Δημήτρης Λυμπεράκης: Εικόνες ΝΤΡΟΠΗΣ στο Λιμάνι της Νέας Περάμου! [φωτογραφίες]

Σκουπίδια, άγρια χόρτα, μυρωδιές ακόμα και... πτώματα ζώων! - Ο περιφερειακός σύμβουλος «καλεί» τον Οργανισμό Λιμένα να καθαρίσει τον χώρο εντός 15 ημερών, αλλιώς...

ΟΔημήτρης Λυμπεράκης επισκέφτηκε το λιμάνι της Νέας Περάμου του Δήμου Παγγαίου και τα όσα αντίκρισε τον σόκαραν και τον έκαναν να νιώσει ντροπή για την εικόνα του «γραφικού» χώρου σε μια από τις «κορωνίδες» (sic) του Τουρισμού του νομού Καβάλας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης καταγράφει σε ανοιχτή επιστολή του την ανάγκη να καθαριστεί άμεσα ο χώρος και να σταματήσουν οι «υπεύθυνοι» [Οργανισμός Λιμένα Καβάλας και Δήμος Παγγαίου] να… «δείχνουν» ο ένας τον άλλον και να μη γίνεται τίποτε.

Ο κ. Λυμπεράκης συνοδεύει την επιστολή του και με μια σειρά από χαρακτηριστικές φωτογραφίες, ενώ καλεί τον ΟΛΚ όπως άμεσα προχωρήσει σε ενέργειες, ειδάλλως ο ίδιος θα καταθέσει σχετική ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ.

Ακολουθεί η επιστολή Λυμπεράκη.

Λιμάνι Νέας Περάμου, Ιούνιος 2022

«Είναι γνωστό, δυστυχώς, σε όλους ότι η καθημερινότητα των πολιτών και των δημοτών υποβαθμίζεται. Και τούτο οφείλεται σε μια πλειάδα παραγόντων που ξεκινούν από το ψηφοθηρικό αλισβερίσι έως και την εκούσια «απόσυρση» πολλών, υγιώς σκεπτόμενων, συμπολιτών και συνδημοτών που συναντούν την παγερή αδιαφορία των διοικούντων.

Υπάρχουν όμως και φορές που η εικόνα της καθημερινότητας ξεπερνά και τις πιο δυστοπικές και απαξιωτικές για την ανθρώπινη υπόσταση σκέψεις. Και τέτοια εικόνα παρουσιάζει το λιμάνι της Νέας Περάμου του Δήμου Παγγαίου. Η πλήρης απουσία των διοικούντων, η απόσειση ευθυνών των εμπλεκομένων φορέων και η ανυπαρξία οικολογικής συνείδησης των φιλοξενουμένων και εγχώριων κατοίκων οδηγούν σε εικόνες ΝΤΡΟΠΗΣ.

Στο λιμάνι της Νέας Περάμου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ελλιμενίζονται πολλές φορές και 30 γρι-γρι τα οποία αλιεύουν σαρδέλα και γαύρο συνήθως. Τα πληρώματα αφήνουν, ως οφείλουν, τα σκουπίδια τους σε κάδους που ξεχειλίζουν και αναδύουν μυρωδιές ιδανικές για καλοκαιρινό καλωσόρισμα. Συνήθως πετιούνται σκουπίδια κι εκτός κάδων με αποτέλεσμα ο αέρας να τα παρασύρει στη θάλασσα ή να τα διασκορπίσει στο χώρο του λιμανιού.

Οι πολίτες που κάνουν τον περίπατό τους εκεί ή ψαρεύουν ερασιτεχνικά δια μαρτύρονται για την άθλια εικόνα του λιμανιού αλλά συναντούν την αδιαφορία και την «δεν ξέρω, δεν γνωρίζω, άστο καλύτερα» στάση. Ο Δήμος Παγγαίου ισχυρίζεται ότι δεν είναι ευθύνη του ο καθαρισμός του λιμανιού, το Λιμεναρχείο της Νέας Περάμου ισχυρίζεται το ίδιο κι όλοι μαζί δείχνουν τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας ως υπεύθυνο για την καθαριότητα και την αισθητική και υγειονομική προσβολή των επισκεπτών του χώρου.

Οι φωτογραφίες που αναρτώ είναι από προχθεσινή επίσκεψή μου στο λιμάνι. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η εικόνα του σκύλου του οποίου το κουφάρι σαπίζει (εδώ και 7 μέρες όπως με πληροφόρησαν) αφημένο δίπλα σε κάδο σκουπιδιών και πολύ κοντά στο Λιμεναρχείο Νέας Περάμου.

Κι επειδή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, αποστέλλω κατ’ αρχάς αυτή την επιστολή, με την ιδιότητα του πολίτη και του περιφερειακού συμβούλου, και καλώ τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας να προχωρήσει σε ΑΜΕΣΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ του λιμανιού μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα 15 ημερών. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στο παραπάνω αίτημα επιφυλάσσομαι για επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για  κάθε ενέργεια που ο Νόμος μού παρέχει».

Λυμπεράκης Δημήτρης
Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας