Η Καβάλα τίμησε την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα [φωτογραφίες]

Αλέξανδρος Γούλας: «Η ελληνική Μακεδονία θυμάται με τι αγώνες νίκησε και δεν ξεχνά»

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 κορυφώθηκαν στην Καβάλα οι εκδηλώσεις απόδοσης τιμών με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα.

Στις 10:00 το πρωί, πραγματοποιήθηκε Επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στεφάνου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας Αλέξανδρος Γούλας [διαβάστε το κείμενο της ομιλίας του παρακάτω].

Αμέσως μετά ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Παύλου Μελά στο πάρκο Ηρώων Καβάλας προς τιμήν των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πασχαλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών του τόπου.

Η ομιλία του Αλέξανδρου Γούλα για τη Μέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα

«Πάντα το Ελληνικό Έθνος στη σύγχρονη ιστορία πάλευε για λευτεριά και ανεξαρτησία, κόντρα σε δυνάμεις πολυπληθέστερες, αρτιότερες στρατιωτικά και πολλές φορές υποβοηθούμενες από σύγχρονους ‘‘εφιάλτες’’.

Ξεχωριστή η σημερινή μέρα στις καρδιές μας. Μια μέρα συγκινησιακά φορτισμένη γιατί τιμούμε Ήρωες.
Ήρωες στρατιωτικούς, ήρωες ιερείς, ήρωες χωρικούς, ηρωίδες δασκάλες που όλοι τους πάλεψαν και πολλοί από αυτούς θυσιάστηκαν για την Ελευθερία.
Μια Ελευθερία που δεν ήταν δεδομένη.
Μια Ελευθερία που οι ισχυροί της γης μας είχαν στερήσει για 500 χρόνια.
Μια Ελευθερία που ήθελε πολύ Ελληνικό αίμα για να κατακτηθεί.

Κάθε χρόνο το αίσθημα της αγάπης και της λατρείας μας στη Μακεδονική γη, τη γη της καταγωγής μας, μας φέρνει εδώ.
Αυτή η Μακεδονική γη προτού γευτεί την ελευθερία της, έπρεπε να ματώσει πολύ και ν’ αντιμετωπίσει τους Τούρκους και τους Βούλγαρους, που κατέστρεφαν τα πάντα ώστε να την υποτάξουν οριστικά.

Αφορμή για την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα στάθηκε το σχίσμα της βουλγάρικης εκκλησίας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το 1870, ένα γεγονός επιφανειακά θρησκευτικό, στην ουσία όμως καθαρά εθνικό, που κράτησε για 40 περίπου χρόνια. Σ’ αυτό το διάστημα οι Μακεδόνες έπρεπε ν’ αντιμετωπίζουν ατίθασους, κομιτατζήδες μ’ επικεφαλής Βούλγαρους αξιωματικούς οι οποίοι δρούσαν ανενόχλητοι από τους Τούρκους. Προσπαθούσαν με απειλές και υποσχέσεις ν’ αλλοιώσουν το φρόνημα των περήφανων Μακεδόνων και όταν συναντούσαν άρνηση έσφαζαν, έκαιγαν και λεηλατούσαν.

Η επιτυχής έκβαση του Μακεδονικού Αγώνα συνέβαλε στην μετέπειτα θετική εξέλιξη των Βαλκανικών πολέμων το 1912 –1913 που πρόσθεσε στην Ελλάδα εδάφη που για πολλά χρόνια ήταν σκλαβωμένα. Ποιοι όμως ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του τόσο δοξασμένου πολεμικού έπους;

Ο Λάμπρος Κορομηλάς που διορίσθηκε το 1904 γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, ήταν από τους πρώτους οργανωτές του αγώνα. Από τη θέση του υποπρόξενου στο Μοναστήρι είχε ανάλογη δράση ο Ίωνας Δραγούμης, ο οποίος συγκρότησε επιτροπή Μακεδονικής εταιρίας από τους Αργύριο Ζάχο, Θεόδωρο Μόδη και Θεόδωρο Καπετανόπουλο. Έτσι ξεκίνησε μία διερευνητική δράση στην Μακεδονία από ολιγομελείς επιτροπές αξιωματικών. Όταν έγινε κατανοητό ότι η απάνθρωπη δράση των Βούλγαρων πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί, οργανώθηκαν τα πρώτα ένοπλα σώματα που ξεκίνησαν τον ανταρτοπόλεμο στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας.

