Θόδωρος Μουριάδης: Σήμερα είναι μία μαύρη επέτειος για όλη την ανθρωπότητα

Το μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (24 Απριλίου 1915)

«Συμπληρώνονται σήμερα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ο αφανισμός 1.500.000 ψυχών μέσα σε λίγα χρόνια, είναι μία μαύρη επέτειος για όλη την ανθρωπότητα, καθώς σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία και δημιούργησε νέα δεδομένα εντός των ορίων της αχανούς οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Το αίτημα διεύρυνσης της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και διατήρηση της συλλογικής μνήμης, παραμένει ζωντανό και πιο επίκαριο από ποτέ.

Η ικανοποίηση του, πέραν όλων των άλλων, θα δικαιώσει και τον διαρκή αγώνα της Αρμενικής Κοινότητας της Καβάλας, η οποία αριθμούσε 1.500 μέλη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην περιοχή μας, μετά τον βίαιο εκτοπισμό της το 1915, από τη Σμύρνη και την Κιλικία.

Δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί η δυναμική παρουσία των Αρμενίων στο εμπόριο και τις τέχνες, όπως και η πλούσια συνεισφορά τους στην κοινωνική ζωή της πόλης και την ανάπτυξη φιλανθρωπικών δράσεων, μέσω του Παραρτήματος του Αρμενικού Ερυθρού Σταυρού.

Το στίγμα αυτών των ανθρώπων και οι ιδέες που τους μεταλαμπάδευσαν οι πρόγονοί τους, δεν μπορούν να λησμονήθουν και πολύ περισσότερο θα θυσιαστούν, στο βωμό της κακώς εννοούμενης ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Είναι χρέος όλων μας να βρεθούμε σταθερά και απαρασάλευτα απέναντι από αυτή την λογική».

Θεόδωρος Μουριάδης
Δήμαρχος Καβάλας