«Έφυγε» από τη ζωή ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Η σχέση του με το Μουσείο Καπνού και την Καβάλα

Απεβίωσε μετά από σύντομη «μάχη» με τον καρκίνο-Οι καπνεργάτες, το Εμπορικό Κέντρο και μια πρόταση που μέχρι σήμερα δεν έγινε πράξη

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 «έφυγε» από τη ζωή, μετά από σύντομη «μάχη» με τον καρκίνο, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Διαγνώστηκε με καρκίνο το περασμένο καλοκαίρι και νοσηλεύτηκε στη Λοζάνη της Ελβετίας. Παρά τις προσπάθειες των Ελβετών γιατρών η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία και πριν από 10 μέρες, όταν του ανακοινώθηκε ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και επέρχεται το μοιραίο, επέστρεψε οικογενειακώς στην Αθήνα.

Τις τελευταίες ημέρες της ζωής του τις πέρασε με τα τρία παιδιά του και τη σύζυγό του. Μάλιστα, οι δύο κόρες του γνωρίζοντας τη σοβαρή κατάσταση της υγείας του, ανέβαλαν προ ολίγου καιρού τους γάμους τους οι οποίοι είχαν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι.

Ποιος ήταν ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος

Γεννήθηκε το 1952 στη Νέα Υόρκη και σπούδασε Μηχανικός Μεταλλείων στο Πανεπιστήμιο Montanuniversitaet Leoben της Αυστρίας και στο Πανεπιστήμιο του Newcastle-upon-Tyne στην Αγγλία, ενώ πήρε πτυχίο MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (INSEAD) στο Fontainebleau της Γαλλίας.

Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ και της Lamda Development A.E., αλλά και του ΔΣ της IMERYS Group και της ASK Chemicals GmbH. Την περίοδο 2000-2006 διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Επιπλέον, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της Business Europe (UNICE) και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε., πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2006-2009), μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος (2002-2011) και πρόεδρος του ΙΟΒΕ (2011-2014).

O Οδυσσέας Κυριακόπουλος ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής εταιρείας S&B την οποία το 2014 πούλησε στον γαλλικό κολοσσό Imerys και συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Μια καπνεμπορική οικογένεια με στενούς δεσμούς με την Καβάλα

Ο εκλιπών Οδυσσέας Κυριακόπουλος ήταν ο γιός του Πάρι Κυριακόπουλου, γνωστού καπνέμπορου με μεγάλες εξαγωγές ελληνικού καπνού, στην κατοχή του οποίου ήταν μέχρι το 1988 το σημερινό Εμπορικό Κέντρο, παλιά καπναποθήκη της Καβάλας, η οποία μετατράπηκε επί των ημερών των μετέπειτα ιδιοκτητών του σε ένα σύγχρονο Εμπορικό Κέντρο.

Στην οικογένεια Κυριακόπουλου εκτενή αναφορά κάνει στο βιβλίο του «Καβάλα η Μέκκα του Καπνού» ο Γιάννης Βύζικας, ο οποίος σε όλες τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Καβάλας, μηδέ και της σημερινής εξαιρουμένης, τόνιζε την ανάγκη το Μουσείο Καπνού να προσελκύσει μεγάλες προσωπικότητες, όπως ήταν ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος και να τις εντάξει στα Διοικητικά του Συμβούλια. Μάλιστα, είχε απευθυνθεί στον πρ. δήμαρχο Καβάλας, Στάθη Εριφυλλίδη από τον οποίον είχε ζητήσει να ενταχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο ο Κυριακόπουλος, με τον πρ. δήμαρχο Καβάλας να αποφασίζει να τοποθετήσει στη θέση του προταθέντος Οδυσσέα Κυριακόπουλου, τον τότε πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρήστο Πολυζωγόπουλο.

Η οικογένεια του Πάρι Κυριακόπουλου από το βιβλίο του Γιάννη Βύζικα «Καβάλα η Μέκκα του Καπνού»

Ακόμη, όπως δήλωσε στην καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ο κ. Βύζικας, ήταν έκδηλο το ενδιαφέρον της οικογένειας Κυριακόπουλου να προσφέρει δωρεάν μελέτη για την ανακαίνιση του Μουσείου Καπνού, ενδιαφέρον που αγνοήθηκε -όπως λέει ο ίδιος- από την τότε Δημοτική Αρχή. Σήμερα, ο Γιάννης Βύζικας εξακολουθεί να επιμένει και να αγωνίζεται, ώστε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Καπνού να βρίσκονται για καθαρά συμβολικούς λόγους προσωπικότητες του βεληνεκούς του εκλιπόντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάρις Κυριακόπουλος διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τους καπνεργάτες της εποχής που τον αγαπούσαν και τον τιμούσαν. Η οικογενειακή φωτογραφία (βλ. παραπάνω) με το ζεύγος Κυριακόπουλου και τα παιδιά του, δόθηκε από έναν αριστερό καπνεργάτη στον Γιάννη Βύζικα, μαρτυρώντας του μάλιστα ότι ο Πάρις Κυριακόπουλος τον έκρυβε στα υπόγεια του καπνεργοστασίου του, όταν λόγω των φρονημάτων του, τον αναζητούσε η Ασφάλεια.