Ο Osman Kavala, 4 χρόνια στη φυλακή: ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες ζητούν την άμεση αποφυλάκισή του

Κοινή δήλωση-διάβημα 10 πρεσβειών «ισχυρών» χωρών στην Τουρκία με αφορμή την «επέτειο» σύλληψης και φυλάκισής του

44χρόνια συμπληρώθηκαν τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 από τη μέρα που ο «Καβαλιώτης» επιχειρηματίας, εκδότης και ακτιβιστής Osman Kavala συνελήφθη από το τουρκικό καθεστώς και κρατείται σε φυλακές έκτοτε, κατηγορούμενος για «συνομωσίες».

Με αφορμή την «επέτειο» αυτή, η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία εξέδωσε επίσημη δήλωση στην οποία ζητά την άμεση απελευθέρωση του Kavala, καλώντας επιτακτικά την Τουρκία να κάνει πράξη, μεταξύ άλλων, και τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τη δήλωση συνυπογράφουν οι πρεσβείες εννέα (9) ακόμη χωρών [του Καναδά, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας].

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής:

«Σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την έναρξη της συνεχιζόμενης κράτησης του Οσμάν Καβάλα. Οι συνεχείς καθυστερήσεις στη δίκη του, συμπεριλαμβανομένης της συγχώνευσης διαφορετικών υποθέσεων και της δημιουργίας νέων μετά από προηγούμενη αθώωση, έριξαν σκιά στον σεβασμό στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια στο τουρκικό δικαστικό σύστημα.

Μαζί, οι πρεσβείες του Καναδά, της Γαλλίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πιστεύουν ότι μια δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσής του πρέπει να είναι σύμφωνη με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας και τους εσωτερικούς νόμους της χώρας, σημειώνοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το θέμα, και καλούμε την Τουρκία να εξασφαλίσει την επείγουσα αποφυλάκισή του».