Και οι εκπαιδευτικοί της Καβάλας είπαν «ΟΧΙ» στην αξιολόγηση με τον τρόπο που προωθείται [βίντεο, φωτογραφίες]

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της πόλης-Τάσος Ιωαννίδης και Βασίλης Ποιμενίδης μιλούν για το συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών απέναντι στην αξιολόγηση της Νίκης Κεραμέως

Οι εκπαιδευτικοί (και) της Καβάλας απήργησαν τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, διοργανώνοντας παράλληλα συλλαλητήριο κατά της απόφασης της κυβέρνησης για την αξιολόγησή τους. Το ραντεβού των εκπαιδευτικών είχε δοθεί στην πλατεία Καπνεργάτη, που παρά τον κακό καιρό όσο περνούσε η ώρα η συμμετοχή μεγάλωνε και θεωρήθηκε ικανοποιητική από τους διοργανωτές.

Για τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας μίλησε στον ALPHA Radio 88,6 ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, Τάσος Ιωαννίδης ο οποίος  σημείωσε πως η συμμετοχή των απεργούντων υπολογίστηκε να είναι πάνω από 60-70%.

«Εμείς δε φοβόμαστε την αξιολόγηση»

«Αντιδρούμε στις αποφάσεις της κυβέρνησης», είπε ο κ Ιωαννίδης, «γιατί εδώ και δύο χρόνια εμείς είμαστε αυτοί που κρατήσαμε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία πολύ ψηλά. Τώρα έρχεται η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία έχει καταργήσει τον θεσμό του αιρετού εκπροσώπου των εργαζομένων, ο οποίος θεσμός είχε 100 χρόνια ζωής και θέλει να περάσει αυτήν την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, κάτι που μας βρίσκει αντίθετους. Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει με τη στάση του να βάλει απέναντί του το σύνολο των εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Εμείς διαφωνούμε κάθετα με αυτήν την κατηγοριοποίηση των σχολείων που θέλει να περάσει το Υπουργείο και με την καταπάτηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Εμείς δε φοβόμαστε την αξιολόγηση. Ό,τι ακούγεται για αυτό, είναι ψέματα. Ούτε έχει παρασυρθεί όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος από μια μικρή μερίδα συνδικαλιστών, όπως λέει η Υπουργός. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί αντιδρούν σε αυτού του είδους την κατηγοριοποίηση. Αυτό δεν το θέλουμε και είμαστε πολύ προβληματισμένοι για το μέλλον της εκπαίδευσης».

Δε δέχεται τις προτάσεις που κατεβάζει η ΔΟΕ, χωρίς αυταρχισμούς και χωρίς τιμωρίες

Συνεχίζοντας είπε: «Είμαστε μια κοινότητα 180.000 εκπαιδευτικών και βεβαίως πρέπει να αξιολογηθούμε. Υπάρχουν αντιπροτάσεις, όμως το Υπουργείο, όσες φορές και αν ζητάμε να γίνει κάποιος διάλογος δημόσιος, δε δέχεται να το κάνει. Δε δέχεται τις προτάσεις που κατεβάζει η ΔΟΕ, χωρίς αυταρχισμούς και χωρίς τιμωρίες. Δεν έχουμε δει ποτέ υπουργό να μας πηγαίνει στα δικαστήρια μέχρι τώρα, για το αν οι απεργίες μας κριθούν καταχρηστικές. Αυτές οι κινήσεις μας βάζουν απέναντι στο Υπουργείο. Ο κλάδος μας είναι πολύ μεγάλος και όλοι οι υπουργοί που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Παιδείας, όταν μας έβαλαν απέναντί τους, είχαν πρόβλημα, γιατί θέλουν να περάσουν σε ένα μικρό χρονικό διάστημα που κυβερνούν κάποιες αξιολογήσεις, οι οποίες δε μας βρίσκουν σύμφωνους. Η κ. Κεραμέως δεν κάνει έναν διάλογο με την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, που έχουν και προτάσεις για να τα βάλουμε όλα κάτω και να τα εξετάσουμε. Δεν έχει γίνει κανένας διάλογος μαζί μας, τον αρνούνται και κάνουν  ό,τι θέλουν οι ίδιοι, χωρίς να έχουν τη δική μας άποψη. Αν εμείς οι εκπαιδευτικοί δεν πάρουμε θέση και δεν πούμε και αυτά που δεν είναι αρεστά, όμως πρέπει να γίνουν, η υπουργός δεν πρέπει να μας ακούσει;».

