Οι Αντιφίλιπποι τιμούν την Ιστορία τους «ακούγοντας» το προσφυγικό παρελθόν τους

100 χρόνια Αντιφίλιπποι: Μια ιδιαίτερη εκδήλωση μνήμης από τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο του χωριού με παρουσίαση ιστορικών ντοκουμέντων, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής

Αντιφίλιπποι Δήμου Παγγαίου… Στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν αμιγώς τουρκικό χωριό με 400 κατοίκους και την ονομασία Δράνιτς. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, στους Αντιφιλίππους εγκαταστάθηκαν 126 οικογένειες προσφύγων, με το χωριό να αποκτά αμιγή προσφυγικό πληθυσμό.

Έχοντας ένα τέτοιο ιστορικό background, οι απόγονοι των προσφύγων τιμούν τους προγόνους τους με μια μεγάλη εκδήλωση μνήμης την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022 στις 21:00 στην πλατεία του χωριού.

Μια εκδήλωση που ετοιμάζεται εδώ και τρείς μήνες από τον πρόεδρο, Χρήστο Δραγανίδη και όλα τα μέλη του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αντιφιλίππων, με την αμέριστη συμπαράσταση του Δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη και την αρωγή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, Χρήστου Μποσμπότη.

Βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες προσφύγων 1ης και 2ης γενιάς, φωτογραφικό υλικό, μουσικές και χορευτικά από τις χαμένες πατρίδες συνθέτουν τον χαρακτήρα της εκδήλωση τιμής όλου του προσφυγικού ελληνισμού, με οδηγό το απόφθεγμα: «Είναι αμαρτία να ξεχνάς την ιστορία σου. Είναι ευλογία να τη διηγείσαι».

*Οι φωτογραφίες είναι από τις πρόβες της εκδήλωσης