε βάρος της Ιστορίας της πόλης [φωτογραφία]

Και οι βανδαλισμοί συνεχίζονται: Οι μεν έσβησαν το σύνθημα των δε, βρομίζοντας ακόμη περισσότερο τον ιστορικό χώρο στο τουριστικότερο σημείο της παλιάς πόλης

Δεν πέρασαν πάνω από δύο εβδομάδες που κάποιοι ανεγκέφαλοι «λέρωσαν» με γκράφιτι την ανατολική πλευρά της ιστορικής πλατείας Μεχμέτ Αλή στη «μύτη» της χερσονήσου της ιστορικής συνοικίας της Παναγίας στην Καβάλα και κάποιοι άλλοι –προφανώς το ίδιο θερμο/ανεγκέφαλοι– θεώρησαν σωστό να «απαντήσουν» στους πρώτους κάνοντας τα πράγματα εμφανώς χειρότερα!

Το θέμα είχε αναδείξει στις 12 Απριλίου 2021 ο ιστορικός ερευνητής Κώστας Παπακοσμάς ανεβάζοντας τις σχετικές φωτογραφίες με το «μαύρισμα» μια μεγάλης επιφάνειας δίπλα από τα σκαλάκια που σχηματίζουν το «θεατράκι» του Μεχμέτ Αλή [διαβάστε το ρεπορτάζ και δείτε τις φωτογραφίες πατώντας εδώ].

Τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου 2021, ο ίδιος ανέβασε μια πρόσφατη φωτογραφία του χώρου που δείχνει την… «εξέλιξη» της ασχήμιας: To πρώτο σύνθημα [«G4»] σβήστηκε και τη νέα αυτή «εικαστική παρέμβαση» ήρθαν να συμπληρώσουν δύο ακόμα συνθήματα [«13Θ»], ένα στην ακριβώς απέναντι επιφάνεια και ένα, ακόμη μεγαλύτερο σε έκταση, ακριβώς στο κέντρο και κάτω από το άγαλμα του ιδρυτή της Αιγυπτιακής Δυναστείας Μοχάμεντ Άλι:

«Καληνύχτα, Καβάλα…»

Ο Κώστας Παπακοσμάς αυτήν τη φορά έγραψε κάτω από τη φωτογραφία:

«Προσπαθώ μέσα από αναρτήσεις… αισιοδοξίας να παρουσιάσω το θετικό πρόσωπο της πόλης. Η επιστημονική άνοδος του Β. Ρουδομέτωφ [διαβάστε σχετικά εδώ], η προοπτική της Μεγάλης Λέσχης, η Καβάλα ενός λαμπρού παρελθόντος που αν το αναδείξουμε και το αξιοποιήσουμε σωστά το μέλλον θα είναι μπροστά μας… και όχι τόσο για εμάς… αλλά για τη νέα γενιά, τα παιδιά μας. Όμως μια επίσκεψη στην Παναγία Μ. Εβδομάδα και το θέαμα που αντίκρισα με κάνει να αναρωτηθώ… Αξίζει; Πόσα ερωτηματικά; Γιατί με την ανοχή μας “στηρίξαμε” την ατιμωρησία, την έλλειψη σεβασμού στον δημόσιο χώρο, την εμπέδωση της αίσθησης ότι αυτό που κάνουμε αρκεί να ικανοποιεί μόνο τα δικά μας “θέλω”, μόνο τις δικές μας επιθυμίες; Οι φωτογραφίες που δημοσιεύω τα λένε όλα. Πλατεία Μεχμέτ Αλή: οι μεν έσβησαν το σύνθημα των δε… και έγραψαν το δικό τους “βρομίζοντας” ακόμα πιο πολύ τον χώρο. Καληνύχτα, Καβάλα…».