Ελλάδα-Σαουδική Αραβία: Μια φιλία που έγινε συμμαχία (και) δια μέσου του ουρανού της Καβάλας [φωτογραφίες]

Το σμήνος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας Saudi Hawks επιμένει ελληνικά και... Καβαλιώτικα στον αέρα, την ώρα που στο έδαφος Έλληνες και Σαουδάραβες έδιναν τα χέρια για Μνημόνια Συνεργασίας

Στην υπογραφή και ανταλλαγή 16 επιχειρηματικών συμφωνιών και Μνημονίων Συνεργασίας προχώρησαν εκπρόσωποι ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών ομίλων στην υψηλού επιπέδου επιχειρηματική συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Πρίγκιπα-Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα.

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας αφορούν στους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Και την ώρα που στο… έδαφος, Έλληνες και Σαουδάραβες έδιναν τα χέρια για συμμαχίες και συνεργασίες πολλών επιπέδων, στον… αέρα επιβεβαιώνονταν για ακόμη μια φορά μια φιλία-θεμέλιο της προαναφερθείσας συμμαχίας, από το επίσημο fan club του σμήνους της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας Saudi Hawks, με αναρτήσεις από τις διελεύσεις τους πάνω από την Ακρόπολη των Αθηνών και την Καβάλα.

Τι και αν πέρασαν 8 ολόκληρα χρόνια από τότε που οι Saudi Hawks προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» για να πάρουν μέρος στο Kavala Air Sea Show 2014, οι δεσμοί με την Καβάλα παραμένουν ισχυροί και οι ίδιοι οι Saudi δε χάνουν την ευκαιρία να το υπενθυμίζουν σε όλον τον κόσμο, όπως έγινε με ανάρτησή τους πριν από μερικές μέρες [διαβάστε εδώ].

Το σμήνος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, πέρα από τις σχέσεις του με την Καβάλα σε… συναισθηματικό επίπεδο, σε προσωπικό διατηρεί γέφυρες επικοινωνίας με τον Διευθυντής του Kavala AirSea Show, Σμήναρχο (Ι) ε.α. Παναγιώτης Γεωργιάδης, ο οποίος με τη σειρά του δε χάνει την ευκαιρία να κρατάει ζεστούς αυτούς τους δεσμούς [διαβάστε εδώ], χρόνια μετά τη συνεργασία τους στον ουρανό της Καβάλας, στο πλαίσιο του Kavala AirSea Show.

Ούτε, όμως και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ξέφυγε από την «επίθεση φιλίας» των Saudi,οι οποίοι του πρόσφεραν και ένα συμβολικό δώρο κατά τη διάρκεια του Athens Flying Week 2021 [διαβάστε εδώ].

Φιλίες, λοιπόν, που χτίστηκαν στον ουρανό και της Καβάλας με… «αεροπλανάκια» συνέβαλαν -έστω και εξ αγχιστείας- στο να χτιστεί ένα υψηλό επίπεδο διακρατικών σχέσεων, καθότι στη διεθνή διπλωματία, τίποτα δεν είναι τυχαίο