Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των άνω των 30 ετών με την 4η δόση

Ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό με 4η δόση των άνω των 60 ετών-Δεν έχει αποδειχτεί το όφελος από μια ακόμη αναμνηστική δόση για νεότερες ηλικίες-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό όλων των ατόμων άνω των 30 ετών με την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού Covid-19, όπως εισηγείται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η πλατφόρμα θα ανοίξει τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, ώστε να κλείσουν όσοι θέλουν ραντεβού για την 2η αναμνηστική (και συνολικά 4η) δόση εμβολίου.

Η Επιτροπή τονίζει ότι δεν έχει αποδειχτεί το όφελος από μια ακόμη αναμνηστική δόση για νεότερες ηλικίες και προχώρησε επίσης στην επανάληψη της ισχυρής σύστασης για τον εμβολιασμό με 4η δόση των άνω των 60 ετών.

Παρεμπιπτόντως, σημειώνεται ότι αυξητική τάση -αλλά ελεγχόμενη κατά το Υπουργείο Υγείας- σημειώνουν οι νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες covid. Το περασμένο 24ωρο άγγιξαν τις 200. Οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται στους 965, με τους 732 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και 233 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ήτοι οι νέες εισαγωγές κινούνται με ρυθμό αύξηση πάνω από 50% σε επίπεδο εβδομάδας και είναι σημαντικά χαμηλότερες των εξιτηρίων.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022.