5ο Λύκειο Καβάλας: Στην Άγκυρα της Τουρκίας με «όχημα» την ανακύκλωση

Δύο καθηγήτριες και πέντε μαθητές του σχολείου ταξίδεψαν στη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο "Art of recycling Future for Environment"

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Art of recycling Future for Environment”, δύο καθηγήτριες και πέντε μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας ταξίδεψαν στην Άγκυρα της Τουρκίας από 22 έως 26 Νοεμβρίου 2021. Η κινητικότητα έγινε με καθυστέρηση ενός χρόνου, λόγω των περιορισμών που είχαν υποβληθεί από την πανδημία.

Ήταν η πρώτη συνάντηση για την υλοποίηση του προγράμματος στο οποίο συνεργάζονται ως εταίροι 5 σχολεία από 4 χώρες: της Ελλάδας (1), της Κροατίας (1), της Εσθονίας (1) και της Τουρκίας (2). Στη συνάντηση συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλες τις χώρες.

Οι Τούρκοι εταίροι στο σχολείο τους επιφύλαξαν μια ιδιαίτερα ζεστή φιλοξενία στους μαθητές και στους καθηγητές. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στους άλλους εταίρους τη χώρα, την πόλη και το σχολείο τους και να συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες που περιλάμβαναν τη δημιουργία ενός λεξικού ανακύκλωσης στις γλώσσες των χωρών που συμμετείχαν, τον διαγωνισμό στη συγγραφή έκθεσης για την ανακύκλωση και να συζητήσουν για την αξία της ανακύκλωσης. Οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος από την άλλη είχαν σημαντική αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους, αντάλλαξαν εμπειρίες σχολικής πρακτικής και είχαν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα για την επιτυχή διεκπεραίωση του προγράμματος. Επίσης μαθητές και εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν σε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα της Άγκυρας, όπως το μουσείο Ανατολικών Πολιτισμών και την Προεδρική Βιβλιοθήκη.

Το ταξίδι αυτό αποτέλεσε μια πολύτιμη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, καθώς τους έδωσε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα και να αναπτύξουν στενές σχέσεις με ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών και νοοτροπίας.

Η επόμενη συνάντηση προγραμματίστηκε να γίνει στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2022, με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να ανυπομονούν να ανταποδώσουν τη φιλοξενία και να τους ξεναγήσουν στον τόπο μας.