Τοπική Ιστορία: Ο αείμνηστος Θόδωρος Κατσανέβας στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Καπνεργάτη [φωτογραφίες]

Δύο ιστορικά ντοκουμέντα φέρνει στο «φως» ο Κώστας Παπακοσμάς - Όταν η πόλη, σχεδόν 40 χρόνια πριν, «έβλεπε» για πρώτη φορά το άγαλμα που μέχρι και σήμερα παραμένει σημείο αναφοράς σε κάθε κινητοποίηση

Το Σάββατο 8 Μαΐου 2021 «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο Θόδωρος Κατσανέβας ο οποίος νοσηλευόταν από τις 19 Απριλίου 2021 στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο με κορονοϊό και από τις 3 Μαΐου 2021 ήταν διασωληνωμένος.

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ακαδημαϊκός είχε στενούς και άρρηκτους δεσμούς με την Καβάλα, αφού εδώ πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, ενώ σε προσωπικές παρεμβάσεις του ιδίου οφείλονται υποδομές και έργα που ακόμη και σήμερα «κοσμούν» την πόλη [διαβάστε αναλυτικά για την προσφορά του Θόδωρου Κατσανέβα στην Καβάλα πατώντας εδώ].

Τη «σφραγίδα» Κατσανέβα φέρει και το άγαλμα του Καπνεργάτη στην ομώνυμη πλατεία, έργο του γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλα, το οποίο κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση που ο ίδιος εξασφάλισε την εποχή που διατελούσε πρόεδρος του ΟΑΕΔ.

Με αφορμή τον θάνατο του Θόδωρου Κατσανέβα, ο ιστορικός ερευνητής Κώστας Παπακοσμάς φέρνει στο «φως» δύο φωτογραφίες από την τελετή των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος του Καπνεργάτη τη δεκαετία του ’80 (πιθανότατα το 1984), σημειώνοντας τα εξής:

«Δύο φωτογραφίες από την πρόσφατη ιστορία της πόλης μας με αφορμή τον θάνατο του Θεοδώρου Κατσανέβα. Είναι στα μέσα της δεκαετίας του 1980 (αν δεν κάνω λάθος το 1984). Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Καπνεργάτη στην ομώνυμη πλατεία. Κρατώντας την ελληνική σημαία που κάλυπτε το άγαλμα, οι αείμνηστοι Γεώργιος Πέγιος, Λευτέρης Αθανασιάδης, Θεόδωρος Κατσανέβας και ο τότε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Βύζικας.

Στη δεύτερη φωτογραφία μιλάει ο Λευτέρης Αθανασιάδης Δήμαρχος της πόλης. Δίπλα του ο Μακαριστός Μητροπολίτης μας Κυρός Προκόπιος και ο πρόσφατα εκλιπών Θ. Κατσανέβας».