Στην πρώτη διείσδυση, από τους πρώτους αξιωματικούς που συμμετείχαν ήταν ο Παύλος Μελάς, ο Αλέξανδρος Κοντούλης, ο Αναστάσιος Παπούλας και ο Γεώργιος Κολοκοτρώνης.

Την κρίσιμη αυτή στιγμή ο νεαρός ανθυπολοχαγός του πυροβολικού Παύλος Μελάς μπαίνει μπροστά. Έχει τις γνωριμίες στην Αθήνα, έχει το όνειρο να δει ελεύθερη τη Μακεδονία και ξεκινά τον αγώνα.
Ξεσηκώνει τους ντόπιους έχοντας μαζί του Κρήτες, Μανιάτες και πολλούς εθελοντές, δημιουργώντας το Ελληνικό Μακεδονικό Κομιτάτο, που πλέον καταφέρνει πολλές και σημαντικές καταστροφές στους εχθρούς.
Αυτή η σπίθα που ξεκινούσε ενόχλησε κι έτσι ο Παύλος Μελάς στοχοποιήθηκε. Με προδοσία στις 13 Οκτωβρίου ο ήρωας περνάει στην αθανασία. Μια μεγάλη απώλεια, που έδωσε το έναυσμα στην Αθήνα να πάρει στα σοβαρά τον Μακεδονικό Αγώνα.
Ο Παύλος δεν ήταν η μόνη θυσία. Ο Κώττας, ο Πύρζας, ο Κύρου, ο Φούφας, ο Κατεχάκης, ο Γύπαρης, ο Φαρμάκης, ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός πότισαν κάθε μέτρο της Μακεδονικής γης με το αίμα τους. Όλοι τους έκαναν πολύ απλά το καθήκον τους έστω κι αν έπρεπε να δώσουν τη ζωή τους.

Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα. Τι κάνουμε εμείς;

Δικό μας πρώτο καθήκον, είναι αυτή η γνώση να φτάσει αυτούσια στις επόμενες γενιές. Χωρίς στρεβλώσεις, χωρίς παραποιήσεις, χωρίς ελλείψεις. Όλοι μας ξέρουμε τι συνέβη στο Μακεδονικό Αγώνα.

Ένα δεύτερο καθήκον είναι να τιμούμε με μεγαλοσύνη όσους χάθηκαν αυτή την περίοδο του Ελληνικού έθνους. Να μην διστάσουμε και να μην φοβόμαστε να συμμετέχουμε σε όσα το Ελληνικό κράτος, η Εκκλησία και οι σύλλογοι οργανώνουν. Η πανδημία κάποια στιγμή θα περάσει και τότε οι εκδηλώσεις θα επανέλθουν στην κανονικότητα. Δική μας υπόσχεση είναι πως θα είμαστε εδώ. Κάθε χρόνο. Με κάθε κυβέρνηση. Σε όλες τις συνθήκες.

Το Μακεδονικό πρόβλημα υπάρχει και θα υπάρχει για αρκετά χρόνια ακόμα. Οι ξένοι το είπαν Μακεδονικό ζήτημα. Για εμάς πάντα ήταν πρόβλημα που ζητά τη λύση του. Χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παραχωρήσεις. Πάντα στη μνήμη μας έρχεται η θυσία όλων των Μακεδονομάχων.

Πρόσφατα το Μακεδονικό πρόβλημα ανέβηκε πάλι στην επιφάνεια. Με συμφωνίες και διαφωνίες. Με δημοψηφίσματα» και παρεμβάσεις τρίτων χωρών που είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Μιας συμφωνίας που οι γείτονες μας δεν τηρούν και δεν σέβονται αν και είναι τόσο λυτρωτική για τους ίδιους. Μιας συμφωνίας που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις και στη δική μας χώρα. Κι όμως οι ισχυροί κατάφεραν να περάσει πάλι το δικό τους.

Οι πολιτικοί μας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε κάθε βήμα τους. Σε εθνικά θέματα δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια λάθους.

Πρέπει να προσπαθούν συνεχώς να εξασφαλίζουν συναίνεση όταν αποφασίζουν για εθνικά προβλήματα. Η προσπάθειά τους αυτή πρέπει να είναι ουσιαστική και να υπηρετεί την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία. Να σέβονται τις ευαισθησίες όλων μας. Η ιστορία ευτυχώς δεν ξεχνά.

Η ελληνική Μακεδονία θυμάται με τι αγώνες νίκησε και δεν ξεχνά.
Κανένας μας δεν ξεχνά.
Σας ευχαριστώ».

Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις