Βαρθολομαίος από Θάσο: Η κοινή ιεραποδημία των τριών ιεραρχών στέλνει το μήνυμα της ενότητας και της συμπόρευσης μέσα στην εκκλησία

Με Πανηγυρική Δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία υποδέχθηκε το νησί της Θάσου τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο

Στο λιμάνι της Θάσου έφτασε λίγο πριν τις 13:00 το μεσημέρι του Σαββάτου 3 Σεπτεμβρίου 2022 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη εξαήμερη επίσκεψη στις Ιερές Μητροπόλεις Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου, και Μαρωνείας & Κομοτηνής, κατόπιν προσκλήσεων των Σεβασμιωτάτων Ποιμεναρχών τους [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ].

Μήνυμα ενότητας από τον Οικουμενικό πατριάρχη

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά το τέλος της Δοξολογίας και αντιφωνώντας στους θερμούς λόγους καλωσορίσματος τόσο του Σεβασμιωτάτου κ. Στεφάνου όσο και του δημάρχου του νησιού Λευτέρη Κυριακίδη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η κοινή ιεραποδημία και των τριών ιεραρχών στέλνει προς όλους με τον πιο χαρακτηριστικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο το μήνυμα της ενότητας και της συμπόρευσης μέσα στην εκκλησία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στη συμβολή των αγίων στη ζωή της ορθόδοξης εκκλησίας και των πιστών, σημειώνοντας ότι στα σαράντα χρόνια της πατριαρχίας του ανακηρύχθηκαν πολλοί άγιοι και όσιοι πληροφορώντας όλους ότι το Πνεύμα είναι διαρκώς παρόν και «αγιάζει τα μέλη της εκκλησίας και τον κόσμο όλον».

Επίσης, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην συμβολή του Απόστολου των Εθνών Παύλου στη διάδοση του Ευαγγελίου στον κόσμο ξεκινώντας από την πόλη των Φιλίππων μαζί με τους συνεργάτες του Λουκά, Τιμόθεο και Σίλα. Συνεχάρη και επαίνεσε τον Σεβασμιώτατο κ. Στέφανο για την πρωτοβουλία του να καλέσει τον ίδιο και τους δυο Μακαριωτάτους προκειμένου να συμμετάσχουν στις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των έξι τοπικών αξίων του νησιού.

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος: Καλωσορίζουμε τον πατριάρχη του γένους

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στη δική του αντιφώνηση αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και στην παρουσία του Μητροπολίτη Κιέβου σημειώνοντας στη συνέχεια με νόημα «ποιος δε θα ζήλευε ανά τον κόσμο μια τέτοια σύναξη όπου προΐσταται ο πατριάρχης του γένους, οι άρχοντες και ο πιστός λαός του Θεού».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών υπογράμμισε ακόμα ότι οι εποχές που διανύει η πατρίδα μας και οι Έλληνες είναι δύσκολες και για το λόγο αυτό περισσότερο από ποτέ χρειάζεται το φρόνημα «και το φρόνημα δεν αγοράζεται, δεν πουλιέται αλλά γεννιέται μέσα μας, μέσα στον κάθε άνθρωπο».

Αναφέρθηκε στο μήνυμα ενότητας που στέλνει προς όλο τον ορθόδοξο κόσμο η κοινή παρουσία στη Θάσο του ιδίου, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Μητροπολίτη Κιέβου.

Λόγια συγκίνησης από τον Μητροπολίτη Κιέβου

Με λόγια συγκίνησης και σε άπταιστα ελληνικά, αντιφώνησε ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα και την ευγνωμοσύνη του προς τον μητροπολίτη κ. Στέφανο για την πρόσκληση που του απηύθυνε.

Ο Μακαριότατος τόνισε με νόημα απευθυνόμενος προς τον μητροπολίτη κ. Στέφανο: «Η επίσημη πρόσκλησή σας ήρθε στα χέρια μας στις αρχές Μαρτίου σε μέρες δύσκολες και σκοτεινές, τότε που ο Ρώσος τύραννος έστελνε τα στρατεύματά του για να καταστρέψει τη χώρα μας και να κυριεύσει το Κίεβο. Τις μέρες που διάβαζα την πρόσκλησή σας οι σειρήνες που ηχούσαν μας θύμιζαν ότι έπρεπε να προστατευτούμε από τις ρωσικές βόμβες. Διάβαζα την πρόσκληση σας χωρίς να ξέρουμε τι θα μπορούσε να μας συμβεί την επόμενη στιγμή, την επόμενη μέρα».

Ο μητροπολίτης Κιέβου απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον ίδιο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας «για την αγάπη τους και τη στήριξή τους προς την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Εκκλησία της Ελλάδας ως μεγαλύτερος αδελφός βαστάει τα βάρη και προσφέρει τη βοήθεια της προς ένα μικρότερο αδελφό».
Λόγια ευγνωμοσύνης απηύθυνε ο κ. Επιφάνιος και προς το πρόσωπο του Οικουμενικού πατριάρχη για την πρόσκληση που του απηύθυνε να συλλειτουργήσουν στο νησί της Θάσου αλλά και για τη συνεχή και αδιάκοπη βοήθεια και στήριξη που προσφέρει προς την Εκκλησία της Ουκρανίας μετά τον τόμο αυτοκεφαλίας που τους παραχώρησε.

Ο Σεβασμιότατος κ. Στέφανος προσφωνώντας τους τρεις υψηλούς καλεσμένους εξέφρασε την εγκάρδια χαρά του πληρώματος της τοπικής εκκλησίας για την παρουσία τους στο νησί, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εκχριστιανό των Ρως στα τέλη του 9ου αιώνα μ.Χ. όταν ο Πατριάρχης Φώτιος απέστειλε στο Κίεβο τους πρώτους αποστόλους για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο και να βαφτίσουν τους πρώτους χριστιανούς εκεί.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Το πρόγραμμα στο νησί της Θάσου περιλαμβάνει διάφορες λατρευτικές και τιμητικές εκδηλώσεις από το δήμο του νησιού και τους τοπικούς φορείς όπως είναι η ανακήρυξή τους σε επίτιμους δημότες και η ονοματοδοσία του παραλιακού δρόμου των Λιμεναρίων σε «Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Την Κυριακή το πρωί ο Παναγιώτατος και οι Μακαριώτατοι θα συλλειτουργήσουν στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας της Θάσου.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Κιέβου θα επισκεφθούν την Καβάλα όπου θα συμμετάσχουν σε ποικίλες λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται προς τιμήν τους από τους δήμους Καβάλας και Νέστου και τους τοπικούς φορείς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
12.00 Άφιξις εις την ΙΜΦΝΘ. (Αεροδρόμιον Χρυσουπόλεως).
12.15 Αναχώρησις απὸ την Κεραμωτὴν δια την Θάσον.
13.00 Άφιξις * Υποδοχὴ Παναγιωτάτου και Μακαριωτάτων εις Λιμένα Θάσου * Υποδοχὴ ιεράς Εικόνος της συνάξεως των εν Θάσω Αγίων.
14.00 Δοξολογία εις τον ιερὸν Ναὸν Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας Θάσου.
19.00 Κατάθεσις θεμελίου λίθου διοικητηρίου νέων Κατασκηνώσεων Ιεράς Μητροπόλεως ΦΝΘ εις Σκάλαν Ραχωνίου Θάσου.
20.00 Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου και των Μακαριωτάτων εις Επιτίμους Δημότας του Δήμου Θάσου – Εκδήλωσις.

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
07.00 Ο Όρθρος και η Πατριαρχικὴ Θεία Λειτουργία εις τον ιερὸν Ναὸν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας Θάσου.
18.00 Προσκύνημα εις την ιερὰν Μονὴν Κοιμήσεως Θεοτόκου Μαριών Θάσου.
19.30 Τελετὴ ονοματοδοσίας οδού εις Λιμενάρια Θάσου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗ

11.00 Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου και του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου εις Επιτίμους Δημότας του Δήμου
Νέστου. Παρουσίασις του Λευκώματος «Ιερὰ Θεολογικὴ Σχολὴ τηςΧάλκης – 50 χρόνια σιωπής, προσμονής, ελπίδας».
12.30 Κατάθεσις θεμελίου λίθου ἱερού κοιμητηριακού Ναού εις Χρυσούπολιν Νέστου.

ΚΑΒΑΛΑ

17.30 Δοξολογία εις τον Καθεδρικὸν Ναὸν Αποστόλου Παύλου ειςΚαβάλαν.
18.15 Ψηφιακή παρουσίασις α) Κειμηλιαρχείου Ιεράς Μητροπόλεως «Φιλιππησίων Χριστούπολις» και β) Εκθέσεως εικόνων και κειμηλίων εις το Αρχαιολογικόν Μουσείον Καβάλας.
19.30 Επίσκεψις εις την Ιερὰν Μονὴν Αγίου Αποστόλου Σίλα Καβάλας * Τρισάγιον επί του τάφου του μακαριστοῦ
Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου * Παρουσίασις Τόμου Εγκυκλίων Γραμμάτων μακαριστού Μητροπολίτου ΦΝΘ κυρού Προκοπίου.
21.00 Μουσικὴ Εκδήλωσις δια την Νεότητα εις το αρχαίον Θέατροντων Φιλίππων.

ΤΡΙΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022
10.00 Επίσκεψις εις την Αντιπεριφέρειαν Καβάλας.
10.30 Εκδήλωσις Επιμελητηρίου Καβάλας εις το Αρχαιολογικὸν Μουσεῖον.
11.30 Εκδήλωσις Δήμου Καβάλας εις την Μεγάλην Λέσχην Καβάλας.
12.30 Επίσκεψις εις το Διεθνὲς Πανεπιστήμιον Ελλάδος * Καβάλα.
α) Τιμὴ προς τον Παναγιώτατον και τους Μακαριωτάτους υπὸ του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).
β) Αναγόρευσις του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ως Επιτίμου Διδάκτορος του Τμήματος Δασολογίας του ΔΙΠΑΕ.
γ) Αναγόρευσις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ἱερωνύμου ως Επιτίμου Διδάκτορος του Τμήματος
Φυσικής του ΔΙΠΑΕ.
16.00 Προσκύνημα εις το Ιερόν Βαπτιστήριον της Αγίας Λυδίας εις Φιλίππους * Ανακοίνωσις ενάρξεως διεθνών Συνεδρίων.
16.30 Αναχώρησις.