Κορονοϊός: Εκτίμηση για πάνω από 20.000 κρούσματα σήμερα. Κορύφωση μέσα στον Ιούλιο

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων προβλέπουν οι ειδικοί για σήμερα, Τρίτη όπου τα κρούσματα δεν αποκλείεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τις 20.000 - Εφιαλτικές εκτιμήσεις για το επόμενο δεκαπενθήμερο

Σε παλιά, γνώριμα υψηλά επίπεδα αναμένεται να ανέλθει σήμερα, Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 ο απολογισμός των κρουσμάτων κορονοϊού του τελευταίου 24ωρου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί αισθητά, σήμερα ωστόσο αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τις 20.000, εντείνοντας την ανησυχία για παγίωση σε πενταψήφιους αριθμούς και ενδεχόμενη εκτόξευση μέσα στο επόμενο διάστημα.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε αυτόν τον αριθμό για σήμερα μέσα από ανάρτησή του, σημειώνοντας: “Η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι την Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις. Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)”.

Εξηγώντας μάλιστα αυτή την πρόβλεψη, ο κ. Μαγιορκίνης προχώρησε σε νέα ανάρτηση, γράφοντας: “Την Τρίτη 14 Ιουνίου είχαμε 9109 διαγνώσεις για 48 ώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Δευτέρας του Αγ.Πνεύματος), Την Τρίτη 21 Ιουνίου είχαμε 14458 διαγνώσεις. Αύξηση μεγαλύτερη από 58% (λογικά παρατηρήθηκε πολύ μεγαλύτερη αύξηση, καθώς υπήρχαν μέσα και διαγνώσεις της Δευτέρας). Εντός της τελευταίας εβδομάδας βλέπουμε σταθερά αύξηση περίπου 60%. Αν υποθέσουμε ότι ακόμα δεν έχουμε μπει σε επιβράδυνση της επιδημίας, τότε λογικά θα παρατηρήσουμε πάνω από 20.000 διαγνώσεις αύριο. Το σενάριο να έχουμε μπει σε επιβράδυνση, έχει μικρότερη πιθανότητα. Σε αυτή την περίπτωση θα παρατηρήσουμε λιγότερες από 19.000 διαγνώσεις”.

Τζανάκης: “Κορύφωση στις 15 Ιουλίου, μέχρι 30.000 κρούσματα”

Αντίστοιχη ήταν η εκτίμηση και του καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη, ο οποίος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για απολογισμό μεταξύ 17.000 και 22.000 σήμερα.

Ο καθηγητής τόνισε ότι η ανοδική πορεία θα κρατήσει περίπου έναν μήνα και πως η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται μετά τις 15 Ιουλίου “χωρίς να την βλέπουμε ακόμα επακριβώς”.

“Στις 15 Ιουλίου θα έχουμε ανοδική πορεία. Πιθανότατα θα φτάσουμε στο ύψος που ήταν τουλάχιστον η ’Όμικρον 2, με 20.000 με 30,000 κρούσματα στις αιχμές”, σημείωσε.

Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μια σχετική πίεση σε απλές κλίνες των νοσοκομείων και θα αυξηθούν οι θάνατοι. “Ήδη έχουν τετραπλασιαστεί οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, από 80 έχουν φτάσει 250”.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες εάν κολλήσουν να το δηλώνουν και να μην πηγαίνουν σε εκδηλώσεις κοινωνικές ακόμα και με απλό συνάχι, καθώς ούτε οι γιατροί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν από τα συμπτώματα για ποιον ιό πρόκειται.

Όσο για την την τέταρτη δόση του εμβολίου, παρότρυνε όσους είναι άνω των 60 ή έχουν συνοδά νοσήματα να το κάνουν και όσους είναι μεταξύ 50 και 60 να το σκεφτούν.