Η Καβάλα διαθέτει μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων και δεν χρειάζεται άλλο…

Ανακοίνωση 3 Ποντιακών Σωματείων που αντιτίθενται στην προσπάθεια της Λέσχης Ποντίων Καβάλας για ανέγερση σχετικού μνημείου

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην πιθανότητα να ανεγερθεί μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην πόλη της Καβάλας, εκφράζουν με κοινή τους ανακοίνωση 3 σύλλογοι Ποντίων της Καβάλας, τονίζοντας ότι η πόλη έχει ήδη ένα τέτοιο μνημείο στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας!

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας, ο Σύλλογος Ποντίων Λεύκης Ν. Καρβάλης και το Κέντρο Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου Ελλάδος πληροφορήθηκαν ότι η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας (σ. σ. με την οποία οι σχέσεις τους έχουν διαρραγεί εδώ και καιρό) έχει ζητήσει από τον Δήμο Καβάλας να παραχωρηθεί χώρος όπου θα τοποθετηθεί μνημείο που θα θυμίζει τη Γενοκτονία 353.000 Ποντίων από τους Τούρκους και επισημαίνουν ότι τοποθέτησης δεύτερου μνημείου προκαλεί διάσπαση και διχασμό στην κοινωνία της Καβάλας.

Η ανακοίνωση – επιστολή διαμαρτυρίας των τριών συλλόγων αναφέρει σχετικά:

«Οι παρακάτω Ποντιακοί σύλλογοι του Δήμου Καβάλας: Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας, Σύλλογος Ποντίων Λεύκης Ν. Καρβάλης και το Κέντρο Πολιτισμού Νικοπόλεως Πόντου Ελλάδος μετά την πληροφόρηση από τον τύπο ότι η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας έχει προβεί σε αίτημα για την παραχώρηση χώρου τοποθέτησης μνημείου Ποντιακού Ελληνισμού, η από κοινού θέση μας είναι πως καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια ανέγερσης ή τοποθέτησης μνημείου Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στην πόλη της Καβάλας διότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 27/18 Δεκεμβρίου 1990 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, τοποθετήθηκε Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού από την Ένωση Ποντίων φοιτητών ΤΕΙ Καβάλας  που αναπαριστά όλη την ιστορία του Πόντου από της αρχή της μέχρι το τέλος συμπεριλαμβανομένης και της Γενοκτονίας στην περιοχή ιχθυόσκαλα οδός Τενέδου και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το 2001.

Οποιαδήποτε ενέργεια ή απόφαση αρχής για ανέγερση ή τοποθέτησης δεύτερου μνημείου προκαλεί διάσπαση και διχασμό στην κοινωνία της Καβάλας. Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως θα είμαστε απέναντι σε κάθε τι που προσβάλλει την ιστορία και την ενότητα στον Ποντιακό χώρο».