Η Τουρκία απειλεί και πάλι ότι θα αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στη Σαμοθράκη και στη Λήμνο

Ξεπερνάει πλέον τη θεωρία της αποστρατικοποίησης των 18 νησιών και το πάει... ακόμη παραπέρα, με την Άγκυρα να μη θέλει τα ελληνικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη να προσεγγίζουν τα ελληνικά νησιά

Σε μια κρίσιμη περίοδο περνούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Τουρκία πλέον φεύγει από τη θεωρία μόνον της αποστρατικοποίησης των νησιών και φτάνει στο σημείο να λέει πως θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

Ειδικότερα, η Τουρκία λέει πως θα αμφισβητήσει την κυριαρχία νησιών, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ρόδος, η Κως, η Λήμνος, η Σαμοθράκη σε περίπτωση που δεν αποστρατικοποιηθούν, όπως μετέδωσε και ο Μανώλης Κωστίδης από την Κωνσταντινούπολη για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ.

Την ίδια ώρα δημιουργείται κλίμα και στον τουρκικό Τύπο, ο οποίος επισημαίνει ότι η «Ελλάδα μετατρέπει τα νησιά σε οπλοστάσιο με μαχητικά».

Συγκεκριμένα, η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους τους τελευταίους μήνες, επαναφέροντας δυο φορές το Casus Belli σε περίπτωση που επεκτείνει τα ύδατα, προβάλλοντας τη Γαλάζια πατρίδα και το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, ενώ προκρίνει την αποστρατικοποίηση και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου στην κρατική τηλεόραση, μεταδόθηκε και ρεπορτάζ για τα νησιά, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «18 νησιά του Αιγαίου με τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων παραχωρήθηκαν υπό όρους στην Ελλάδα. Αυτός ο όρος ήταν της αποστρατιωτικοποίησης. Όμως η Ελλάδα δεν τήρησε τους όρους των Συνθηκών. Οι όροι στη Λωζάνη είναι ξεκάθαροι. Η Ελλάδα στα νησιά μπορεί να έχει δυνάμεις της αστυνομίας και στρατοχωροφυλακής. Όμως η Ελλάδα αγνόησε το διεθνές δίκαιο και μετέτρεψε τα νησιά σε στρατόπεδα μηχανοκίνητων στρατιωτικών δυνάμεων. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όμως η Ελλάδα μετέτρεψε τα νησιά σε οπλοστάσια και σαν να μην έφτανε αυτό σε κάποια από αυτά έχτισε και αεροδρόμια, προσγείωσε μαχητικά και έγινε δυνητική απειλή για την Τουρκία».

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας κατηγορεί παράλληλα την Ελλάδα για παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ειδικότερα η Άγκυρα δε θέλει τα ελληνικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη να προσεγγίζουν στα ελληνικά νησιά.

«Η Ελλάδα διέπραξε το 2022 με στρατιωτικά θαλάσσια και αεροπορικά μέσα 229 παραβιάσεις αναφορικά με τις νήσους σε αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Eπιπλέον, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας προς τα νησιά με αποστρατιωτκοποιημένο καθεστώς συνιστούν “εκ βάθρων παραβίαση” των εν λόγω συνθηκών. Αναφέρουμε την παρανομία σε αυτό το θέμα στους συνομιλητές μας σε κάθε είδους πλατφόρμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, Πινάρ Καρά.