Δήμος Καβάλας: Αρχίζει η ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη [φωτογραφίες]

Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου από τον δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη και την εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας – Διαβάστε ποιες αλλαγές προβλέπονται στη μελέτη του έργου που έχει συμβατικό προϋπολογισμό σχεδόν 1.900.000 ευρώ

Δόθηκε η εντολή εκκίνησης των εργασιών του έργου «Ανάπλαση και Επέκταση Δικτύου Πεζοδρόμων στην περιοχή της Πλατείας Καπνεργάτη», με την υπογραφή της Σύμβασης από τον δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, και εκπρόσωπο της εργολαβικής εταιρείας ΕΔΕΚΑΤ ΑΕ. Το έργο έχει συμβατικό προϋπολογισμό 1.878.542 ευρώ και χρόνο περαίωσης τους 18 μήνες.

Κατά την παρουσίαση του έργου στα μέσα ενημέρωσης, ο δήμαρχος εξιστόρησε τα όσα έγιναν από το 2008, οπότε ξεκίνησε ο σχεδιασμός της αρχιτεκτονικής πρότασης με χρήματα των ΕΣΠΑ, από τους αρχιτέκτονες που βραβεύτηκαν για προτάσεις τους σε άλλα σημεία της πόλης, όπως η περιοχή του Υδραγωγείου, επί εποχής δημαρχίας Κωστή Σιμιτσή.

Η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε το 2017, επί δημαρχίας Δήμητρας Τσανάκα, ενταγμένο στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης Πόλεων, όμως τις εργασίες σταμάτησε ανώνυμη καταγγελία, η οποία επικαλείτο νόμο του 2013, σύμφωνα με τον οποίο, προκειμένου να πεζοδρομηθούν δρόμοι θα έπρεπε να αλλάξει το Σχέδιο Πόλης. Οι αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στον μικρότερο δυνατό χρόνο, με παρεμβάσεις νομικών και τεχνικών συμβούλων «κι έτσι σήμερα έφτασε η ώρα της υπογραφή της Σύμβασης ενός έργου που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης», σημείωσε ο δήμαρχος.

Για τα στοιχεία του έργου μίλησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Ιακωβίδης, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός του έργου είναι να μετατρέψει το κέντρο της πόλης, ώστε να είναι πιο φιλόξενο για τους πεζούς, δημιουργώντας ένα συνολικό μέτωπο, που θα εξασφαλίζει την ήρεμη κίνηση των πεζών.

Συνοψίζοντας, ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε ότι, στην ουσία, θα γίνει επέκταση του υπάρχοντος δικτύου πεζοδρόμων και θα ενοποιηθούν οι περιοχές του Αγίου Νικολάου, της πλατείας Ελευθερίας, των πεζοδρόμων που οδηγούν στην πλατεία Καπνεργάτη και στον Δημοτικό Κήπο. Υπενθύμισε, δε, ότι η διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πεζών έναντι των οχημάτων ήταν δέσμευση της σημερινής διοίκησης του Δήμου.

Τα βασικά στοιχεία της μελέτης προβλέπουν τα εξής:

  • Θα πεζοδρομηθούν τα τμήματα των οδών Αβέρωφ και Κασσάνδρου από την οδό Ομονοίας μέχρι την οδό Βενιζέλου η πρώτη, κι από την οδό Εθνάρχου Μακαρίου μέχρι την οδό Κύπρου.
  • Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διοχετεύεται από την οδό Δαμιανού προς την οδό Κύπρου.
  • Θα κατασκευαστεί υπόγειο πάρκινγκ στη θέση αυτού που βρίσκεται μεταξύ των οδών Δαμιανού και Κασσάνδρου.
  • Η υπάρχουσα πιάτσα των ΤΑΞΙ θα μεταφερθεί επί της οδού Βενιζέλου.