Ανανίας: Αφιέρωμα στον «μάγο» της Καβάλας που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές [βίντεο-φωτογραφίες]

Ένας από τους τελευταίους ταχυδακτυλουργούς στην Ελλάδα, ο «δικός μας» Ανανίας μιλάει για τη θητεία στη «μαγεία» που μετράει σχεδόν 60 χρόνια!


Ρεπορτάζ: Ναπολέων Παπαδόπουλος

Mε το πέρασμα του χρόνου για πολλά επαγγέλματα και τέχνες έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, καθώς πλέον όλο και λιγότεροι ασχολούνται μαζί τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι κι οι ταχυδακτυλουργοί, που ολοένα και λιγοστεύουν.

Ο Ανανίας Καραπαπάζογλου από την Καβάλα που γεννήθηκε το 1941 και σε ένα μήνα θα γίνει 80 ετών κρατάει ψηλά τη σημαία της Τέχνης που λατρεύει, της ταχυδακτυλουργίας, αποτελώντας έναν από τους πλέον παλιούς του χώρου.

Γεννήθηκε σε ένα ορεινό χωριό της Ξάνθης, το Λυκοδρόμιο και ζει στην Καβάλα εδώ και δεκαετίες. Στα 18 του ξεκίνησε να παρακολουθεί μια Τεχνική Σχολή στην Ξάνθη, παίρνοντας πτυχίο μηχανοτεχνίτη. Αμέσως μετά, ακολούθησε η Σχολή Εργοδηγών Καβάλας, από την οποία πήρε πτυχίο ηλεκτρολόγου και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ξάνθη, όπου εργάστηκε ως συμβασιούχος στη ΔΕΗ για ένα χρόνο. Τέλος, μετακόμισε στην Καβάλα, στην οποία εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος στην 11η Μεραρχία για 32 χρόνια, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Η μεγάλη του αγάπη, όμως, ήταν τα ταχυδακτυλουργικά και μαγικά κόλπα αλλά και η μουσική και δεν τα εγκατέλειψε ποτέ. Για αυτό κι αφιέρωσε πολλές ώρες μόνος, προκειμένου να μάθει τα μυστικά, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως αυτοδίδακτο“Από τα 18 μου, άρχισα να εκπαιδεύομαι στην ταχυδακτυλουργία. Νύχτα-μέρα έκανα νουμεράκια. Αυτοδίδακτος και σε αυτό αλλά και στη μουσική. Κλεισμένος σε ένα δωμάτιο με ένα ακορντεόν. Αφιέρωσα πάρα πολλές ώρες και στα δύο!”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν άργησε η στιγμή που καθιερώθηκε στο μυαλό των Καβαλιωτών -κι όχι μόνο- ως ο “μάγος” της περιοχής. Εδώ και πολλές πολλές δεκαετίες γυρίζει στους δρόμους της πόλης, κάνοντας τα κόλπα του και διασκεδάζοντας τον κόσμο: “Πριν από λίγες μέρες καθόμουν σε ένα παγκάκι στην παραλία της Καβάλας και πέρασε μία γιαγιά με την εγγονή της, λέγοντάς μου πως όταν ήταν μικρό παιδάκι είχα πάει στα γενέθλιά της κι έκανα τα κόλπα μου. Στην Καβάλα μικροί και μεγάλοι με ξέρουν! Ακόμη και σήμερα δίνω τακτικά παραστάσεις σε γενέθλια παιδιών, σε συλλόγους, σε πανηγύρια, όπου με καλέσουν. Όταν παρουσιάζω ένα πρόγραμμα και βλέπω πως όλοι με θαυμάζουν και με χειροκροτούν είναι κάτι που με εμψυχώνει. Μαζί με αυτούς χαίρομαι κι εγώ”, είπε.

Μάλιστα, ο Ανανίας έχει κυνηγήσει το όνειρό του, πηγαίνοντας σε εκπομπές στην τηλεόραση, για να προβάλλει το ταλέντο του. Μια από αυτές αναμένεται να προβληθεί τον Σεπτέμβρη: “Πριν 42 χρόνια είχα πάρει δύο πρώτα βραβεία στην εκπομπή ‘Να η ευκαιρία’ με την κριτικό Ροζίτα Σώκου, τη χορεύτρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σάσα Ντάριο, και τον στιχουργό, Λευτέρη Παπαδόπουλο. Ένα βραβείο ως ταχυδακτυλουργός κι ένα ως μουσικός. Τότε στα νούμερα ταχυδακτυλουργίας είχα ‘φάει’ 35 ξυραφάκια ξυρίσματος και δύο μέτρα κλωστή και ‘βγήκαν’ ως αλυσίδα. Όλοι είχαν βάλει άριστα. Το βραβείο του μουσικού ήταν για ένα θρακιώτικο τραγούδι που έπαιξα. Επίσης, πριν από 11 χρόνια πήγα στην εκπομπή ‘Ελλάδα έχεις ταλέντο’. Μάλιστα, πρόσφατα με κάλεσαν στην εκπομπή αυτή ξανά, πήγα στη Θεσσαλονίκη, έγινε η βιντεοσκόπηση και μάλλον το Σεπτέμβριο θα κατέβω στην Αθήνα για τα τελικά γυρίσματα, για να κάνω το μαγικό μου με το ιπτάμενο τραπέζι”, σημείωσε.

Τέλος, ο Ανανίας έβγαλε ένα παράπονο για την τέχνη που αγαπά και τη νέα γενιά, καθώς ολοένα και λιγοστεύουν οι νέοι που ασχολούνται με την ταχυδακτυλουργία“Είναι μια τέχνη που θέλει πάρα πολύ εξάσκηση νύχτα-μέρα. Η νεολαία δεν αναλαμβάνει πλέον τέτοιες ευθύνης, δε θέλουν να ασχοληθούν με κάτι τέτοιο. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν πλέον πολλοί ταχυδακτυλουργοί”, τόνισε.

Πηγή: thesstoday.gr