Τι αντιπροτείνουν οι εκπαιδευτικοί

«Πώς να συγκρίνεις ένα ορεινό σχολείο με ένα σχολείο μιας μεγάλης πόλης; Αν το Υπουργείο έκανε μια δική του αξιολόγηση για το τι έκανε αυτά τα δύο χρόνια, με την τηλεκπαίδευση και την υποχρηματοδότηση που υπάρχει στα σχολεία, μετά ας προχωρούσε και σε εμάς. Ποτέ δεν έκανε επιμορφώσεις εκπαιδευτικών. Για να γίνει αξιολόγηση, πρέπει πρώτα να υπάρχει διάλογος. Όμως η άλλη πλευρά δε θέλει να συζητήσει. Αν καθίσουμε σε ένα τραπέζι και βρούμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε για το σχολείο του μέλλοντος, θα δούμε πως έχουμε αλλαγές και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που κρατάει από το 1960. Κάποια πράγματα πρέπει να προχωρήσουν και να εκσυγχρονιστούν. Η βάση του συστήματος στηρίζεται στη σιγουριά της ύλης που έρχεται στα σχολεία και πρέπει να μεταδοθεί όπως είναι. Πρώτα απ όλα πρέπει να αξιολογηθούν όλα τα σχολικά εγχειρίδια, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτήν την αποξένωση τη βιώνουμε εμείς και οι μαθητές, όπως και οι γονείς. Σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε μείνει στάσιμοι. Η βάση του εκπαιδευτικού συστήματος κρατάει εδώ και 60 χρόνια. Θα πρέπει μαζί με το Υπουργείο να το εκσυγχρονίσουμε, γιατί το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Ένα Υπουργείο για να σε αξιολογήσει πρέπει να καθίσει και να κάνει σοβαρή συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς. Από εμάς υπάρχει διάθεση διαλόγου και σήμερα που εκδικάζεται η υπόθεση στο Εφετείο θα δούμε τι απόφαση θα προκύψει και θα δούμε τι μήνυμα θα πάρει το Υπουργείο. Μετά ας συζητήσουμε για να δούμε τι θα κάνουμε. Το τι θα γίνει θα εξαρτηθεί από την απόφαση και τα βήματα που θα ακολουθήσει η ΔΟΕ».

Βασίλης Ποιμενίδης: «Ο νόμος Κεραμέως διαλύει τον δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, Βασίλης Ποιμενίδης τόνισε: «Εργαζόμενοι, σωματεία, το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και οι γονείς στηρίζουν τον αγώνα που δίνουμε εκπαιδευτικοί και Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έτσι ώστε να μείνει στα χαρτιά ο αντιεκπαιδευτικός νόμος που έχει περάσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και φέτος, αλλά και πέρσι. Είναι ένας νόμος ο οποίος διαλύει τον δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου, κατηγοριοποιεί τα σχολεία, θέλει να δημιουργήσει σχολεία για τα παιδιά των πλουσίων και τα παιδιά των φτωχών, είναι ένας νόμος που κάνει το σχολείο να ζητιανεύει για να βρίσκει χρήματα, να ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του σε χορηγούς, αντιμετωπίζει τους γονείς ως πελάτες οι οποίοι θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα κυνηγάει αλύπητα τους εκπαιδευτικούς τους οποίους ήδη η κ. Κεραμέως τους κατηγορεί για τα κενά γιατί, λέει, παίρνουν πολλές άδειες. Να γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μας τρομάζει καμία δικαστική απόφαση, δε μας τρομάζει η τρομοκρατία την οποία ασκούν με όλα τα μέσα, θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, δεν υπολογίζουμε τίποτα, ο νόμος αυτός θα μείνει στα χαρτιά».

Δείτε βίντεο από την πορεία των εκπαιδευτικών