Ένωση Γονέων Καβάλας vs Απόστολου Βαγενά

Η άρνηση του προϊστάμενου της 2βαθμιας Εκπαίδευσης να συναντηθεί με το ΔΣ της Ένωσης για την αποχή στο 2ο ΓΕΛ και η απαξιωτική, όπως χαρακτηρίζεται συμπεριφορά του, πυροδότησε έντονη αντίδραση

Την έντονη αντίδραση της διοίκησης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Δήμου Καβάλας προκάλεσε η στάση του διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με την αποχή των μαθητών της Β’ τάξης του 2ου ΓΕΛ Καβάλας και την κατάληψη του Γυμνασίου Κρηνίδων, που αντιδρούν στη συγχώνευση τμημάτων. Στην ανακοίνωση εκδόθηκε ο Απόστολος Βαγενάς κατηγορείται ότι όχι μόνο δε θέλησε να συναντηθεί με τα μέλη του προεδρείου προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα, αλλά επέδειξε και απαξιωτική και ειρωνική συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά των εν λόγω σχολείων, τους εκπροσώπους τους στο 15μελές καθώς σε μέλη του συλλόγου γονέων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της διοίκησης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Δήμου Καβάλας

«Απαξιωτική, ειρωνική και προσβλητική η συμπεριφορά του Προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Δήμου Καβάλας συνεδρίασε σήμερα με 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης τις συγχωνεύσεις τμημάτων Γυμνασίων και Λυκείων.

Επειδή ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας αρνήθηκε να δεχθεί την Τρίτη 19/10/2021 μέλη του ΔΣ για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε προγραμματισμένη από την Παρασκευή 15/10/2021 συνάντηση, θέτοντας ως προϋπόθεση για την πραγματοποίησή της, την λήξη των κινητοποίησεων των μαθητών του 2ου ΓΕΛ (αποχή της Β’ Λυκείου) και του Γυμνασίου Κρηνίδων (κατάληψη).

Επειδή, σύμφωνα με ενημέρωσή μας ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας σήμερα σε επίσκεψή του στο 2ο ΓΕΛ Καβάλας τήρησε στάση απαξιωτική, ειρωνική και προσβλητική απέναντι στους απέχοντες μαθητές, στο προεδρείο του Δεκαπενταμελούς Συμβουλίου, το οποίο είχε υποδειγματική συμπεριφορά (παιδιά 17 ετών που έχουν ήδη δικαίωμα ψήφου), αλλά και σε δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.

Επειδή η επιχειρούμενη συγχώνευση τμημάτων με την δημιουργία τάξεων 27 μαθητών σε ανεπαρκείς αίθουσες, εν καιρώ πανδημίας covid, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον σκοπό της ΚΥΑ για την λειτουργία των σχολικών μονάδων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους (Αριθμ. ΔΙα/Γ.Π.οικ. 55254/2021 ΦΕΚ 4187/Β/10-9-2021). Υπενθυμίζουμε ότι η θέση μας είναι το όριο των 15 μαθητών σε κάθε τάξη.

Επειδή οι μαθητές επί δύο σχολικές χρονιές συνεχίζουν να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης και τις οδηγίες που τους δίνουν οι εκπαιδευτικοί, με αξιοζήλευτη υπομονή.

Επειδή όμως, είναι αντιεπιστημονικό και προδήλως παράλογο οι μαθητές να καλούνται να τηρούν αποστάσεις στις αυλές κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων και να ετοιμάζονται τμήματα με μηδενικές αποστάσεις μεταξύ μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών.

Επειδή με τις συγχωνεύσεις θα είναι αδύνατη η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Επειδή, περαιτέρω, με τις συγχωνεύσεις υποβαθμίζεται η ποιότητα των μαθημάτων και λόγω των έκτακτων και ειδικών συνθηκών παράδοσής τους.

Επειδή μετά από 40 ημέρες λειτουργίας των Γυμνασίων και των Λυκείων, πουθενά δεν υπάρχει οριστικό ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, γεγονός που αποδεικνύει τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και την πραγματική αιτία των επιχειρούμενων συγχωνεύσεων.

Επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν υπάρχει καμία έγγραφη εντολή, εγκύκλιος κλπ μεταξύ Υπουργείου – Προϊσταμένων Εκπαίδευσης και Διευθυντών των σχολικών μονάδων για τις συγχωνεύσεις αυτές, παρά μόνο προφορικές εντολές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει :

  1. Να εκφράσει δημόσια την διαμαρτυρία του: α) για την ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης της Τρίτης 19/10 /2021 μελών του με τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, με αποκλειστική υπαιτιότητα του τελευταίου, β) για την απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας απέναντι στους μαθητές του 2ου ΓΕΛ και σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου.
  2. Να δηλώσει δημόσια ότι κανένα απολύτως μονοπρόσωπο ή πολυπρόσωπο διοικητικό και θεσμικό όργανο δεν δικαιούται να θέτει εκβιαστικές προϋποθέσεις για να δεχθεί σε νόμιμη ακρόαση τις Οργανώσεις των Γονέων και Κηδεμόνων.
  3. Να επαναλάβει την διαχρονικά κάθετη και απόλυτη αντίθεσή του στις συγχωνεύσεις τμημάτων και γενικότερα σχολικών μονάδων, την έκπτωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου που συνεπάγεται και τον υγειονομικό κίνδυνο που προκαλούν στη συγκεκριμένη συγκυρία.
  4. Να εξουσιοδοτήσει την Πρόεδρο του ΔΣ να επικοινωνήσει με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας προκειμένου εκείνος ΑΜΕΣΑ να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του με τον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας Καβάλας, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και του ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Δήμου Καβάλας.
  5. Να επικοινωνήσει με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας προκειμένου να ζητήσει την τοποθέτηση του κατεξοχήν αρμόδιου επιστημονικού Συλλόγου για την ορθή εφαρμογή του υγειονομικού μέτρου τήρησης των ενδεδειγμένων αποστάσεων εντός των σχολικών αιθουσών.
  6. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στον Τύπο και στη σελίδα της Ένωσης».