Καβάλα: Γυμναστική στην αυλή του 12ου Δημοτικού Σχολείου έναν αιώνα πριν! [φωτογραφία-ντοκουμέντο]

«Σμίξιμο» γενεών και Ιστορίας σε έναν φωτογραφικό «εγκιβωτισμό»: Στο «κάδρο» Ιωάννης Καπάιος και Γεώργιος Αφθονίδης εκ Κωνσταντινουπόλεως, με «σκαπανέα» του ντοκουμέντου τον Παναγιώτη Γεωργιάδη

Ένα «κλικ» της φωτογραφικής μηχανής του ιστορικού φωτογράφου Ιωάννη Καπάιου την άνοιξη του 1927, στην αυλή του σημερινού και πλήρως ανακαινισμένου 12ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, ήταν αρκετό για να «σμίξουν» οι παλιές με τις σημερινές γενιές μαθητών και διδασκάλων.

«Αιτία μια φωτογραφία του διδασκάλου Γεώργιου Αφθονίδη ανάμεσα στην μεγάλη οικογενειακή συλλογή των Κωνσταντινουπολιτών γειτόνων μας πίσω από την 11η Μεραρχία, στη συνοικία Τιμίου Σταυρού και το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς στο ίδιο σημείο ενός πλήρως ανακαινισμένου σχολικού συγκροτήματος», γράφει o Σμήναρχος Ιπτάμενος ε.α. και Διευθυντής του Kavala AirSea Show, Παναγιώτης Γεωργιάδης, ο οποίος «ξέθαψε» τη φωτογραφία, μαζί με την υποσημείωσή της: Souvenir les examines gymnastique au gymnase de la ville Cavalla (3em Ecole) Le Mai 18 1927.

«Ευχαριστούμε τον Διευθυντή του 12ου Δημοτικού κ. Νικόλαο Πατεράκη για την αποδοχή της προσφοράς σχετικού κάδρου που επιμελήθηκε η επιχείρηση Φώτο ΚΑΠΑΪΟΣ», γράφει ο κ. Γεωργιάδης, μια προσφορά «στους μαθητές και διδασκάλους του 12ου Δημοτικού Σχολείο Καβάλας στη μνήμη του διδασκάλου Γεώργιου Αφθονίδη εκ Κωνσταντινουπόλεως και των μαθητών της πόλεώς μας του 1927».

Δύο συν μία υποσημειώσεις: Όλοι οι μαθητές φοράνε παπούτσια, πράγμα καθόλου δεδομένο για εκείνη την εποχή, τα κάγκελα, όπως φαίνεται και στη σύνθεση της φωτογραφίας, είναι ίδια εδώ και κοντά 100 χρόνια και τοποθετήθηκαν πριν καν την ανέγερση του σχολείου, η οποία ξεκίνησε το 1931, με την αυλή να προϋπάρχει ως πεδίο γυμναστικής και αθλοπαιδιών.