Η οδός Καπνεργάτριας λείπει από την πόλη της Καβάλας

Πρόταση μαθητών του 5ου Γυμνασίου Καβάλας προς τον Δήμαρχο Καβάλας για μετονομασία μιας οδού της πόλης για να τιμηθούν οι χιλιάδες καπνεργάτριες που δούλεψαν στα Καπνομάγαζα

Ομάδα μαθητών του 5ου Γυμνασίου Καβάλας δέχθηκε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, η οποία του επέδωσε πρόταση-αίτημα για να ονομαστεί δρόμος της πόλης σε οδό Καβαλιώτισσας Καπνεργάτριας ή οδό Ανώνυμης Καπνεργάτριας.

Η ομάδα, που αποτελείται από 30 μαθητές και μαθήτριες της Β’ και Γ’ τάξης, στο πλαίσιο Προγράμματος Erasmus, ερεύνησε την αναλογία ανδρικών και γυναικείων ονομάτων σε οδούς της Καβάλας. Από τις εργασίες τους διαπίστωσαν τον πολύ μικρό αριθμό οδών που φέρουν γυναικείο όνομα, καθώς κι ότι υπήρξαν στην Ιστορία της πόλης γυναίκες με σημαντικό έργο, που θα άξιζε να τιμηθούν μ’ αυτόν τον τρόπο.

Η ομάδα κατέληξε στο να προτείνει στη δημοτική Αρχή την μετονομασία της οδού Δαμιανού ή άλλης οδού σε Καβαλιώτισσας ή Ανώνυμης Καπνεργάτριας, προκειμένου να τιμηθούν οι χιλιάδες γυναίκες της Καβάλας που δούλεψαν στα καπνομάγαζα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, επί πολλές δεκαετίες.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την χαρά του για την ιδιαίτερου χαρακτήρα ενασχόληση των μαθητών και μαθητριών, που σχετίζεται τόσο με την Ιστορία, όσο και με την ισότητα των φύλων.

Χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση, δήλωσε ότι θα την προωθήσει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και υποσχέθηκε να προτείνει να δοθούν σε δρόμους, που θα κατασκευαστούν στο νέο σχέδιο Περιγιαλίου, ονόματα γυναικών, των οποίων η ζωή και η δράση σημάδεψαν την πόλη.

Στην επίσκεψη, την ομάδα εκπροσώπησαν οι μαθητές-μαθήτριες: Στεφανία Γέρου, Αθανασία Κουκουμέρια, Εκάτη Λάλα, Βαλεντίνη Μαρσέλου, Άγγελος Μήτρας, Αναστασία Μήτρα, Χριστίνα Παπαθανασίου και Θένια Τουνουσίδου. Συνοδεύτηκαν από τις παιδαγωγούς Κατερίνα Ρεγγούζα και Αντιγόνη Τσαφή. Στην παιδαγωγική ομάδα συμμετέχουν και η Ροζαλία Λιάπη και η Κατερίνα Χούτσιου.