Κορονοϊός: Δε θα γίνει υποχρεωτική η 4η δόση εμβολίου ούτε από το Φθινόπωρο

Διχογνωμία στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας για τη χορήγηση της 4ης δόσης-Προαιρετική η 4η δόση στην ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών-Θα αργήσουν τα νέας γενιάς εμβόλια

Εν μέσω διχογνωμιών στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας για τη χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην έκτακτη ενημέρωση για τη 2η αναμνηστική δόση, επανέλαβε ότι η σύσταση για τη λήψη της αφορά στους 70 ετών και άνω και στους 60 και άνω με υποκείμενα νοσήματα, όπως και στις ευπαθείς ομάδες.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ξεκαθάρισε ότι για την ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών η τέταρτη δόση μπορεί να παρέχεται εξατομικευμένα, ύστερα από σύμφωνη ιατρική γνώμη, που σημαίνει ότι είναι προαιρετική.

«Απαιτείται χρόνος μέχρι τα νέας γενιάς εμβόλια»

Για τα νέας γενιάς εμβόλια, η κ. Θεοδωρίδου δήλωσε τα εξής: «Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε».

Πρόσθεσε ότι αδικήθηκε η Επιτροπή γιατί οι συστάσεις γίνονται εν κενώ. «Υπάρχουν μελέτες και εργασίες από το Ισραήλ και τον Καναδά που δείχνουν ότι επιτυγχάνεται ενίσχυση της ανοσιακής αντίδρασης. Αισθανόμαστε πιο σταθερά όταν έχουμε αποτελέσματα μετά από μεγαλύτερης διάρκειας παρατήρηση των εμβολίων. Ίσως αναλογιζόμενοι ότι πιο νωρίς από τους άλλους αρχίσαμε την 3η δόση που αποδείχθηκε σωτήρια, αυτή σας την αναστολή να εμπιστευθείτε την Επιτροπή, να την επανεξετάσετε», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε, δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «δε θα γίνει υποχρεωτική η 4η δόση ούτε από το Φθινόπωρο».

Την ίδια στιγμή, η κ. Θεοδωρίδου εστίασε στο αυξημένο ιικό φορτίο των τελευταίων ημερών λόγω των νέων παραλλαγών, της χαλάρωσης των μέτρων και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών.

Τόνισε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο από σοβαρή νόσηση διατρέχουν άτομα ανοσοκατεσταλμένα και μεγαλύτερης ηλικίας. Ακόμη, η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι σύμφωνα με τις συστάσεις που διατυπώθηκαν τον Μάιο, η 4η δόση χορηγείται 4 μήνες μετά τη .

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπογράμμισε, επίσης, ότι δεδομένων των συνθηκών και της κυκλοφορίας των νέων παραλλαγών, η 4η δόση θα μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας στους άνω των 70 ετών και στους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα.