6ο Γυμνάσιο Καβάλας: Μια πρώτη επαφή με τον Γαλλικό πολιτισμό και το Γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα

Επίσκεψη 2 εκπαιδευτικών και 7 μαθητών του Σχολείου στην πόλη  Fontoy της βορειοανατολικής Γαλλίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, δύο εκπαιδευτικοί και επτά μαθητές του 6ου Γυμνασίου Καβάλας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν  τη Γαλλία, προσκεκλημένοι του σχολείου Marie Curie στο Fontoy της βορειοανατολικής Γαλλίας.

Από τις 8 έως τις 13 Μαΐου, Έλληνες εκπαιδευτικοί και μαθητές 6ου Γυμνασίου Καβάλας βρέθηκαν στο Fontoy και συμμετέχοντας σε δράσεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο πλαίσιο του προγράμματος Tomorrow’s jobs – Think about your future, ήρθαν σ’ επαφή με το γαλλικό πολιτισμό και το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Την Κυριακή 8 Μαΐου, η ελληνική αποστολή, η οποία έφτασε στον προορισμό της μία μέρα πριν από τις άλλες αποστολές,  είχε τη δυνατότητα να περιηγηθεί στη γραφική  πόλη του Λουξεμβούργου, που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Fontoy, και να γνωρίσει από κοντά μία από τις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη Δευτέρα, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί όλων των χωρών (Γαλλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ελλάδα) βρέθηκαν στο γαλλικό σχολείο, όπου τους επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου καθώς και από τον δήμαρχο της πόλης. Ειδική αναφορά έγινε στην 9η Μαΐου, ημέρα της Ευρώπης και όλοι, μικροί και μεγάλοι πήραν μέρος σ’ ένα διαδραστικό παιχνίδι με θέμα τη δημιουργία και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παιχνίδια γνωριμίας, ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, μεσημεριανό γεύμα στην καντίνα του σχολείου και απογευματινό μπάρμπεκιου στην αυλή με τη συμμετοχή και των γονιών ήταν κάποιες από τις ευχάριστες εκπλήξεις της ημέρας.

Την Τρίτη 10 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη Metz, στην οποία βρίσκεται το Le Centre Pompidou – Metz, το πρώτο παράρτημα του γνωστού Μουσείου του Παρισιού. Μέσα από μία παιγνιώδη ξενάγηση στην πόλη, μαθητές και εκπαιδευτικοί περπάτησαν στα σοκάκια του Metz, φωτογραφήθηκαν στο κανάλι La Mosselle και τη γέφυρα Pont des Morts, μπήκαν σε μία από τις παλαιότερες όπερες της γηραιάς ηπείρου και στον καθεδρικό ναό της πόλης, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς σε όλη την Ευρώπη, ενώ δεν παρέλειψαν να δοκιμάσουν και παραδοσιακές γαλλικές νοστιμιές.

Την Τετάρτη 11 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν δράσεις σχετικές με το θέμα του προγράμματος και οι μαθητές όλων των ομάδων παρουσίασαν τις εργασίες τους. Οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν τη δημιουργία ενός βιογραφικού σημειώματος και συστατικής επιστολής στο Europass και μίλησαν για επαγγέλματα του μέλλοντος. Καθώς κάθε Τετάρτη τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 12 το μεσημέρι σε όλα τα σχολεία της Γαλλίας, οι φιλοξενούμενοι μαθητές πέρασαν δημιουργικό χρόνο με τις οικογένειες των Γάλλων μαθητών, γνωρίζοντας έτσι καλύτερα την καθημερινότητα τους και τον τρόπο ζωής τους.

Την Πέμπτη 12 Μαΐου, ήταν η μεγάλη μέρα της επίσκεψης στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, στο Παρίσι, την πόλη του φωτός. Οι γέφυρες στον Ποταμό Σηκουάνα και ο πύργος του Άιφελ ήταν κάποια από τα αξιοθέατα που απόλαυσαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, αφού ο χρόνος ήταν περιορισμένος. Η επίσκεψη και η περιήγηση στα ανάκτορα και στους κήπους των  Βερσαλλιών  ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την  επίσκεψη αυτή.

Το επόμενο πρωί, η ελληνική αποστολή πέρασε τις τελευταίες όμορφες στιγμές της εκπαιδευτικής της επίσκεψης στη Γαλλία, με δώρα, ευχές και αναμνηστικές φωτογραφίες. Ήταν η τελευταία κινητικότητα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος που άφησε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τη χαρά της συνεργασίας, της δημιουργίας και της επαφής με διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα.