Ξημερώματα στον Άγιο Παντελεήμονα Καβάλας: Μια διαδρομή γεμάτη κατάνυξη [φωτογραφίες]

Παραμονή της εορτής του Αγίου πολύς κόσμος ανέβηκε το μονοπάτι για το εκκλησάκι για να ανάψει ένα κερί στη μνήμη του προστάτη της Υγείας-Η ιστορία του ναού και οι ευεργέτες του

Πολλοί ήταν οι πιστοί οι οποίοι ανέβηκαν και φέτος μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στην Καβάλα την Τρίτη 26 Ιουλίου 2020, παραμονή της εορτής του Αγίου.

Μέχρι τα ξημερώματα πιστοί κάθε ηλικίας ανέβαιναν το απότομο μονοπάτι για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του προστάτη της υγείας, σε μια διαδρομή γεμάτη κατάνυξη, πάνω από την πόλη της Καβάλας.

Η ιστορία της εκκλησίας

*γράφει ο Κώστας Παπακοσμάς

Εδώ και πολλές δεκαετίες υπάρχει το γραφικό εκκλησάκι, δημιούργημα αρχικά της οικογένειας Λυμπερόπουλου και των παιδιών της , που το πρωτόφτιαξαν όταν βρέθηκε στην περιοχή του υψώματος μια εικόνα του Αγίου, από την Πολυξένη Λυμπεροπούλου, γυναίκα του συμβολαιογράφου Λυμπερόπουλου.

Οι μηχανικοί Σαμούχος και Δημοσθενόπουλος φρόντισαν για τα σχέδια ανέγερσης του Ναού στη βραχώδη περιοχή. Με ζήλο και πίστη στη συνέχεια πολλοί Καβαλιώτες συμμετείχαν στην ανέγερση της εκκλησίας, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή του Στρατού και της μονάδας Μηχανικού της 11ης Μεραρχίας που δημιούργησε πρόσβαση στη δύσβατη περιοχή και συμμετείχε στην κατασκευή του ναΐσκου.

Πολλοί καπνέμποροι αλλά και επιχειρηματίες, όπως οι Πετρίδης, Αποστολόπουλος και Τζεδάκης βοήθησαν για τον Ναό, ενώ και δεκάδες συμπολίτες, κυρίως κάτοικοι της συνοικίας της Δεξαμενής, φύτευσαν τα δενδρύλλια που τον περιστοιχίζουν.

Αρχικά ο Ναός ανήκε στον Αη Γιάννη, στη συνέχεια όμως στους Αγίους Αναργύρους που είναι και ο πλησιέστερος σε αυτόν. Όλοι οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια για δεκαετίες φρόντισαν για τον μικρό Ναό που δεσπόζει εκεί ψηλά, σκαλάκια, φωτισμός και άλλα έργα συντήρησης.