Ένας διαθρησκειακός διάλογος με «δίαυλο» την Καβάλα και το MOHA [φωτογραφίες]

Το Imaret φιλοξένησε την παρουσίαση της ελληνικής μετάφρασης του οδηγού "Understanding Anti-Muslim Hate Crimes-Addressing the Security Needs of Muslim Communities"-Απαντήσεις σε μια δύσκολη εξίσωση για την ελεύθερη θρησκευτική έκφραση στην Ευρώπη

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΟΑΣΕ), σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευτικών Υποθέσεων και το Ερευνητικό Κέντρο MOHA διοργάνωσαν την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 στην Καβάλα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Imaret την εκδήλωση για την παρουσίαση της ελληνικής μετάφρασης του οδηγού “Understanding Anti-Muslim Hate Crimes-Addressing the Security Needs of Muslim Communities”, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή», Μαργαρίτα Πουρνάρα.

«Η Καβάλα είναι μια πόλη που εξακολουθεί να δέχεται τις διαφορετικές εθνότητες και θρησκείες. Στην πόλη μας δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, αλλά υπάρχουν οι πρόσφυγες στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, με την Καβάλα να έχει αντιμετωπίσει με ανθρωπισμό τους χιλιάδες πρόσφυγες που έρχονταν τα τελευταία χρόνια και οφείλω να δώσω συγχαρητήρια προς όσους διαχειρίστηκαν το θέμα. Να τονίσω, δε, ότι η βία δεν έχει θρησκεία ή χρώμα, είναι ίδια από όπου και αν προέρχεται», δήλωσε ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης κατά τον σύντομο χαιρετισμό του.

«Σε μια εποχή όπου η ελευθερία έκφρασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν είναι αυτονόητη, η διαπολιτισμική σύμπραξη αποτελεί πλέον ζητούμενο. Οι σύγχρονες Ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι πλέον πολυπολιτισμικές και οφείλουν να διαμορφώνουν πολίτες ικανούς να συμβιώνουν» ανέφερε εν είδει χαιρετισμού η πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου MOHA, Άννα Μισσιριάν.

«Αν δεν κάνεις βήματα, κινδυνεύεις απλώς ένα πρωί να ξυπνήσεις και να βρεθείς εκεί που δεν ήθελες ποτέ να βρεθείς: Σε μια αντιπαράθεση μεταξύ θρησκειών» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, Γεώργιος Καλαντζής, σημειώνοντας ότι σε όλη την Ευρώπη διαχέεται ένα ρεύμα μίσους προς τους μουσουλμάνους, προσθέτοντας ότι κυρίως η ακροδεξιά, έχει στρέψει αυτό το μίσος προς τους μουσουλμάνους και δη προς τα προσφυγικά ρεύματα, ενώ τόνισε ότι το θέμα είναι πολιτικό και Ευρωπαϊκό.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Ελευθέριος Οικονόμου, τόνισε ότι το δόγμα του κράτους δικαίου είναι «καμία διάκριση στη βάση της φυλής, του χρώματος, της γλώσσας, του φύλλου και της θρησκείας». Παράλληλα, πληροφόρησε ότι το 2020 διερευνήθηκαν 222 περιστατικά με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο, εκ των οποίων τα 19 αφορούσαν σε περιστατικά σε βάρος μουσουλμάνων και σχετίζονταν είτε με την καταγωγή είτε με τα θρησκευτικά τους «πιστεύω» και πρόσθεσε ότι η Ελληνικής Αστυνομία επιμορφώνεται και εκπαιδεύεται διαρκώς σε θέματα τα οποία άπτονται της καταπολέμησης του ρατσισμού.

Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στέφανος, τονίζοντας ότι η συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ευρώπη έχει πρότυπο και δεν είναι άλλο από τη Θράκη, ενώ σημείωσε ότι η πόρτα της αγάπης του Χριστού είναι ανοιχτή προς όλους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Παράλληλα, 4 Μητροπολίτες της Θράκης με μήνυμά τους δια του εκπροσώπου τους δήλωσαν ότι η εν λόγω συνύπαρξη δεν είναι ουτοπία, καθώς «ζούμε αρμονικά, σεβόμενοι απόλυτα ό,τι επιτάσσουν οι διεθνείς συνθήκες για τις μειονότητες».

Μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης και καταπολέμησης της μισαλλοδοξίας, της βίας και του φανατισμού απηύθυναν και οι μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής, επιβεβαιώνοντας αμφότεροι ότι η Θράκη αποτελεί εδώ και χρόνια έναν χώρο αρμονικής συμβίωσης και αλληλοσεβασμού των θρησκευτικών «πιστεύω».

Οι εργασίες της συνάντησης ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι με τοποθετήσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας, της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και της Αστυνομίας.