Μετά από 18 χρόνια το αεροπλάνο-φάντασμα «έφυγε» από την πίστα του αεροδρομίου της Καβάλας [φωτογραφίες]

Οι τρεις πιθανοί λόγοι για τους οποίους μετακινήθηκε το Lockheed L-1011 TriStar από την πίστα του «Μέγας Αλέξανδρος»-Ήρθε η ώρα για τη «χερσαία αξιοποίηση» του αεροπλάνου;

Μετά από 18 ολόκληρα χρόνια το αεροσκάφος-φάντασμα, το Lockheed L-1011 TriStar το οποίο βρισκόταν στην πίστα του αεροδρομίου της Καβάλα «Μέγας Αλέξανδρος» μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο, εκτός πίστας και πλέον δεν καταλαμβάνει ωφέλιμο χώρο από αυτήν.

Το αεροπλάνο μετακινήθηκε περίπου 1 χιλιόμετρο από το σημείο στο οποίο βρίσκονταν, σε θέση νότια του radar της μετεωρολογίας και πολύ κοντά στον επαρχιακό δρόμο Καβάλας-Κεραμωτής, όπου είναι ξεκάθαρα πλέον ορατό, ανάμεσα στα χωράφια της περιοχής, ενώ αφαιρέθηκε και η μεγάλη τέντα.

Οι τρεις πιθανοί λόγοι μετακίνησής του

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις είναι οι πιθανοί λόγοι οι οποίοι οδήγησαν στη μετακίνηση του αεροπλάνου:

  • Τους «τρώει» πολύ χώρο από την πίστα
  • Φωλιάζουν σε αυτό πουλιά και συνεπώς τίθεται θέμα ασφάλειας κατά την προσγείωση και απογείωση των αεροσκαφών
  • Θα γίνει ανακαίνιση όλης της πίστας με σύστημα push back (ώθηση με οικονομικό όφελος, καθώς δεν απαιτείται σύστημα πέδησης)

Ο… 4ος δυνητικά λόγος: Ήρθε η ώρα για τη «χερσαία αξιοποίηση» του αεροπλάνου;

Παρεμπιπτόντως, η Αεροπορική Λέσχη «Μωραϊτίνης Αριστείδης», με την υπογραφή του προέδρου της, Σμηνάρχου (Ι) ε.α. και Διευθυντή των AirSea Shows, Παναγιώτη Γεωργιάδη έχει καταθέσει πριν από χρόνια συγκεκριμένο πλάνο για την αξιοποίηση του αεροσκάφους ως στατικό αεροπορικό έκθεμα και ως Μουσείο Αεροπορικής Ιστορίας και Τεχνολογίας [διαβάστε εδώ].

Για την ιστορία…

Η Gee Bee Air, μια ελληνική βραχύβια αεροπορική εταιρεία, το 2004 έφερε το συγκεκριμένο αεροσκάφος στην Ελλάδα με leasing από μια κυπριακή εταιρεία προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για πτήσεις της στο εξωτερικό, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Η εταιρεία έκλεισε και το TriStar παρέμεινε ως και σήμερα στο αεροδρόμιο της Καβάλας με το τελευταίο του αμερικανικό νηολόγιο και άγνωστο αν έχει πλέον πτητική ικανότητα, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο έχει κατασχέσει το αεροπλάνο για χρέη όσο αφορά τα τέλη παραμονής στο αεροδρόμιο.