Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Καβάλας, κατατέθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές προτάσεις κατά τη διάρκεια παρουσίασης του έργου που έχουν ολοκληρώσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με τίτλο: α) «Διερεύνηση χωροθέτησης υποδομών προσβασιμότητα της παλιάς πόλης της Καβάλας και β) «Άρση ανισοτήτων, κοινωνική ενσωμάτωση και πληροφόρηση για όλους», την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, στη Μεγάλη Λέσχη.
Στην παρουσίαση που αφορούσε στη διερεύνηση της προσβασιμότητας στη χερσόνησο της Παναγίας, κατέθεσαν τις προτάσεις τους, ο Νικόλαος Θεοδώρου, Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ, στο πλαίσιο της φωτογραμμετρικής τεκμηρίωσης του έργου, ενώ ακολούθησε η ομιλία του Νικόλαου Δερμιτζόγλου, Τοπογράφου Μηχανικού, αναφορικά με την τοπογραφική μελέτη GIS. Στην συνέχεια, η Αρχαιολόγος, Αθανασία Τουλιοπούλου, προχώρησε στην αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του έργου και η Αρχιτέκτων Μηχανικός Αφροδίτη Νερολόγου, εκτός από την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση αναφέρθηκε και στις προτάσεις σύνδεσης της χερσονήσου της Παναγίας με το αστικό κέντρο της πόλης της Καβάλας.
Στο πλαίσιο παρουσίασης του έργου «Άρση ανισοτήτων, κοινωνική ενσωμάτωση και πληροφόρηση για όλους», ο Γιάννης Τσαμπουλατίδης, με ειδίκευση στην Επιστήμη Υπολογιστών, εκ μέρους της ΕΣΑμεΑ και του αναδόχου του έργου, ανέπτυξε το υποέργο 1: «Συλλογή και ψηφιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων προσβασιμότητας στον δήμο Καβάλας και έκδοση ψηφιακού έντυπου σε πολλαπλές εναλλακτικές προσβάσιμες μορφές, με πληροφορίες προσβασιμότητας για κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου».
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, ενώ τέθηκαν από τους παριστάμενους- εκπροσώπους φορέων που σχετίζονται με τη θεματική της παρουσίασης, σημαντικά ερωτήματα που ανέδειξαν και άλλα ζητήματα αναφορικά με την προσβασιμότητα στη χερσόνησο της Παναγίας και την κοινωνική ενσωμάτωση των Ατόμων με Αναπηρίες.
Αυτό που τονίστηκε από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας, Σταυρούλα Δαδάκη, είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, δόθηκε η δυνατότητα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, να προχωρήσει στην ωρίμανση της προκαταρκτικής φάσης που περιλαμβάνει την δημιουργία ενός συνόλου δεδομένων και έχει σχέση με τοπογραφικά , αρχιτεκτονικά και αρχαιολογικά στοιχεία, το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη διερεύνηση προτεινόμενων θέσεων.
Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, στον σύντομο χαιρετισμό του, μέσω video, ανέφερε ότι η πόλη της Καβάλας πιστεύει πραγματικά στα ζητήματα προσβασιμότητας και διαθέτει ένα πολύ ζωντανό και ενεργό αναπηρικό κίνημα. Στο ίδιο πλαίσιο, επεσήμανε ότι το έργο της ΣΒΑΑ Καβάλας, είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των ζητημάτων προσβασιμότητας, τόσο στο επίπεδο του φυσικού, όσο και του δομημένου και ψηφιακού περιβάλλοντος, ενώ επεσήμανε εμφατικά, ότι τα προσβάσιμα περιβάλλοντα, εξαφανίζουν την αναπηρία, όχι μόνο για τους κατοίκους της Καβάλας, αλλά και για τους επισκέπτες. Συμπλήρωσε, δε, ότι η διερεύνηση της προσβασιμότητας δεν είναι μια παραχώρηση των Αρχών σε Άτομα με Αναπηρία, ή μειωμένη κινητικότητα, αλλά η ικανοποίηση του δικαιώματος των ατόμων αυτών για ελεύθερη κίνηση σε κάθε είδους περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα και ένα ιδιαίτερο αναπτυξιακό βήμα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απηύθυνε χαιρετισμό, εκ μέρους του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Προγραμματισμού, Ψηφιακών Υπηρεσιών και Νεολαίας, Γιώργος Μιχαηλίδης και ο πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Παναγιώτης Αγγελίδης.